Ero sivun ”Pintamo” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
437 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
'''Pintamo''' on kylä [[Pudasjärvi|Pudasjärven]] kaupungissa, noin 40 kilometriä itään ydinkeskustasta [[Taivalkoski|Taivalkoskelle]] päin, [[valtatie 20]]:n läheisyydessä. Kylä sijaitsee [[Pintamojärvi|Pintamojärven]] ympärillä. Järvi muistuttaa Aalto-maljakkoa rantaviivan muodoltaan eniten suomalaisista järvistä, mutta ei ole pitävästi todistettu järven muodon olleen vaikuttamassa kyseisen maljakon syntymiseen. Perimätiedon mukaan kerrotaan, että maljakon muotoja muistuttavia paepriluonnoksia löydettiin sodan jälkeen nykyisen maamiesseuran pihalta.
 
Pintamolle ominaista ovat hiekkainen, kumpuileva ja kuiva kangasmaasto, jota läikittävät lukuisat kirkasvetiset lammet ja järvet. Kylän etelälaitaa halkoo kokeneiden kalastajien kokemusten mukaan huimista taimenistaan ja nieriöistään tunnettu Iijoki, jonka törmällä sijaitsee myös Pintamon nykyinen osa, Kuren kylä. Pintamolla on edelleen vireitä karja- ja viljelytiloja ja kesäisin myös lampaat ilahduttavat rannoilla osana vaaramaista järvimaisemaa. Pintamon järvimaisema on ainutlaatuinen ja järven nimi on tiettävästi lähtöisin muinaisesta itäsaamenkielen sanasta "pintat", joka merkitsee "hopeanhohtoinen, oivallisen kaunis ja komea".
 
Metsästys on Pintamon pysyväisasukkaille tärkeä elinkeino ja intohimoinen harrastus, kylän paljon palkintoja saaneet metsästyskoirat ovatkin huippuunsa viritettyjä taidoissaan ja asenteessaan - kuten myös heidän isännät. Pintamon ominaispiirteitä ovat runsas porokanta ja varsinkin kesäisin hyvin vireä kulttuurielämä. [[Pintamon Ponnistus r.y.]] on kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu urheiluseura. Erityisen osaavia ovat pintamolaiset [[Mölkky|mölkyn]] pelaajina - osa heistä on kohonnut jopa globaalille tasolle ja lakkaamattomien kisailujen äänet kuuluvat kesäilloissa kautta laajan kaupunginosan. Upeaa vaara- ja järvimaisemaa voi ihailla entisen hyppyrimäen huimalta kummulta. Pudasjärven kaupunki on tiettävästi suunnittelemassa 210 metrin lentomäkeä kyseiselle paikalle.
 
{{Pudasjärvi}}
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko