Ero sivun ”Liete” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: ce:Hatt, szl:Ćaplyta
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: nah:Zoquitl
Rivi 37: Rivi 37:
[[ht:Labou]]
[[ht:Labou]]
[[hu:Iszap]]
[[hu:Iszap]]
[[nah:Zoquitl]]
[[nl:Modder]]
[[nl:Modder]]
[[ja:泥]]
[[ja:泥]]

Versio 1. toukokuuta 2011 kello 23.42

Lietettä

Liete on nesteen ja hyvin pienten ainehiukkasten muodostama heterogeeninen seos. Liete näkyy nesteen sameutena, koska hiukkaset vajoavat pohjaan tai nousevat pintaan hyvin hitaasti.

Geologiassa liete tarkoittaa veden ja savi- tai silttiaineksen tai molempien juoksevaa tai puolijuoksevaa seosta. Kiinteistä mineraalihiukkasista koostuvan hienoaineksen rakeiden koko on alle 0,06 mm. Koska vettä tiheämmät kappaleet vajoavat pohjaan sitä hitaammin mitä pienempiä ne ovat, saattaa hienoin saviaines pysyä kuukausia veteen liettyneenä. Sadeveden mukana vesistöön joutuvien hiukkasten vajoamisnopeuteen vaikuttaa myös veden virtausten voimakkuus ja vuolaat virtaukset pysytyvät pitämään raskaammatkin hiukkaset liikkeessä.

Luonnonvesien pohjalle laskeutuva liete muodostaa kerrostumia, sedimenttejä, kuten savea, liejua tai hiesua. Miljoonien vuosien kuluessa kerrostuma kovettuu kiveksi (lutiitti), joka voi olla kivilajiltaan aineksen raekoosta riippuen esimerkiksi savikiveä, silttikiveä tai lietekiveä. Lietekivi on siltistä ja saviaineksesta muodostunut kivilaji.

Maataloudessa yleinen liete on lietelanta, joka on kotieläinten ulosteen ja virtsan muodostamaa seosta.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Liete.