Ero sivun ”Tungurahua” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: qu:Tunkurawa
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: eo:Tungurahua (vulkano)
Rivi 69: Rivi 69:
[[en:Tungurahua]]
[[en:Tungurahua]]
[[es:Tungurahua (volcán)]]
[[es:Tungurahua (volcán)]]
[[eo:Tungurahua (vulkano)]]
[[fr:Tungurahua]]
[[fr:Tungurahua]]
[[it:Tungurahua]]
[[it:Tungurahua]]

Versio 19. heinäkuuta 2011 kello 10.06

Tämä artikkeli käsittelee vuorta. Tungurahua on myös provinssi Ecuadorissa.


Tungurahua
Tungurahua syyskuussa 2008
Tungurahua syyskuussa 2008
Korkeus 5 023 m
Prominenssi 1 554 m
Sijaintitiedot
Sijainti  Ecuador
Geologia
Tyyppi Kerrostulivuori
Purkautunut viimeksi 2008 (jatkuva)
Kiipeilytiedot
Ensimmäinen nousu huipulle Alphons Stübel ja Wilhelm Reiss vuonna 1873


Tungurahua (ketšuaa Tunguri (kurkku), Rahua (tuli): tulikurkku) on Ecuadorissa sijaitseva aktiivinen tulivuori.

Sijainti

Tungurahua sijaitsee Andien vuoristossa, noin 140 kilometrin päässä Ecuadorin pääkaupungista Quitosta etelään, Tungurahuan provinssissa, jolle tulivuori on myös antanut nimensä. Läheisiä kaupunkeja ovat muun muassa provinssin pääkaupunki Ambato (30 kilometriä luoteeseen), Riobamba (30 kilometriä lounaaseen), Patate (15 kilometriä itään) ja Baños (5 kilometriä pohjoiseen). Tungurahua on osa Sangayn kansallispuistoa.

Vulkaaninen aktiviteetti

Historia

Vuosien 1773, 1896 ja 1916–1918 aikana tulivuori oli hyvin aktiivinen ja sen seurauksena oli useampi suuri purkaus. Vuoden 1925 jälkeen aktiviteetti pysyi alhaisena, lukuun ottamatta pienempiä räjähdyksiä vuosina 1944 ja 1993.[1]

Vuodesta 1999 eteenpäin

Syyskuussa 1999 vulkaaninen aktiviteetti lisääntyi jälleen, pitkän ajan epäaktiivisuuden jälkeen.

1999

Lokakuussa 25 000 asukasta jouduttiin evakuoimaan Bañoksen kaupungista ja sen lähistöstä purkausvaaran takia.[2] Useita hehtaareita viljelysmaata jäi tulivuoren heittämän tuhkan peittoon ja viljelyskasveja tuhoutui yli viiden miljoonan dollarin edestä.[3]

Tien korjaustöitä tammikuussa 2007, elokuun 2006 laavavirtojen jälkeen

2006

Aktiviteetti pysyi lisääntyneenä kunnes toukokuussa 2006 vulkaaninen aktiviteetti lisääntyi huomattavasti joka huipentui kahteen suuren purkaukseen 14. heinäkuuta ja 16. elokuuta.

Illalla 16. elokuuta tulivuori räjähti ja heitti ilmaan tuhkaa ja kiviä. Yön aikana tuhka- ja kivikerros peitti koko Tungurahuan provinssin, mukaan lukien Ambaton, Pelileon ja Bañoksen kaupungit ja Chimborazon provinssin ja sen pääkaupungin Riobamban. Purkauksen pyroklastinen pilvi tappoi seitsemän henkilöä ja laavavirta tuhosi tulivuoren rinteen kasvillisuutta ja vaurioitti Bañoksen ja Penipen välistä tietä pahasti.

2008–

Räjähdys 18. joulukuuta 2008

6. helmikuuta tulivuoren useamman viikon kestäneen aktiviteetin lisäys johti suuriin räjähdyksiin. Seismologisilla asemilla rekisteröitiin maanjäristyksiä ja ne voitiin tuntea myös läheisissä kaupungeissa ja yhdyskunnissa.[4]Seitsemän pienen tulivuoren rinteellä sijaitsevan kylän asukkaat evakuoitiin ja viranomaiset nostivat varoituksen hätätila-asteikoin tasolle alerta roja (punainen varoitus), joka on korkein taso.[5] Räjähdyksiä ja pienempiä maanjäristyksiä jatkui muutaman päivän ajan.

Viiden kuukauden epäaktiivisuuden jälkeen monet Tungurahuan läheisyydessä asuvat ajattelivat tulivuoren siirtyneen jälleen lepokauteen, kunnes iltapäivänä 15. joulukuuta vulkanologit havaitsivat vulkaanisen aktiviteetin lisääntyvän. Aamulla 16. joulukuuta tulivuoren voitiin myös havaita päästävän taivaalle pienen tuhkaapilven.[6] Kahden päivän päästä, 18. joulukuuta kello 06:45, tapahtui suurempi räjähdys jonka aiheuttama tuhkapilvi kohosi 11 kilometrin korkeuteen. Seuraavien viikkojen aikana tapahtui muutamia suurempia ja useita pienempiä räjähdyksiä.

Maaliskuussa 2009 vulkaaninen aktiviteetti oli edelleen korkealla tasolla. Aktiivisuus lisääntyi kuuden kuukauden tauon jälkeen vuodenvaihteessa 2009-2010[7].

Lumipeite

Lumipeite lokakuussa 2008

Tungurahuan huippu kohoaa yli lumirajan (Andien vuorijonossa paikallisella leveyspiirillä noin 4 700–4 800 metriä) ja lumipeite vaihtelee riippuen vulkaanisesta aktiviteetistä johtuvista kraatterin lämpötilavaihteluista. Vuoden 1999 lisääntynyt vulkaaninen aktiviteetti sulatti tulivuoren laen jäätikön.

Viitteet

  1. El Volcán Tungurahua Erupciones Históricas Instituto Geofísico - Escuela Politécnica Nacional
  2. 'Giant of the Andes' comes back to life BBC.co.uk
  3. Ecuador una ruta de volcanes, Baneños tras la reactivacion hoy.com.ec
  4. Informe Semanal No.05 04–23 Feb Instituto Geofísico - Escuela Politécnico Nacional
  5. Ecuador declara alerta máxima por volcán Tungurahua eluniversal.com
  6. Informe Diario 16/12/08 Instituto Geofísico - Escuela Politécnico Nacional
  7. El Comercio 6.1.2010
Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.