Ero sivun ”Kansalliskaarti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
iw
Rivi 9: Rivi 9:
{{Tynkä/Sota}}
{{Tynkä/Sota}}
[[Luokka:Maanpuolustus]]
[[Luokka:Maanpuolustus]]
[[de:Guardia Nacional]]
[[en:National Guard]]
[[en:National Guard]]
[[es:Guardia Nacional]]
[[fr:Garde nationale]]
[[gl:Garda Nacional]]
[[it:Guardia Nazionale]]
[[no:Nasjonalgarde]]
[[pl:Gwardia Narodowa]]
[[ru:Национальная гвардия]]
[[vi:Vệ binh quốc gia]]

Versio 1. heinäkuuta 2011 kello 23.50

Kansalliskaarti on monissa valtioissa toimiva vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö. Nimitys vaihtelee valtioittain: Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa nimi on Kodinturva (ruots. Hemskydd), Virossa Suojeluliitto (vir. Kaitseliit) ja Yhdysvalloissa Kansalliskaarti (engl. National Guard). Suomessa kansalliskaartin tehtävää hoiti vuosina 1919–1944 suojeluskuntajärjestö ja vuodesta 1993 Maanpuolustuskoulutusyhdistys.

Kansalliskaartien jäsenet ovat siis vapaaehtoisia: he hankkivat perusvarustuksen monissa maissa omalla kustannuksellaan, valtio antaa aseet, ajoneuvot ja huoltotarvikkeet. Harjoituksiin kokoonnutaan viikonloppuisin ja joskus muinakin vapaa-aikoina.

Ensimmäiset kansalliskaartit perustettiin 1700-luvulla. Nimitystä käytettiin aluksi vain Ranskassa, muualla puhuttiin miliisijoukoista. Ranskan kansalliskaarti perustettiin Ranskan vallankumouksen aikana ja lakkautettiin toisen maailmansodan jälkeen. Sodan aikana monissa maissa järjestettiin väliaikaisia kansalliskaarteja, kuten Britanniassa on Kotikaarti (engl. Home Guard).

Yhdysvalloissa on myös Ilmakansalliskaarti (engl. Air National Guard), jolla on käytössään myös lentoyksiköitä; sen lentäjät ovat joko harrastajia tai joskus ammattilentäjiä, jotka haluavat päästä lentämään taistelukoneilla, kuljetuskoneilla (C-130), ilmatankkauskoneilla tai helikopterilla normaalisti arkityönään lentämiensä linja-automaisten matkustajakoneiden sijaan. Yhdysvalloissa kansalliskaarti toimii apujoukkoina luonnonkatastrofien ja suurtulipalojen selvityksissä.

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.