Ero sivun ”Seksi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 87.95.200.208 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Thi tekemään versioon.
→‎Katso myös: Kontinentti seksuaalisuus = Coitus reservatus, lisätty myös Tantrinen seksuaalisuus
Rivi 44: Rivi 44:
== Katso myös ==
== Katso myös ==


* [[Coitus reservatus]]
* [[Ehkäisy]]
* [[Ehkäisy]]
* [[Fetisismi]]
* [[Fetisismi]]
* [[Itsetyydytys]]
* [[Itsetyydytys]]
* [[Kontinentti seksuaalisuus]]
* [[Luettelo seksiasennoista]]
* [[Luettelo seksiasennoista]]
* [[Orgasmi]]
* [[Orgasmi]]
Rivi 54: Rivi 54:
* [[Sukupuolielin]]
* [[Sukupuolielin]]
* [[Suuseksi]]
* [[Suuseksi]]
* [[Tantra#Tantrinen_seksuaalisuus|Tantrinen seksuaalisuus]]
* [[Taolaiset rakastelumenetelmät]]
* [[Taolaiset rakastelumenetelmät]]



Versio 23. toukokuuta 2011 kello 11.48

Taiteilija Édouard-Henri Avrilin lähetyssaarnaaja-asentoa kuvaava maalaus.
Kamasutra on hyvin vanha intialainen seurustelu- ja seksielämän opas.

Seksi ilmenee eri muodoissa, joiden tavoitteena on lisääntymisen lisäksi myös mielihyvä ja läheisyys.


Seksin osa-alueita ovat muun muassa partnerin valinta, yhdyntä, esileikki ja itsetyydytys. Hyvin läheisten ihmisten välisestä seksistä voidaan puhua rakasteluna.

Luokittelu ja käsitteitä

Ihmisen seksuaalisten toimintojen kokonaisuutta voidaan nimittää seksielämäksi tai sukupuolielämäksi. Tavanomaisinta on heteroseksi eli miehen ja naisen välillä tapahtuva seksuaalinen kanssakäyminen. Eräät ihmisistä ovat homoseksuaalisia, jotka valitsevat kumppanikseen mieluummin samaa sukupuolta olevan. Miespuolisia homoseksuaaleja nimitetään homoiksi, naispuolisia lesboiksi. Biseksuaalit puolestaan ovat kiinnostuneita molemmista sukupuolista. Aseksuaalit eivät ole kiinnostuneita kummastakaan sukupuolesta.

Seksuaalinen kanssakäyminen

Tiedosto:Missionary Sex Position.png
Taiteilijan näkemys naisen ja miehen yhdynnästä.

Mitään ehdotonta luokittelua ei ole seksuaalisen kanssakäymisen ja tavallisen läheisyyden tai koskettelun välillä. Esimerkiksi käsien pitelyllä saattaa olla sekä seksuaalista että ei-seksuaalista merkitystä, riippuen kulttuurista ja tilanteesta.

Kosketuksen seksuaalisuuden tunnusmerkkejä saattavat olla ruumiinosat, joita tilanteeseen liittyy (erogeeniset alueet), fyysiset seksuaalisen kiihottumisen merkit ja yksilöllinen tunne.

Seksuaalinen kanssakäyminen ei välttämättä rajoitu toisen henkilön kehoon. Jos seksuaalinen toiminta suuntautuu vain omaan kehoon, kyseessä on autoerotismi.

Joitakin seksuaalisen kanssakäymisen tapoja, joihin ei liity fyysistä koskettelua ovat puhelinseksi, kyberseksi, ekshibitionismi ja voyeurismi.

Seksikumppanin valinta

Tärkeä osa seksuaalista kanssakäymistä on pariutuminen, sopivan kumppanin valinta. Pariutumistavat eroavat vahvasti alakulttuurien välillä, joissain kulttuureissa pariutumiseen liittyy tarkkaan määritelty sosiaalinen koodisto tai se saattaa olla hyvin epämuodollista.

Potentiaalisen kumppanin eri piirteet kuten ulkonäkö ja terveydentila, esimerkiksi mahdolliset sukupuolitaudit, vaikuttavat valintaan.

Valintaperusteet vaihtelevat paljonkin riippuen siitä, tähtääkö pariutuminen esimerkiksi lisääntymiseen, vai onko pariutumisen tarkoituksena itse seksi. Myös seksuaalivietti saattaa toimia valintaperusteiden vaikuttimena.

Lisääntymiseen tähtäävän pariutumisen vaikuttimina ovat lisäksi esimerkiksi seurauksena mahdollisesti syntyvän jälkeläisen menestys tai avioliiton myötä seuraava sosiaalinen status.

Seksuaalikulttuuri ja -käytös

  • Viidennes miehistä ja kolmannes naisista ei hyväksy seksiä ilman rakkautta.
  • Lähes kaikki hyväksyvät sen, että nainen osoittaa seksuaalista kiinnostustaan avoimesti.
  • Yli 70 % naisista ja yli 90 % miehistä kokee pornografian katselun hyvin kiihottavana.
  • Vapaata aborttia vastustaa viidesosa väestöstä. [1]

Miehet harrastavat tutkimusten mukaan selvästi enemmän irtoseksiä kuin naiset.[2] Miehet tuntevat seksuaalista halua keskimäärin 21 kertaa kuussa, naiset 9 kertaa kuussa. Naiset näyttävät voivan yleensä päättää, milloin ja miten usein suhteessa on seksiä. Naisten vaikeudet kiihottua ja kokea nautintoa ovat yleistyneet, ja naisten haluttomuuden lisääntyminen on vähentänyt parisuhdeseksiä, etenkin 30-40-vuotiailla. Keskivertonaisella on ollut 12 seksikumppania kuten keskivertomiehelläkin, enemmän kuin Euroopan vertailumaissa. [1]

Parisuhteessa

Parisuhteen onnellisuus ja seksin määrä siinä ovat pitkälti korrelaatiossa keskenään. Suhteessaan erityisen onnelliset harrastavat yhdyntöjä monta kertaa muita enemmän. Pariseksin määrä on kuitenkin vähentynyt vuodesta 1971: suhteen parina ensimmäisenä vuotena pariseksiä on keskimäärin enää 8 kertaa kuussa, 4 vuoden kohdalla 5,5 kertaa ja 30-39 vuotta kestäneen suhteen kohdalla enää 4 kertaa kuussa. Sooloseksin määrä parisuhteissa on lisääntynyt melkein vastaavasti viime vuosikymmeninä. [1]

Katso myös

Lähteet

  1. a b c Lempi leiskukoon, Osmo Kontula, Helsingin sanomat 22.6.2010
  2. There is abundant evidence that gender is an important factor in casual sex participation, as males have consistently been found to have significantly more casual sex partners than females" No strings attached: the nature of casual sex in college students, August 2006, The Journal of Sex Research http://goliath.ecnext.com/coms2/gi_0199-5754056/No-strings-attached-the-nature.html#abstract

Kirjallisuutta

  • Apter, Dan & Väisälä, Leena & Kaimola, Kari (toim.): Seksuaalisuus. Helsinki: Duodecim, 2006. ISBN 978-951-656-215-8.
  • Bildjuschkin, Katriina & Ruuhilahti, Susanna: Seksiä vaatteet päällä. Helsinki: Tammi, 2008. ISBN 978-951-26-5758-2.
  • Brusila, Pirkko (toim.): Seksuaalisuus eri kulttuureissa. Helsinki: Duodecim, 2008. ISBN 978-951-656-253-0.
  • Godson, Suzi: Seksikirja. (The sex book, 2002.) Suomennos: Tuulikki Valta. Jyväskylä Helsinki: Gummerus, 2003. ISBN 951-0-27503-4.
  • Gregersen, Edgar: Seksuaalisuuden maailma. (Sexual practices: The story of human sexuality, 1983.) Käännös: Pirkko Huhtanen. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1993. ISBN 951-0-18854-9.
  • Heusala, Kari: Miehen seksuaalisuus. Helsinki: Like, 2003. ISBN 952-471-021-8.
  • Heusala, Kari: Naisen seksuaalisuus. Helsinki: Like, 2001. ISBN 951-578-847-1.
  • Hjelm, Titus: Passio: Rakkauden, seksin ja seurustelun filosofiaa nuorille. Kuvitus: Sari Airola. Helsinki: Tammi, 2002. ISBN 951-26-4809-1.
  • Kontula, Osmo: Halu & intohimo: Tietoa suomalaisesta seksistä. Kuvitus: Sirkka-Liisa Lonka. Helsingissä: Otava, 2008. ISBN 978-951-1-22680-2.
  • Ryan, Christopher & Jetha, Cacilda: Paritellen: Seksuaalikäyttäytymisen kehityshistoria. (Sex at dawn: The prehistoric origins of modern sexuality, 2010.) Suomentanut Maarit Tillman. Jyväskylä: Docendo, 2011. ISBN 978-951-0-37845-8.
  • Suomela, Anu (toim.): Seksi: Kaikki mitä tulee tietää. Koottu Sexpo-säätiön kotisivuille lähetetyistä kysymyksistä ja niiden vastauksista. Helsinki: Ajatus, 2009. ISBN 978-951-20-7835-6.
  • Virtanen, Jukka: Kliininen seksologia. Helsinki: WSOY, 2002. ISBN 951-0-24863-0.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta seksi.