Ero sivun ”Ravintoaine” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muutosta koossa ,  9 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Proteiineja eli valkuaisaineita saa erityisesti lihasta, kalasta, maidosta, kananmunista ja palkokasveista. Proteiinien [[aminohappo]]koostumus vaihtelee, elimistön tarpeita tarkimmin vastaavia proteiineja saa [[kananmuna|kananmunista]], mutta elimistö pystyy hyödyntämään hyvin myös kalasta, lihasta ja maidosta saatavia valkuaisaineita. Erityisesti [[kasvissyönti|kasvissyöjien]] pitää pitää huolta riittävästä proteiinin saannista.
 
Rasvat ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka sisältävät hiiltä, vetyä ja happea ja koostuvat erilaisista [[rasvahappo|rasvahapoista]], jotka jaetaan monityydyttämättömiin, monotyydyttämättömiin ja tyydytettyihin. Erilaisten tyydyttämättömien rasvahappojen riitävä saanti on terveydelle edullista, kasviöljyjen kuten [[oliiviöljy|oliivi-]] ja [[rypsiöljy]]jen lisäksi niitä saa rasvaisista kaloista. Tyydyttämättömien rasvojen kovettamisessa hydrolyysimenetelmällä syntyviä [[transrasvat|transrasvoja]] pidetään erityisen vaarallisina. Niitä saadaan muun muassa ranskanperunoista ja leivontamargariineista. [[Maitorasva]]ssa olevia transrasvoja pidetään nykyisin terveydelle edullisina. Jos yli puolet päivittäisestä kokonaisenergiatarpeesta saadaan rasvasta ja hiilihydraateista, puhutaan ravinnon raffinoitumisesta eli ravintosisällön köyhtymisestä energiasisältöön verrattuna. Rasva sisältää energiaa yli puolet [http://muscle%20worship http://sixpackworship.com/muscle_worship.html http://muscle%20worship] enemmän kuin hiilihydraatit ja proteiinit. Elimistö muodostaa rasvoja myös varastoituvista hiilihydraateista , alkoholista ja proteiinista. Tämä ylijäämä kertyy helposti liikakiloiksi. Vähintään 20-25% energiasta tulee saada rasvasta, koska silloin varmistetaan välttämättömien rasvahappojen ja rasvaliukoisten vitamiinien saanti.
 
Ravintoaine on ravinnossa oleva tarpeellinen aine. Niitä ovat hiilihydraatit, rasvat, valkuaisaineet, kivennäisaineet ja vitamiinit.
9

muokkausta

Navigointivalikko