Ero sivun ”Viktor Emanuel III” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: br:Vittorio Emanuele III
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: vi:Vittorio Emanuele III của Ý
Rivi 62: Rivi 62:
[[sv:Viktor Emanuel III]]
[[sv:Viktor Emanuel III]]
[[th:พระเจ้าวิคเตอร์ เอ็มมานูเอลที่ 3 แห่งอิตาลี]]
[[th:พระเจ้าวิคเตอร์ เอ็มมานูเอลที่ 3 แห่งอิตาลี]]
[[vi:Vittorio Emanuele III của Ý]]
[[tr:III. Vittorio Emanuele]]
[[tr:III. Vittorio Emanuele]]
[[uk:Віктор Емануїл III]]
[[uk:Віктор Емануїл III]]

Versio 23. toukokuuta 2011 kello 13.47

Viktor Emanuel III

Viktor Emanuel III (italiaksi Vittorio Emanuele III) (11. marraskuuta 186928. joulukuuta 1947) oli Italian kuningas (1900–1946) ja vaati myös Etiopian keisarin (1936–1943) ja Albanian kuninkaan arvonimiä (1939–1943).

Viktor Emanuel III oli Umberto I:n ja Margherita Teresa Giovannan, Savoijin prinsessan poika. Hän nai Elena Petrovićin, Montenegron Nikola I Petrović Njegošin tyttären.

Viktor Emanuel III osoitti alkukaudellaan merkkejä demokratian tukemisesta. Kuitenkin hän nimitti 1922 Benito Mussolinin pääministeriksi hylättyään neuvon kieltää fasistien marssi Roomaan. Hän ei myöskään toiminut aktiivisesti fasisteja vastaan ja hänestä tuli lopulta pelkkä nukkehallitsija. Hän ei ilmaissut vastustavansa fasistien rotulakeja 1938, kun monet juutalaiset upseerit tekivät itsemurhan kuollakseen univormussa.

Sveitsiläinen historioitsija Eddy Bauer tosin väittää teoksessaan Toinen maailmansota, että kuningas suhtautui kyynisesti Mussolinin hänelle tyrkyttämiin hehkuviin arvonimiin.

Viktor Emanuelin toimet osoittautuivat pettymykseksi monille. Hän pakeni Roomasta erotettuaan Mussolinin 1943 oman turvallisuutensa vuoksi, vaikka paavi Pius XII jäi Roomaan, kuten myös Ison-Britannian Yrjö VI Lontooseen pommitusten aikana.

Vuonna 1946 hän erosi kansansuosionsa menettäneenä poikansa Umberton hyväksi. Hän kuoli Egyptissä 1947. Italian monarkia päätettiin pian.

Viktor Emanuel III:n asemaa Etiopian keisarina ei yleisesti hyväksytty Italian joukkojen syrjäytettyä keisari Haile Selassien ja Albanian Zog I:n. Viktor Emanuel III luopui arvonimistään Albanian kuninkaana ja Etiopian keisarina 1943.

  Edeltäjä:
Umberto I
Italian kuningas
19001946
Seuraaja:
Umberto II