Ero sivun ”Konsentraatio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 13: Rivi 13:


===Molaalisuus===
===Molaalisuus===
Molaalisuus on liuoksen ainemäärä suhteessa sen massaan, eli mol/kg.
Molaarisuus (joskus käytetty moolisuus) ilmoittaa liuotetun aineen [[ainemäärä]]n liuottimen massayksikköä kohden (mol/kg) ja sen symboli on X.

===Molaarisuus===
Molaarisuus ilmoittaa liuotetun aineen [[ainemäärä]]n liuottimen tilavuutta kohden (mol/l) ja sen symboli on X.

===Mooliosuus===
Mooliosuus on komponentin moolimäärä seoksessa suhteessa koko seoksen yhteenlaskettuun moolimäärään.


===Tilavuusprosentti===
===Tilavuusprosentti===

Versio 23. toukokuuta 2011 kello 20.00

Konsentraatio eli molaarisuus on erityisesti kemiassa käytetty suure, joka ilmoittaa liuenneen aineen pitoisuuden liuoksessa, joka on yleensä neste. Konsentraatio on ainemäärä (hiukkasten lukumäärä) tilavuusyksikössä, ei massa tai tilavuus, ja siitä riippuu liuoksen kemiallinen "väkevyys".

Konsentraation symboli on c ja sen perusyksikkö on moolia per litra () tai moolia per kuutiodesimetri (). Sen yksikkö lyhennetään toisinaan symbolilla M, joka tulee sanoista ”molaarinen pitoisuus”.lähde? Kaavoissa konsentraatiota merkitään myös hakasulkumerkinnällä: esimerkiksi kaliumkloridin konsentraatio merkitään [KCl].

Konsentraatio on lämpötilasta riippuva suure, sillä kun lämpötila muuttuu, niin muuttuu myös liuoksen tilavuus. Aktiivisuus on "tehollinen konsentraatio", joka riippuu liuoksen ionivahvuudesta. Esimerkiksi happamuusarvo eli pH on määritelty aktiivisuuden eikä konsentraation mukaan.

Suomessa käytetään termiä konsentraatio ainemäärälle tilavuusyksikössä (mol/dm³) ja termiä pitoisuus massalle tilavuusyksikössä (kg/m3). Muissa kielissä, esimerkiksi englannissa, vastaava termi (concentration) voi viitata molempiin.

Suureita

Massaprosentti

Aineen massaprosenttisuus seoksessa tarkoittaa aineen massan osuutta koko seoksen massasta. Massaprosenttiosuus lasketaan jakamalla tutkitun aineen massa koko systeemin massa.

Molaalisuus

Molaalisuus on liuoksen ainemäärä suhteessa sen massaan, eli mol/kg.

Molaarisuus

Molaarisuus ilmoittaa liuotetun aineen ainemäärän liuottimen tilavuutta kohden (mol/l) ja sen symboli on X.

Mooliosuus

Mooliosuus on komponentin moolimäärä seoksessa suhteessa koko seoksen yhteenlaskettuun moolimäärään.

Tilavuusprosentti

Tilavuusprosentti kertoo liuenneen aineen tilavuuden osuuden koko liuoksen tilavuudesta. Tilavuusprosentti määritellään seuraavasti:




Tilavuusprosentti merkitään joko til-% tai vol-%. Alkoholijuomien väkevyys ilmaistaan usein tilavuusprosentteina. On huomattava, että liuoksen ominaistilavuus muuttuu hienoisesti liuetessa. Esimerkiksi sekoitettaessa etanolia ja vettä liuoksen tilavuus ei ole täsmälleen sama kuin sekoittamattomien etanolin ja veden tilavuuksien summa.

Ideaalikaasujen kohdalla voidaan olettaa, että tilavuusprosentti on yhteneväinen mooliprosentin kanssa. Tätä sovelletaan erittäin usein kaasuseoksiin, joissa lämpötila, paine ja kokonaistilavuus ovat kaikilla kaasuseoksen kaasuilla samat.