Ero sivun ”Freddie Highmore” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 486 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p
[[Tiedosto:Freddie Highmore.JPG|thumb|250px|Freddie Highmore vuoden 2009 [[Comic-Con]]issa.]]
'''Alfred Thomas "Freddie" Highmore''' (s. [[14. helmikuuta]] [[1992]], [[Lontoo]]) on [[englanti]]lainen lapsinäyttelijänäyttelijä. Hänen tunnetuimmat elokuvansa ovat ''[[Finding Neverland – tarinan lähteillä]]'', ''[[Jali ja suklaatehdas (vuoden 2005 elokuva]]'', ''[[Santapeikko]]'', ''[[Arthur ja minimoit]]'', [[August Rush|''August Rush'']], [[Kultainen kompassi]] [[Spiderwickin kronikat]] ja ''[[Toast]]''.
Hänen tunnetuimmat elokuvansa ovat ''[[Finding Neverland – tarinan lähteillä]]'' ([[2004]]) ja ''[[Jali ja suklaatehdas (vuoden 2005 elokuva)|Jali ja suklaatehdas]]'' ([[2005]]). Ensin mainitussa hän näytteli sivupääosaa ja toisena mainitussa toista pääosaa. Freddie näytteli molemmissa elokuvissa [[Johnny Depp]]in rinnalla. Hän voitti Empire Awards -gaalassa parhaan tulokkaan palkinnon roolistaan elokuvassa ''Finding Neverland – tarinan lähteillä''. Johnny Depp oli vaikuttunut Freddien suorituksesta kyseisessä elokuvassa, joten suositteli häntä Jalin rooliin elokuvassa ''Jali ja suklaatehdas''. Sekä ''Jali ja suklaatehtaassa'' että ''Women Talking Dirty'' -elokuvassa Freddien äitiä näytteli [[Helena Bonham Carter]]. Jälkimmäisessä elokuvassa Freddien veljeä näytteli Bertie Highmore, joka on oikeastikin Freddien veli.
 
== Yksityiselämä ==
Freddie harrastaa [[klarinetti|klarinetin]]- ja [[kitara]]nsoittoa ja on innokas jalkapallofani. Hänen suosikkijoukkueensa on [[Arsenal FC|Arsenal]]. Lisäksi hän opiskelee [[ranskan kieli|ranskaa]].
 
Highmore syntyi Camdenissa Lontoossa showalan perheeseen. Hänen äitinsä Sue Latimer on kykyjenetsijä, jonka asiakkaita ovat muun muassa näyttelijät Daniel Radcliffe ja Imelda Staunton, ja hänen isänsä Edward Highmore on näyttelijä. Freddiellä on vuonna 1995 syntynyt veli nimeltä Albert eli Bertie. Hän asuu Highgatessa, joka sijaitsee Pohjois-Lontoossa.
 
FreddieHighmore harrastaa [[klarinetti|klarinetin]]- ja [[kitara]]nsoittoa ja on innokas jalkapallofani. Hänen suosikkijoukkueensa on [[Arsenal FC|Arsenal]]. LisäksiVuonna hän2010 opiskeleehänet [[ranskanhyväksyttiin kieli|ranskaa]]Emmanuel Collegeen Cambridgen yliopistoon opiskelemaan arabiaa ja espanjaa.
 
== Ura ==
 
Highmoren ura alkoi pienillä televisiorooleilla hänen ollessaan seitsemänvuotias. Hän on näytellyt jopa kahdessa elokuvassa perheenjäsentensä kanssa: elokuvassa ''[[Women Talking Dirty]]'' veli Bertie esitti hänen veljeään, ja elokuvassa ''Jaakko ja pavunvarsi'' isä Edward näytteli hänen isäänsä.
 
Vuonna 2004 Highmore teki läpimurron elokuvassa ''Finding Neverland - tarinan lähteillä'', jossa hänen sivupääroolinsa Peterinä sai paljon ylistävää kritiikkiä. Hän sai myös useita ehdokkuuksia ja palkintoja, muun muassa [[Screen Actors Guild|Screen Actors Guild Award]] -palkinnon. Vuonna 2005 Highmore näytteli Jalia elokuvassa ''Jali ja suklaatehdas'', ja siihen häntä suositteli näyttelijä [[Johnny Depp]]. Depp oli tähdittänyt elokuvaa Finding Neverland, ja oli tuolloin vaikuttunut Highmoren kyvyistä.
 
Seuraavaksi Highmore näytteli kahta roolia elokuvassa ''August Rush'' vuonna 2007, ja hänen rinnallaan näyttelivät muun muassa [[Keri Russell]], [[Jonathan Rhys Meyers]] ja [[Robin Williams]]. Seuraavana vuonna hän näytteli elokuvassa ''Spiderwickin kronikat'', jossa hän näytteli kaksosroolin Simon ja Jared Gracena.
 
Vuonna 2010 näytteli pääroolin televisioelokuvassa ''Toast'', joka perustuu kokki [[Nigel Slater|Nigel Slaterin]] omaelämänkertaan.
 
== Valikoitu Filmografia ==
* ''Women Talking Dirty'' (1999)
* ''Happy Birthday Shakespeare'' (2000)
* ''Avalonin usvat'' (2001)
* ''Jaakko ja pavunvarsi'' (2001)
* ''I Saw You'' (2002)
* ''Santapeikko'' (2004)
* ''[[Finding Neverland – tarinan lähteillä]]'' (2004)
* ''[[Jali ja suklaatehdas (vuoden 2005 elokuva)|Jali ja suklaatehdas]]'' (2005)
* ''Arthur ja Minimoit'' (2006)
* ''[[A Good Year – Mainio vuosi]]'' (2006)
* ''August Rush'' (2006)
* ''[[Kultainen kompassi (elokuva)|Kultainen kompassi]]'' (2007)
* ''[[A Good Year – Mainio vuosi]]'' (2006)
* ''Spiderwickin kronikat'' (2008)
* ''[[Kultainen kompassi (elokuva)|Kultainen kompassi]]'' (2007)
* ''[[SpiderwickinA kronikatFox's (elokuva)|Spiderwickin kronikat]]Tale'' (2008)
* ''Astro Boy'' (2009)
* ''Arthur ja Maltadzar'' (2009)
* ''Arthur ja kaksi maailmaa'' (2010)
* ''Master Harold... and the Boys'' (2010)
* ''Toast'' (2010=
* ''The Art of Getting By (2011)
* ''The Minors'' (2011)
 
{{Tynkä/Näyttelijä}}
428

muokkausta

Navigointivalikko