Ero sivun ”Stavropol” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti muokkasi: tg:Ставропол
Amirobot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: fa:استاوروپول
Rivi 29: Rivi 29:
[[es:Stávropol]]
[[es:Stávropol]]
[[eo:Stavropol]]
[[eo:Stavropol]]
[[fa:استاوروپول]]
[[fr:Stavropol]]
[[fr:Stavropol]]
[[ko:스타브로폴]]
[[ko:스타브로폴]]

Versio 4. kesäkuuta 2011 kello 23.09

Stavropol (ven. Ста́врополь) on noin 350 000 asukkaan kaupunki Lounais-Venäjällä, Pohjois-Kaukasiassa Stavropolin aluepiirissä.

Stavropol perustettiin 1777 Venäjän–Turkin sodan 17681774 jälkeen sotilasleiriksi ja nimitettiin kaupungiksi 1785. Grigori Potjomkin rakensi Stavropolin Katariina Suuren määräyksestä yhdeksi kymmenestä linnoituksesta Asovanmeren ja Mozdokin välille ja oli tärkeässä osassa myös kaupungin synnyssä. Terekin kasakat asettuivat Stavropolin ja Georgijevskin ympäristöön suojelemaan keisarikunnan rajoja. Kaupungin strateginen sijainti auttoi myös Venäjän imperiumin pyrkimyksiä Kaukasian valloituksessa.

Tiedosto:STAVROPOL maison gouvernement.jpg
Hallintopalatsi

Nimi Stavropol on venäläinen versio kreikkalaisesta nimestä Stauropolis, ristin kaupunki. Siitä tuli piispanistuin 1843 ja kuvernementin pääkaupunki 1847.

Venäjän sisällissodan aikana kaupunki vaihtoi useasti omistajaa Puna-armeijan ja Denikinin johtamien valkoisten joukkojen välillä. Vuonna 1935 kaupunki nimettiin Vorošilovskiksi Kliment Vorošilovin mukaan, mutta nimi muutettiin takaisin jo 1943. Toisen maailmansodan aikana, 3. elokuuta 194221. tammikuuta 1943 kaupunki oli saksalaisten miehittämä.

Stavropolissa on Stavropolin valtionyliopisto, Pohjois-Kaukasian valtion polyteknillinen yliopisto, maatalousyliopisto ja Stavropolin valtion lääketieteellinen akatemia. Kaupunkiin on tullut runsaasti muuttajia Venäjän epävakailta reuna-alueilta Kaukasiasta.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Stavropol.