Ero sivun ”Canaletto” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 506 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
p
pientä lisäystä
p (r2.7.1) (Botti lisäsi: el:Καναλέττο)
p (pientä lisäystä)
[[Kuva:Canaletto - The Grand Canal and the Church of the Salute.jpg|thumb|right|250px|Canal Grande ja Santa Maria della Salute –kirkko, vuodelta 1730]]
'''Giovanni Antonio Canale''' ([[28. lokakuuta]] [[1697]] - [[19. huhtikuuta]] [[1768]] [[Venetsia]]), paremmin tunnettu nimellä '''Canaletto''', oli italialainen taidemaalari, joka tunnetaan parhaiten Venetsiaa kuvaavista maisemakuvistaan (''[[veduta]]'').<ref name="UG">[http://www.virtualuffizi.com/biography/Canaletto.htm Virtual Uffici]</ref> Hän oli taiteilija [[Bernardo Canale]]n poika, josta johtuu hänen lempinimensä Canaletto, pikku-Canale. Veljenpoika [[Bernardo Bellotto]] oli myös maisemamaalari. jaHän käytti silloinsamankaltaista tällöinmaalaustyyliä ja joskus myös nimeä Canaletto edistämäänedistääkseen omaa uraansa. Bernardo Bellotto työskenteli kuitenkin maissa, joissa hänen setänsä ei ollut tunnettu, kuten Saksassa ja Puolassa.
 
Canaletto aloitti uransa isänsä oppipoikana ja maalasi teatterilavasteita. Hän sai vaikutteita Giovanni Paolo Panninilta ja alkoi maalata arkipäivän tapahtumia ja ympäristöään. Iso osa Canaletton varhaistuotannosta on maalattu paikan päällä, eikä ateljeessa kuten siihen aikaan oli tapana. Hän onkin tullut tunnetuksi kyvystään kuvata kaupunkien loistoa käyttäen vahvoja värejä.
 
Englantilainen [[Joseph Smith]] välitti Canaletton töitä muille englantilaisille. Sodan myötä 1740-luvulla Canaletton töiden kauppaaminen englantilaisille vaikeutui. Vuonna 1746 hän muutti Lontooseen parempien markkinoiden toivossa. Hän asui ja työskenteli Englannissa vuoteen 1755 asti. Paikalliset odottivat hänen kuvaavan Englantia saman muodin mukaan, kuin hän oli maalannut Venetsiaa. Englannissa hänen maineensa kuitenkin hiipui, eikä se koskaan täysin palautunut ennalleen.
 
Palattuaan Venetsiaan, Canaletto valittiin Venetsia Akatemiaan vuonna 1763. Hän jatkoi maalaamista kuolemaansa, eli vuoteen 1768 saakka.
 
Hänen seuraajiaan ovat mm. [[:en: Bernardo Bellotto]], [[:en: Francesco Guardi]], [[:en: Michele Marieschi]], [[Gabriele Bella]] ja [[Giuseppe Moretti]]. Joseph Smith onnistui myymään useita Canaletton töitä [[:en:George III]]:lle. Kokoelman omistaa nykyään [[:en: Royal Collection]]. Muitakin Canaletton töitä löytyy Brittiläisistä kokoelmista, kuten [[:en: Wallace Collection]] ja [[:en: Woburn Abbey]]n ruokasalista.
 
Canaletton työt ovat aina olleet korkeasti hinnoiteltuja. Jo 1700-luvulla [[Katariina Suuri]] ja muut Euroopan kuninkaalliset kilpailivat hänen maalauksistaan. Lontoossa järjestetyssä huutokaupassa hänen maalauksensa ostettiin 18,6 miljoonalla punnalla.
 
Canaletto asui ja työskenteli Englannissa 1746-1755.<ref name="UG"/>
== Teoksia ==
* ''Piazzetta'' (1733-1735)
17

muokkausta

Navigointivalikko