Ero sivun ”Kruununhaka” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 17: Rivi 17:
Kruununhaan nimi tulee nykyisen Rauhankadun seutuvilla aikoinaan sijainneesta [[kruunu (valtiovalta)|kruunun]] tykistön hevosten laidunmaasta. Se oli vielä 1700-luvun alussa hieman varsinaisen kaupunkialueen ulkopuolella, mutta nykyisin Kruununhakaan luetaan kuuluvaksi myös melkein koko Helsingin senaikainen kaupunkialue.
Kruununhaan nimi tulee nykyisen Rauhankadun seutuvilla aikoinaan sijainneesta [[kruunu (valtiovalta)|kruunun]] tykistön hevosten laidunmaasta. Se oli vielä 1700-luvun alussa hieman varsinaisen kaupunkialueen ulkopuolella, mutta nykyisin Kruununhakaan luetaan kuuluvaksi myös melkein koko Helsingin senaikainen kaupunkialue.


Keskeinen osa Kruununhaassa on empiretyylillä rakennettu [[Senaatintori]]n ympäristö sekä Pohjois-Esplanadin ja [[Aleksanterinkatu (Helsinki)|Aleksanterinkadun]] välinen alue. Kruununhaka on arvokkaiden instituutioiden kaupunginosa; siellä sijaitsevat muun muassa [[Helsingin tuomiokirkko|tuomiokirkko]], [[Presidentinlinna]], [[Valtioneuvosto]]n linna, [[Bockin talo|raatihuone]], [[Helsingin kaupungintalo|kaupungintalo]], [[Suomen Pankki]], [[Säätytalo]], useat maineikkaat asianajotoimistot ja useat [[Helsingin yliopisto]]n laitokset. Itärannalla on [[Pohjoissatama]]. Pohjoissatamassa sijaitsee pieni puistosaari nimeltä [[Tervasaari (Helsinki)|Tervasaari]]. Kruununhaassa on asunut lukuisia tunnettuja suomalaisia, kuten valtioneuvokset [[Johannes Virolainen]] ja [[Harri Holkeri]], diplomaatti [[Jaakko Iloniemi]], laulaja [[Kirka Babitzin]], säveltäjä [[Magnus Lindberg]], urheilutoimittaja ja -selostaja [[Bror-Erik Wallenius]] sekä [[Donner-suku]].
Keskeinen osa Kruununhaassa on empiretyylillä rakennettu [[Senaatintori]]n ympäristö sekä Pohjois-Esplanadin ja [[Aleksanterinkatu (Helsinki)|Aleksanterinkadun]] välinen alue. Kruununhaka on arvokkaiden instituutioiden kaupunginosa; siellä sijaitsevat muun muassa [[Helsingin tuomiokirkko|tuomiokirkko]], [[Presidentinlinna]], [[Valtioneuvosto]]n linna, [[Bockin talo|raatihuone]], [[Helsingin kaupungintalo|kaupungintalo]], [[Suomen Pankki]], [[Säätytalo]], useat maineikkaat asianajotoimistot ja useat [[Helsingin yliopisto]]n laitokset. Suomen tunnetuimpiin [[lukio|lukiohin]] kuuluva [[Sibelius-lukio]]sijaitsee [[Liisankatu (Helsinki)|Liisankadulla]]. Itärannalla on [[Pohjoissatama]]. Pohjoissatamassa sijaitsee pieni puistosaari nimeltä [[Tervasaari (Helsinki)|Tervasaari]]. Kruununhaassa on asunut lukuisia tunnettuja suomalaisia, kuten valtioneuvokset [[Johannes Virolainen]] ja [[Harri Holkeri]], diplomaatti [[Jaakko Iloniemi]], laulaja [[Kirka Babitzin]], säveltäjä [[Magnus Lindberg]], urheilutoimittaja ja -selostaja [[Bror-Erik Wallenius]] sekä [[Donner-suku]].
[[Tiedosto:Dom in Helsinki 03.jpg|right|thumb|250px|[[Helsingin tuomiokirkko]]]]
[[Tiedosto:Dom in Helsinki 03.jpg|right|thumb|250px|[[Helsingin tuomiokirkko]]]]
==Kruununhaan kadunnimet==
==Kruununhaan kadunnimet==

Versio 13. heinäkuuta 2011 kello 15.41

Kruununhaka
Kronohagen
Helsingin kartta, jossa Kruununhaka korostettuna
Helsingin kartta, jossa Kruununhaka korostettuna

Helsingin alueellinen jako


Kaupunginosa nro 01
Suurpiiri Eteläinen suurpiiri
Pinta-ala 0,57 km²
Väestö
väkiluku 7 481 (1.1.2019)
väestötiheys 11 860/km²
Postinumerot 00170
Osa-alueet On itse Vironniemen peruspiirin osa-alue
Lähialueet Kluuvi
Katajanokka
Kaartinkaupunki
Kallio
Siltasaari
Sörnäinen
Pohjoisrannan satama-alue Katajanokalta kuvattuna.

Kruununhaka (ruots. Kronohagen) on kaupunginosa Helsingin keskustassa ja samalla Vironniemen peruspiirin osa-alue. Asukkaita siellä on noin 6 800 (2003). Sen rajana on lännessä Unioninkatu ja etelässä Kauppatorin reunaa pitkin kulkeva Pohjoisesplanadin osa, muilla suunnilla sitä rajoittavat vesialueet.

Kruununhaan nimi tulee nykyisen Rauhankadun seutuvilla aikoinaan sijainneesta kruunun tykistön hevosten laidunmaasta. Se oli vielä 1700-luvun alussa hieman varsinaisen kaupunkialueen ulkopuolella, mutta nykyisin Kruununhakaan luetaan kuuluvaksi myös melkein koko Helsingin senaikainen kaupunkialue.

Keskeinen osa Kruununhaassa on empiretyylillä rakennettu Senaatintorin ympäristö sekä Pohjois-Esplanadin ja Aleksanterinkadun välinen alue. Kruununhaka on arvokkaiden instituutioiden kaupunginosa; siellä sijaitsevat muun muassa tuomiokirkko, Presidentinlinna, Valtioneuvoston linna, raatihuone, kaupungintalo, Suomen Pankki, Säätytalo, useat maineikkaat asianajotoimistot ja useat Helsingin yliopiston laitokset. Suomen tunnetuimpiin lukiohin kuuluva Sibelius-lukiosijaitsee Liisankadulla. Itärannalla on Pohjoissatama. Pohjoissatamassa sijaitsee pieni puistosaari nimeltä Tervasaari. Kruununhaassa on asunut lukuisia tunnettuja suomalaisia, kuten valtioneuvokset Johannes Virolainen ja Harri Holkeri, diplomaatti Jaakko Iloniemi, laulaja Kirka Babitzin, säveltäjä Magnus Lindberg, urheilutoimittaja ja -selostaja Bror-Erik Wallenius sekä Donner-suku.

Helsingin tuomiokirkko

Kruununhaan kadunnimet

Kruununhaan nykyinen katuverkosto syntyi Johan Albrecht Ehrenströmin asemakaavassa vuonna 1812; ainoastaan eräät kaupunginosan eteläisimmät kadut olivat olemassa jo Ruotsin vallan aikana. Myös kadunnimet on annettu 1820–30-luvuilla, ja vain muutamat kadut ovat saaneet uusia nimiä tämän jälkeen. Suuri osa kaduista on nimetty Romanovin keisarisuvun jäsenten mukaan, ja nimistö heijastelee muutenkin Suomen suuriruhtinaskunnan ensimmäisten vuosikymmenien poliittista ilmapiiriä. Vanhimmat yhä käytössä olevat kadunnimet ovat Unioninkatu ja Liisankatu, jotka keisari Aleksanteri I vahvisti vierallessaan Helsingissä vuonna 1819.[1]

suomenkielinen nimi ruotsinkielinen nimi nimeämisvuosi minkä mukaan nimetty aikaisemmat nimet
Aleksanterinkatu Alexandersgatan 1833 Keisarillinen Aleksanterin-Yliopisto Ruotsin vallan aikana Storgatan ("Suurkatu") ja Kungsgatan ("Kuninkaankatu"), vuosina 1819–1833 Fredsgatan ("Rauhankatu", Haminan rauhan mukaan)
Hallituskatu Regeringsgatan 1836 Senaatintalo Ruotsin vallan aikana Skolgatan ("Koulukatu", Helsingin triviaalikoulun mukaan), vuosina 1820–1836 Slottsgatan ("Linnakatu", Kruununhakaan suunnitellun keisarillisen linnan mukaan)
Helenankatu Helenegatan 1820 suuriruhtinatar Helena Pavlovna Ruotsin vallan aikana paikalla nimetön kuja
Katariinankatu Katrinegatan 1820 keisarinna Katariina Suuri Ruotsin vallan aikana paikalla nimetön kuja
Kirjatyöntekijänkatu Bokarbetaregatan 1945 Helsingin Kirjatyöntekijäin Yhdistyksen talo entinen Siltavuorenrannan itäosa
Kirkkokatu Kyrkogatan 1820 Helsingin tuomiokirkko ja Pyhän kolminaisuuden kirkko
Kristianinkatu Kristiansgatan 1836 kadun varrella asunut laamanni Christian Magnus Ivendorff
Kruununhaankatu Kronohagsgatan 1836 Kruununhaan kaupunginosa
Kulmakatu Vinkelgatan 1836 katu tekee 90 asteen kulman
Liisankatu Elisabetsgatan 1819 keisarinna Elisabet Aleksejevna
Maneesikatu Manegegatan 1836 keisarillisen santarmikunnan maneesi
Mariankatu Mariegatan 1820 keisarinna Maria Fjodorovna
Maurinkatu Mauritzgatan 1820 Gustaf Mauritz Armfelt
Meritullinkatu Sjötullsgatan 1928 Vanha tulli- ja pakkahuone vuosina 1820–1928 Konstantininkatu (Constantinsgatan) suuriruhtinas Konstantin Pavlovitš Romanovin mukaan
Oikokatu Gengatan 1836 "oikaisee" Liisankadulta Siltavuorenrantaan
Pohjoisranta Norra kajen 1820 sijainnin mukaan
Rauhankatu Fredsgatan 1819 Haminan rauha
Ritarikatu Riddaregatan 1836 säätytalolle varatun tontin mukaan (tontilla nykyisin Ritarihuone) Ruotsin vallan aikana Residenshusgatan ("Virkatalonkatu", maaherran virkatalon mukaan) ja Berggatan ("Vuorikatu")
Siltavuorenpenger Brobergsterassen 1911 Siltavuoren mukaan
Siltavuorenranta Brobergskajen 1836 Siltavuoren mukaan
Snellmaninkatu Snellmansgatan 1928 Johan Vilhelm Snellman jonka patsas sijaitsee kadun varrella Ruotsin vallan aikana Tavastgatan ("Hämeenkatu", Hämeeseen johtaneen maantien alku), vuosina 1820–1836 Senatsgatan ("Senaatinkatu", Senaatintalon mukaan), vuosina 1836–1928 Nikolainkatu (Nikolaigatan) Nikolainkirkon mukaan
Sofiankatu Sofiegatan 1820 keisarinna Maria Fjodorovna, syntyään prinsessa Sofia Dorotea Augusta Ruotsin vallan aikana Östra Kyrkogatan ("Itäinen Kirkkokatu")
Unioninkatu Unionsgatan 1819 Haminan rauhassa syntynyt Venäjän ja Suomen unioni eteläpää Ruotsin vallan aikana Västra Kyrkogatan ("Läntinen Kirkkokatu")
Vironkatu Estnäsgatan 1836 Vironniemi
Välikatu Mellangatan 1836 Kristianinkadun ja Kirjatyöntekijänkadun välissä

Katso myös

Lähteet

  1. Helsingin kadunnimet. Toinen, korjattu painos. Helsingin kaupunki, 1981.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kruununhaka.

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.