Ero sivun ”Kipa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
DixonDBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.5) (Botti lisäsi: sw:Kapele
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti muokkasi: ru:Кипа (головной убор)
Rivi 49: Rivi 49:
[[pl:Jarmułka]]
[[pl:Jarmułka]]
[[pt:Quipá]]
[[pt:Quipá]]
[[ru:Кипа (головной убор)]]
[[ru:Ермолка]]
[[simple:Kippah]]
[[simple:Kippah]]
[[sk:Kipa]]
[[sk:Kipa]]

Versio 6. toukokuuta 2011 kello 15.11

Tämä artikkeli käsittelee päähinettä, muista merkityksistä kertoo Kipa (täsmennyssivu).
Kipa
Kipa voidaan kiinnittää hiuksiin

Kipa (hepr. ‏כִּפָּה‎, jiddišiksi jarmulka tai jarmulke) on juutalaisten käyttämä ohut, pyöreä kalotin tapainen päähine. Kipaa käyttävät yleensä vain juutalaiset miehet rukoillessaan, kipan näkee kyllä myös yleisenä päähineenä Jerusalemin kaduilla. Tavallisesti se on halkaisijaltaan vain 10-20 cm.

Syy kipan käyttöön on Talmudin määräys pään peittämisestä rukouksen aikana. Halakhan mukaan mikä tahansa päähine kelpaa pään peittämiseen, mutta kipa on pienen kokonsa ja keveytensä vuoksi käytännöllinen ratkaisu. Viime aikoina siitä on muodostunut myös eräänlainen juutalaisuuden symboli, ja kipan käyttäjä ilmaisee siten kuuluvansa juutalaiseen kansaan.

Perinteet

Perinteen mukaisesti kipaa käyttävät vain miehet, kun naiset käyttävät päänsä peittämiseen esimerkiksi huiveja. Nykyisin jotkut ei-ortodoksijuutalaiset sallivat tasa-arvon nimissä kipan käytön myös naisille. Jotkut juutalaiset käyttävät kipaa vain rukoillessaan, siunauksia lukiessaan tai uskonnollisia tekstejä lukiessaan, perinteellisemmät saattavat pitää kipaa päässään vuorokauden ympäri ja noudattaa Talmudissa kuvattujen rabbien esimerkkiä: he eivät kävele kahta metriä pidemmälle paljain päin.

Kipan valmistustapa tai väri voi olla merkki kantajan kuulumisesta tiettyyn uskonnolliseen suuntaukseen. Perinteisesti kipa koristellaan uskonnollisia aiheita käsittelevin kirjailuin, mutta uudemmat etenkin lapsille tarkoitetut kipat saattavat yhtä hyvin esittää sarjakuvahahmoja tai urheilujoukkueen värejä.

Pienen kokonsa vuoksi kipa voi pysyä huonosti päässä, minkä vuoksi se saatetaan kiinnittää hiuksiin metallisella pidikkeellä.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta kipa.