Ero sivun ”Riemukaari (Pariisi)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: zh-yue:凱旋門 (巴黎)
LucienBOT (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti lisäsi: bs:Trijumfalna kapija u Parizu
Rivi 24: Rivi 24:
[[be:Трыумфальная арка, Парыж]]
[[be:Трыумфальная арка, Парыж]]
[[be-x-old:Трыюмфальная арка (Парыж)]]
[[be-x-old:Трыюмфальная арка (Парыж)]]
[[bs:Trijumfalna kapija u Parizu]]
[[bg:Триумфална арка (Париж)]]
[[bg:Триумфална арка (Париж)]]
[[ca:Arc de Triomf de l'Étoile]]
[[ca:Arc de Triomf de l'Étoile]]

Versio 6. toukokuuta 2011 kello 02.15

Arc de triomphe de l'Étoile

Riemukaari (ransk. Arc de Triomphe) on yksi Pariisin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Napoléon Bonaparte aloitti sen rakentamisen vuonna 1806. Napoléon syöstiin kuitenkin vallasta ja rakennelma valmistui vasta 1836. Sen suunnitteli arkkitehti Jean Chalgrin, joka kaiverrutti siihen kaikkien Napoléonin sodissa kuolleiden nimet. Ulkopuolella sitä koristavat monet kohokuvat kuvastamassa aikaisempia taisteluita, joissa Napóleon oli mukana. Myöhemmin Riemukaaren alle on sijoitettu ensimmäisessä maailmansodassa taistelleen tuntemattoman sotilaan hauta.

Riemukaari sijaitsee Pariisin länsiosassa Place Charles de Gaulle -nimisellä aukiolla (ent. Place de l'Étoile, Tähtiaukio). Aukio on samalla liikenneympyrä, josta lähtee 12 leveää puistokatua säteittäisesti eri suuntiin. Kuuluisin niistä on itäkaakosta, Place de la Concordelta Riemukaarelle johtava Avenue des Champs-Élysées, johon nähden riemukaari on kohtisuorassa. Sen suorana jatkeena Riemukaaren toisella puolella on Avenue de la Grande Armée, joka johtaa (nimeään välillä vaihtaen) La Défenselle. Aukion alla sijaitsee Pariisin metron risteysasema Charles de Gaulle-Étoile.

Alkujaan Riemukaari sijaitsi Pariisin rajalla ja oli porttina aiemmin 1780-luvulla rakennetulla kaupunginmuurilla, jonka kohdalla nykyisin on Pariisin keskimmäinen bulevardien kehä. Nykyisen kaltaiseksi Riemukaaren ympäristö rakennettiin Napoleon III:n aikana, jolloin rakennettiin myös useimmat aukioilta alkavat puistokadut.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Riemukaari.