Ero sivun ”Vivien Leigh” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 20: Rivi 20:
}}
}}


'''Vivien Leigh''' (oikealta nimeltään '''Vivian Mary Hartley'''; [[5. marraskuuta]] [[1913]] [[Darjeeling]], [[Intia]] – [[7. heinäkuuta]] [[1967]] [[Lontoo]], [[Yhdistynyt kuningaskunta|Iso-Britannia]]) oli englantilainen näyttelijä. Hän loi menestyksekkään uran niin teatterissa kuin elokuvissakin. Leigh'n tunnetuin rooli oli vuonna [[1939]] valmistuneen [[Tuulen viemää (elokuva)|Tuulen viemää]] -elokuvan naispääosa.
'''Vivien Leigh''' (oikealta nimeltään '''Vivian Mary Hartley'''; [[5. marraskuuta]] [[1913]] [[Darjeeling]], [[Intia]] – [[7. heinäkuuta]] [[1967]] [[Lontoo]], [[Yhdistynyt kuningaskunta|Iso-Britannia]]) oli englantilainen näyttelijä. Hän loi menestyksekkään uran niin teatterissa kuin elokuvissakin.


==Ura==
Hän aloitti uransa näyttämöllä ja meni naimisiin 1932 Herbert Leigh Holmanin kanssa. Heidän tyttärensä Suzanne syntyi 1933. 1930-luvun alussa Vivien tapasi myös [[Laurence Olivier]]in, johon rakastui intohimoisesti. Teatteri- ja elokuvalegenda [[Laurence Olivier]]ista ja Leigh'stä tuli rakastavaiset, vaikka kummatkin olivat tahollaan naimisissa.
[[Tiedosto:FireOverEnglandVivienLeighLaurenceOlivier.jpg|left|thumb|Leigh [[Laurence Olivier]]in kanssa heidän ensimmäisessa yhteisessä elokuvassaan ''Kuningatar Elisabeth'']]
Hän aloitti uransa teatterissa 1930-luvun alkupuolella ja vuonna [[1935]] Leigh aloitti elokuvauransa englantilaisissa elokuvissa. Hänen tunnetuimpia englantilaisia elokuvia on ''Kuningatar Elisabeth'', jossa hänen vastanäyttelijänään oli ensimmäistä kertaa [[Laurence Olivier]].


1935 Leigh aloitti elokuvauransa englantilaisissa elokuvissa. 1938 hän meni Olivierin perässä Yhdysvaltoihin ja tapasi siellä ''Tuulen viemää'' -elokuvan tekijät. Elokuvalle ei ollut löytynyt naistähteä ja kohtalaisen tuntematon Vivien Leigh sai pääosan ''Scarlett O'Hara''na, koska muistutti niin paljon romaanin kuvaamaa Scarlettia. Hän sai roolin, vaikka siihen oltiin povattu muun muassa [[Norma Shearer]]ia, [[Bette Davis]]ia, [[Jean Arthur]]ia, [[Katharine Hepburn]]ia ja [[Barbara Stanwyck]]ia. ''Tuulen viemää'' valmistui 1939 ja siitä tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä elokuvia. Leigh'stä tuli tähti ja hän sai roolista ensimmäisen [[Oscar-palkinto]]nsa.
Vuonna [[1938]] hän meni silloisen rakastajansa Laurence Olivierin perässä Yhdysvaltoihin ja tapasi siellä ''Tuulen viemää'' -elokuvan tekijät. Elokuvalle ei ollut löytynyt naistähteä ja kohtalaisen tuntematon Vivien Leigh sai pääosan ''Scarlett O'Hara''na, koska muistutti niin paljon romaanin kuvaamaa Scarlettia. Hän sai roolin, vaikka siihen oltiin povattu muun muassa [[Norma Shearer]]ia, [[Bette Davis]]ia, [[Jean Arthur]]ia, [[Katharine Hepburn]]ia ja [[Barbara Stanwyck]]ia. ''Tuulen viemää'' valmistui [[1939]] ja siitä tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä elokuvia. Leigh'stä tuli näin maailmankuulu elokuvatähti ja hän sai roolista ensimmäisen [[Oscar-palkinto]]nsa.


Vuonna 1940 Leigh ja Olivier menivät naimisiin. Vähän aikaa sen jälkeen Leigh'n mielenterveys alkoi kuitenkin horjua hänen sairastuttuaan [[kaksisuuntainen mielialahäiriö|maanis-depressiivisyyteen]], josta hän kärsi loppuelämänsä ajan. Hänen uransa voittokulku kuitenkin jatkui, ja Lontoossa hän loisti ''Blanche DuBoisin'' roolissa näytelmässä ''Viettelyksen vaunu''. Hän sai pääroolin myös ''[[Viettelysten vaunu]]n'' elokuvaversiossa, jossa hänen vastanäyttelijänään oli [[Marlon Brando]]. Elokuva toi hänelle toisen Oscarin.
Hän jatkoi kuitenkin uraansa teatterissa menestyksestä huolimatta ja vuonna 1949 hän loisti Lontoossa hän loisti ''Blanche DuBoisin'' roolissa [[Tennessee Williams]]in näytelmässä ''Viettelyksen vaunu''. Hän sai pääroolin myös ''[[Viettelyksen vaunu]]n'' elokuvaversiossa, jossa hänen vastanäyttelijänään oli [[Marlon Brando]] ja tämä elokuva toi hänelle toisen Oscarin.


Leigh teki tämän jälkeen vain kolme elokuvaa, joista vuonna 1961 valmistuneessa ''Mrs. Stonen Rooman kevät'' hänellä oli vastanäyttelijänä [[Warren Beatty]]. Vuonna 1960 hän ja Laurence Olivier erosivat.
Leigh teki tämän jälkeen vain kolme elokuvaa, joista vuonna [[1961]] valmistuneessa ''Mrs. Stonen Rooman kevät'' hänellä oli vastanäyttelijänä [[Warren Beatty]]. [[American Film Institute]] on valinnut hänet vuosisadan 25 tärkeimmän naisnäyttelijän joukkoon. Hän on saanut urastaan myös tähden [[Hollywood Walk of Fame]]lle.


==Yksityiselämä==
Vivien Leigh kuoli 53-vuotiaana [[tuberkuloosi]]in, josta hän oli kärsinyt usean vuoden ajan. [[1999]] [[American Film Institute]] valitsi hänet vuosisadan 25 tärkeimmän naisnäyttelijän joukkoon.
Vivien Leigh meni naimisiin [[1932]] Herbert Leigh Holmanin kanssa ja heidän tyttärensä Suzanne syntyi [[1933]]. 1930-luvun alussa Vivien tapasi myös [[Laurence Olivier]]in, johon rakastui intohimoisesti. Teatteri- ja elokuvalegenda [[Laurence Olivier]]ista ja Leigh'stä tuli rakastavaiset, vaikka kummatkin olivat tahollaan naimisissa.

Vuonna [[1940]] Leigh ja Olivier menivät naimisiin. Vähän aikaa sen jälkeen Leigh'n mielenterveys alkoi kuitenkin horjua hänen sairastuttuaan [[kaksisuuntainen mielialahäiriö|maanis-depressiivisyyteen]], josta hän kärsi loppuelämänsä ajan. Vuonna [[1960]] hän ja Laurence Olivier erosivat. Vivien Leigh kuoli 53-vuotiaana [[tuberkuloosi]]in.


==Filmografia==
==Filmografia==

Versio 8. heinäkuuta 2011 kello 14.09

Vivien Leigh
Vivien Leigh vuonna 1939
Vivien Leigh vuonna 1939
Henkilötiedot
Koko nimi Vivian Mary Hartley
Syntynyt5. marraskuuta 1913
Darjeeling, Intia
Kuollut7. heinäkuuta 1967 (53 vuotta)
Lontoo, Englanti
Näyttelijä
Aktiivisena 19331967
Merkittävät roolit Scarlett O'Hara (Tuulen viemää)
Blanche DuBois (Viettelyksen vaunu)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Vivien Leigh (oikealta nimeltään Vivian Mary Hartley; 5. marraskuuta 1913 Darjeeling, Intia7. heinäkuuta 1967 Lontoo, Iso-Britannia) oli englantilainen näyttelijä. Hän loi menestyksekkään uran niin teatterissa kuin elokuvissakin.

Ura

Tiedosto:FireOverEnglandVivienLeighLaurenceOlivier.jpg
Leigh Laurence Olivierin kanssa heidän ensimmäisessa yhteisessä elokuvassaan Kuningatar Elisabeth

Hän aloitti uransa teatterissa 1930-luvun alkupuolella ja vuonna 1935 Leigh aloitti elokuvauransa englantilaisissa elokuvissa. Hänen tunnetuimpia englantilaisia elokuvia on Kuningatar Elisabeth, jossa hänen vastanäyttelijänään oli ensimmäistä kertaa Laurence Olivier.

Vuonna 1938 hän meni silloisen rakastajansa Laurence Olivierin perässä Yhdysvaltoihin ja tapasi siellä Tuulen viemää -elokuvan tekijät. Elokuvalle ei ollut löytynyt naistähteä ja kohtalaisen tuntematon Vivien Leigh sai pääosan Scarlett O'Harana, koska muistutti niin paljon romaanin kuvaamaa Scarlettia. Hän sai roolin, vaikka siihen oltiin povattu muun muassa Norma Sheareria, Bette Davisia, Jean Arthuria, Katharine Hepburnia ja Barbara Stanwyckia. Tuulen viemää valmistui 1939 ja siitä tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä elokuvia. Leigh'stä tuli näin maailmankuulu elokuvatähti ja hän sai roolista ensimmäisen Oscar-palkintonsa.

Hän jatkoi kuitenkin uraansa teatterissa menestyksestä huolimatta ja vuonna 1949 hän loisti Lontoossa hän loisti Blanche DuBoisin roolissa Tennessee Williamsin näytelmässä Viettelyksen vaunu. Hän sai pääroolin myös Viettelyksen vaunun elokuvaversiossa, jossa hänen vastanäyttelijänään oli Marlon Brando ja tämä elokuva toi hänelle toisen Oscarin.

Leigh teki tämän jälkeen vain kolme elokuvaa, joista vuonna 1961 valmistuneessa Mrs. Stonen Rooman kevät hänellä oli vastanäyttelijänä Warren Beatty. American Film Institute on valinnut hänet vuosisadan 25 tärkeimmän naisnäyttelijän joukkoon. Hän on saanut urastaan myös tähden Hollywood Walk of Famelle.

Yksityiselämä

Vivien Leigh meni naimisiin 1932 Herbert Leigh Holmanin kanssa ja heidän tyttärensä Suzanne syntyi 1933. 1930-luvun alussa Vivien tapasi myös Laurence Olivierin, johon rakastui intohimoisesti. Teatteri- ja elokuvalegenda Laurence Olivierista ja Leigh'stä tuli rakastavaiset, vaikka kummatkin olivat tahollaan naimisissa.

Vuonna 1940 Leigh ja Olivier menivät naimisiin. Vähän aikaa sen jälkeen Leigh'n mielenterveys alkoi kuitenkin horjua hänen sairastuttuaan maanis-depressiivisyyteen, josta hän kärsi loppuelämänsä ajan. Vuonna 1960 hän ja Laurence Olivier erosivat. Vivien Leigh kuoli 53-vuotiaana tuberkuloosiin.

Filmografia

Vuosi Alkuperäinen nimi Suomenkielinen nimi Rooli Muuta
1935 The Village Squire Rose Venables
1935 Things Are Looking Up Koulutyttö
1935 Look Up and Laugh Marjorie Belfer
1935 Gentlemen's Agreement Phil Stanley
1937 Fire Over England Kuningatar Elisabeth Cynthia Ensimmäinen elokuva Laurence Olivierin kanssa
1937 Dark Journey Vakoilukeskus Tukholma Madeleine Goddard vastanäyttelijänä Conrad Veidt
1937 Storm in a Teacup Victoria Gow vastanäyttelijänä muun muuassa Rex Harrison
1938 A Yank at Oxford Rakastunut ylioppilas Elsa Craddock vastanäyttelijöinä Robert Taylor, Lionel Barrymore,
Maureen O'Sullivan ja Edmund Gwenn
1938 Sidewalks of London Libby vastanäyttelijöinä Charles Laughton ja Rex Harrison
1939 Gone with the Wind Tuulen viemää Scarlett O'Hara Parhaan naispääosan Oscar-palkinto
vastanäyttelijöinä Clark Gable, Leslie Howard ja Olivia de Havilland
1940 21 Days Wanda Kuvattu jo vuonna 1937
vastanäyttelijänä Laurence Olivier
1940 Waterloo Bridge Sumujen silta Myra vastanäyttelijänä muun muuassa Robert Taylor
1941 That Hamilton Woman Lady Hamiltonin rakkaustarina Emma Hamilton vastanäyttelijöinä muun muuassa Laurence Olivier ja Gladys Cooper
1945 Caesar and Cleopatra Caesar ja Kleopatra Kleopatra vastanäyttelijöinä muun muuassa Claude Rains ja Stewart Granger
1948 Anna Karenina Anna Karenina Anna Karenina vastanäyttelijänä Ralph Richardson
1951 A Streetcar Named Desire Viettelyksen vaunu Blanche DuBois Parhaan naispääosan Oscar-palkinto
vastanäyttelijöinä Marlon Brando, Kim Hunter ja Karl Malden
1955 The Deep Blue Sea Syvä kuin meri Hester Collyer
1961 The Roman Spring of Mrs. Stone Mrs. Stonen Rooman kevät Karen Stone vastanäyttelijänä Warren Beatty
1965 Ship of Fools Narrilaiva Mary Treadwell vastanäyttelijöinä Simone Signoret, José Ferrer ja Lee Marvin

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vivien Leigh.

Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA

Malline:Link GA