Ero sivun ”Lakshmi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
59 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
p
commons
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
p (r2.6.4) (Botti muokkasi: es:Laksmí)
p (commons)
[[Kuva:Ravi Varma-Lakshmi.jpg|250px|thumb|Lakshimin kuva.]]
 
'''Lakshmi''' (tai '''Laxmi)''' on hindulaisten rikkauden, [[valo]]n ja tiedon [[jumalatar]]. Toissijaisesti hän on myös onnen, kauneuden ja hedelmällisyyden jumalatar. Usein Lakshmi yhdistetään väärin vain [[raha]]an. Häneltä pyydetään onnea [[perhe]]elle, ystäville, avioliitolle, [[lapsi]]lle, sekä [[ruoka]]a, rikkautta, kauneutta ja terveyttä, joten hän on hyvin suosittu jumalatar.
 
Lakshmi tunnetaan myös kaikkeuden äitinä ja hän on myös [[Vishnu]]n [[Shakti (hindulaisuus)|Shakti]]. Lakshmi on siis Vishnun puoliso, ja hänen ruumiillistumansa, eli [[avatar (hindulaisuus)|avataar]]. [[Sita]] on naimisissa Vishnun ruumiillistuman [[Rama]]n kanssa, Rukmini on naimisissa Vishnun ruumiillistuman [[Krishna]]n kanssa (tosin Krishnan puolisona useimmin esitetään [[Radha]]), ja Alamelu on naimisissa Vishnun ruumiillistuman Venkateshwaran kanssa.
 
Lakshmi yhdistetään usein voimakkaasti [[Intianlootus|lootus]]-kukkaan ja siten aitouteen ja hengelliseen voimaan. Hänet kuvataan usein lotuksen päällä istuvana naisena, jolla on neljä kättä, hienoja asuja ja arvokkaita [[koru]]ja. Hindut juhlivat Lakshmia, kuten jumalattaria ylipäätään, eniten valon juhlassa ([[Diwali]]), jolloin ihmiset asettavat pieniä lamppuja kotinsa ulkopuolelle toivoen hänen saapuvan ja siunaavan heidät. Uskotaan, että Lakshmi saapuu vain puhtaisiin taloihin, joissa asuu ahkeria ihmisiä.
 
==Aiheesta muualla==
{{commonscat-rivi}}
 
[[Luokka:Hindulaiset jumalattaret]]
15 839

muokkausta

Navigointivalikko