Ero sivun ”Lauri Nuutinen” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SeppVei (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
p kh, f
Rivi 1: Rivi 1:
'''Lauri Nuutinen''' ([[1699]] [[Liperi]] – [[1763]]) tuli tunnetuksi [[järvenlasku|järvenlaskijana]].
'''Lauri Nuutinen''' ([[1699]] [[Liperi]] – [[1763]]) tuli tunnetuksi [[järvenlasku|järvenlaskijana]].


Nuutinen sai vuonna [[1729]] asuakseen kaksi autiotilaa [[Eno]]n Aittovaarasta. [[1741]] hän ryhtyi kaivamaan laskuojaa [[Sarvinki|Sarvingissa]] sijainneesta Sarvinginjärvestä Jakojärveen, joka oli paljon alempana järviä erottavan hiekkaharjun toisella puolella. Naapurit avustivat ensin Nuutista, mutta lopettivat sen ja Nuutinen jäi yksin hankeessaan. Hän sai silti syyskuussa [[1743]] valmiiksi neljäkymmentä [[syli|syltä]] pitkän, viisi syltä syvän ja kolme syltä leveän laskuojan. Kun Nuutinen avasi laskuojan, kaksi [[peninkulma]]a pitkä Sarvinginjärvi tyhjeni melkein kokonaan murrettuaan järviä erottavan hiekkaharjun.
Nuutinen sai vuonna 1729 asuakseen kaksi autiotilaa [[Eno]]n Aittovaarasta. 1741 hän ryhtyi kaivamaan laskuojaa [[Sarvinki|Sarvingissa]] sijainneesta Sarvinginjärvestä Jakojärveen, joka oli paljon alempana järviä erottavan hiekkaharjun toisella puolella. Naapurit avustivat ensin Nuutista, mutta lopettivat sen ja Nuutinen jäi yksin hankkeessaan. Hän sai silti syyskuussa [[1743]] valmiiksi neljäkymmentä [[syli|syltä]] pitkän, viisi syltä syvän ja kolme syltä leveän laskuojan. Kun Nuutinen avasi laskuojan, kaksi [[peninkulma]]a pitkä Sarvinginjärvi tyhjeni melkein kokonaan murrettuaan järviä erottavan hiekkaharjun.


Aluksi vihastuneet naapurit vangitsivat Nuutisen. Myöhemmin järvenlaskun muodostamasta [[vesijättömaa]]sta syntyneistä hyvistä heinäpelloista syntyi riitaa. Nuutisen oikeudet järven laskun tuloksiin tunnustettiin [[1756]], kun hän sai omistukseen paitsi koko kuivatun alueen, myös 50 vuoden verovapauden ja 1000 [[riksi]]n palkinnon.
Aluksi vihastuneet naapurit vangitsivat Nuutisen. Myöhemmin järvenlaskun muodostamasta [[vesijättömaa]]sta syntyneistä hyvistä heinäpelloista syntyi riitaa. Nuutisen oikeudet järven laskun tuloksiin tunnustettiin 1756, kun hän sai omistukseen paitsi koko kuivatun alueen, myös 50 vuoden verovapauden ja 1 000 [[riksi]]n palkinnon.


Nuutinen innostui järvenlaskuista ja kuivatti myöhemmin useita pienempiä järviä, mutta viranomaiset keskeyttivät [[1760]] hänen yrityksensa kuivattaa suuri [[Viinijärvi (järvi)|Viinijärvi]].
Nuutinen innostui järvenlaskuista ja kuivatti myöhemmin useita pienempiä järviä, mutta viranomaiset keskeyttivät 1760 hänen yrityksensä kuivattaa suuri [[Viinijärvi (järvi)|Viinijärvi]].


==Lähteet==
==Lähteet==

Versio 20. heinäkuuta 2011 kello 09.27

Lauri Nuutinen (1699 Liperi1763) tuli tunnetuksi järvenlaskijana.

Nuutinen sai vuonna 1729 asuakseen kaksi autiotilaa Enon Aittovaarasta. 1741 hän ryhtyi kaivamaan laskuojaa Sarvingissa sijainneesta Sarvinginjärvestä Jakojärveen, joka oli paljon alempana järviä erottavan hiekkaharjun toisella puolella. Naapurit avustivat ensin Nuutista, mutta lopettivat sen ja Nuutinen jäi yksin hankkeessaan. Hän sai silti syyskuussa 1743 valmiiksi neljäkymmentä syltä pitkän, viisi syltä syvän ja kolme syltä leveän laskuojan. Kun Nuutinen avasi laskuojan, kaksi peninkulmaa pitkä Sarvinginjärvi tyhjeni melkein kokonaan murrettuaan järviä erottavan hiekkaharjun.

Aluksi vihastuneet naapurit vangitsivat Nuutisen. Myöhemmin järvenlaskun muodostamasta vesijättömaasta syntyneistä hyvistä heinäpelloista syntyi riitaa. Nuutisen oikeudet järven laskun tuloksiin tunnustettiin 1756, kun hän sai omistukseen paitsi koko kuivatun alueen, myös 50 vuoden verovapauden ja 1 000 riksin palkinnon.

Nuutinen innostui järvenlaskuista ja kuivatti myöhemmin useita pienempiä järviä, mutta viranomaiset keskeyttivät 1760 hänen yrityksensä kuivattaa suuri Viinijärvi.

Lähteet

  • Ilmari Heikinheimo: Suomen elämäkerrasto. Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1955. Sivu 550.