Ero sivun ”North Tyneside” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
RibotBOT (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.5) (Botti lisäsi: ca:North Tyneside
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 8: Rivi 8:
[[Tiedosto:Tynemouth priory.jpg|thumb|left|220px|Tynemouth Priory]]
[[Tiedosto:Tynemouth priory.jpg|thumb|left|220px|Tynemouth Priory]]
Kunnan kolme merkittävää nähtävyyttä ovat
Kunnan kolme merkittävää nähtävyyttä ovat
* [[Hadrianuksen valli|Segedunum]]in roomalaisrauniot Hadrianuksen vallilla
* [[Segedunum]]in roomalaisrauniot [[Hadrianuksen valli]]lla
* [[George Stephenson]]in rautatiemuseo
* [[George Stephenson]]in rautatiemuseo
* Tynemouthin linna ja luostari
* Tynemouthin linna ja luostari

Versio 29. kesäkuuta 2011 kello 21.11

Tynemouthin majakka Tyne-joen suulla

North Tyneside on osa Newcastle upon Tynen taajama-aluetta, mutta hallinnollisesti itsenäinen kunta. Siihen kuuluu kolme suurempaa keskusta: Wallsend, Whitley Bay ja North Shields, sekä yksitoista pienempää paikkaa: Annitsford, Backworth, Benton, Cullercoats, Forest Hall, Killingworth, Monkseaton, New York, Seaton Burn, Shiremoor ja Tynemouth.

North Tyneside sijaitsee Tyne-joen pohjoisrannalla varsinaisen Newcastlen itäpuolella. Lännessä se rajoittuu mereen, pohjoisessa Northumberlandiin. Se on rakennettu hiilikaivosalueella, ja siellä oon perinteisesti ollut raskasta teollisuutta. Rakennemuutoksen myötä aluetta riivaa keskimääräistä pahempi työttömyys.

North Tynesidessä on 14 Tyne and Wearin metron asemaa.

Tynemouth Priory

Kunnan kolme merkittävää nähtävyyttä ovat

LIsäksi rantapaikat, kuten Whitley Bay, ovat olleet englantilaisten suosimia lomakohteita ennen ulkomaanmatkailun yleistymistä.

Whitley Bay

Whitley Bay on 35 000 asukkaan alue Pohjanmeren rannalla. Kaupungin pitkä hiekkaranta kaartuu St Maryn majakkasaarelta Cullercoatsin lahdelle. Se oli aikoinaan Koillis-Englannin ja Skotlannin asukkaiden suosima lomakohde 1980-luvulle asti. Nykyisin polttariporukat ovat tyypillisiä Whitley Bayn matkailijoita.[1] Kuuluisa huvipuisto Spanish City on remontissa;[2] sen sijaan kiertävä tivoli asettuu alueelle koulujen loma-aikoina. Jäähalli oli alueen paras konserttipaikka ennen Metro Radio Arenan valmistumista.

North Shields

North Shieldsin kalasatamaa

North Shields sijaitsee jokisuun pohjoispuolella; Tynemouthin pikkupaikka on vielä siitä merelle päin. North Shieldsin suuria työllistäjiä olivat aikoinaan hiilikaivokset, kalastus ja telakat. Niiden tilalle ovat tulleet yrityspuistot ja teollisuuslaitokset, joissa toimii mm Atmelin elektroniikkatehdas ja Orangen puhelinpalvelu. Ohukaisen ja Paksukaisen Stan Laurel oli kotoisin North Shieldistä, ja hänelle on pystytetty alueelle patsas.

Wallsend

Wallsend, muurinpää, on alue Newcastlen ja North Tynesiden rajoilla, lähellä jokivartta. Sitä palvelee kolme metroasemaa: Wallsend, Hadrian road ja Howdon.[3] Segedunumin roomalainen linnoitus sijaitsi Wallsendissä. Alueen varhainen teollisuus perustui hiilikaivoksiin ja joen läheisyyteen. Wallsendissä oli seitemän hiilikaivosta, joita louhittiin 1778–1935. Telakoilta valmistui sotalaivoja, jäänsärkijöitä ja nopeita Atlantin ylittäjiä kuten RMS Mauretania – aikoinaan maailman suurin ja nopein laiva.[4]

Lähteet

  1. Whitley Bay Exposed
  2. Whitley Bay - a visitors guide northumberland-coast.co.uk. Viitattu 15.5.2008.
  3. Kartta
  4. RMS Mauretania Ocean-liners
Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.