Ero sivun ”Alkueläimet” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti muokkasi: ta:மூத்தவிலங்கி
Rivi 7: Rivi 7:


== Lähteet ==
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
<references/>


{{tynkä/Biologia}}
{{tynkä/Biologia}}


[[Luokka:Alkueliöt]]
[[Luokka:Alkueläimet|*]]


[[ar:أوالي]]
[[ar:أوالي]]

Versio 29. huhtikuuta 2011 kello 08.03

Leishmania donovani-harvasiimaeliö luuytimessä.

Alkueläimet (Protozoa; kreik. proto: ’ensimmäinen’, zoa: ’eläin’) on nimitys eräille mikroskooppisille ja yksisoluisille aitotumaisten eliöryhmille, jotka ovat elintavoiltaan eläinmäisiä, eli toisenvaraisia ja liikuntakykyisiä. Vuosina 1880-1889 saksalainen Otto Bütschli jakoi tällaiset eliöt edelleen ulkonäkönsä ja elintapojensa perusteella juurieläimiin (Sarcodina), itiöeläimiin (Sporozoa), ripsieläimiin (Infusoria) ja siimaeliöihin (Mastigophora). Nykyisessä tieteellisessä luokittelussa mitään fylogeneettisesti eli kehityshistoriallisesti yhtenäistä alkueläinten ryhmää ei kuitenkaan enää ole, vaan tällainen esiintyy nykyään lähinnä tiettyä elintapaa kuvaavana yleisnimityksenä. [1]

Alkueläimiä esiintyy kaikkialla, missä on vettä: ihmisten elimistössä, eläimissä, kosteassa maassa, suolaisessa ja makeassa vedessä.

Amebat, joita on myös kutsuttu juurijalkaisiksi, liikkuvat solukalvoulokkeiden eli valejalkojen avulla; ripsieläimet ripsipeitteiden avulla, eräät ekskavaatteihin kuuluvat siimaeliöt yhden tai useamman uimasiiman avulla ja itiöeläimet muiden eläimien tai eliöiden avulla.

Lähteet

  1. Adl, S. M. et al.: The new higher level classification of eukaryotes with emphasis on the taxonomy of protists. J. Eukaryot. Microbiol., 2005, 52. vsk, nro 5, s. 399–400. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.