Ero sivun ”Thutmosis III” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: ka:თუტმოს III
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: ga:Tútmósa III
Rivi 42: Rivi 42:
[[fa:توتمس سوم]]
[[fa:توتمس سوم]]
[[fr:Thoutmôsis III]]
[[fr:Thoutmôsis III]]
[[ga:Tútmósa III]]
[[gl:Thutmose III]]
[[gl:Thutmose III]]
[[ko:투트모세 3세]]
[[ko:투트모세 3세]]

Versio 27. huhtikuuta 2011 kello 18.08

Thutmosis hieroglyfein
syntymänimi
G26F31S29
Thutmosis
Thot-jumalasta syntynyt
valtaistuinnimi
N5Y5L1
Menkheperra
Ra-jumalan ilmenemismuoto on pysyvä
Thutmosis III:n patsas kairolaisessa museossa.

Thutmosis III oli muinaisen Egyptin Uuden valtakunnan 18. dynastian aikana vuosina 1479–1425 eaa. hallinnut faarao.

Thutmosiksen äiti oli jalkavaimo Isis ja isä oli hänen edeltäjänsä Thutmosis II. Hänen vaimojaan olivat mm. hänen sisarensa Neferura (joka kuoli ennen Thutmosiksen valtaan nousua), Hatsepsut-Merytra (jota ei pidä sotkea faaraokuningatar Hatsepsutiin), sekä lukuisat sivuvaimot mm. Menhet, Menwi ja Merti. Sekä Neferura että Hatsepsut-Merytra olivat Thutmosiksen edeltäjän Hatsepsutin tyttäriä. Egyptologien mukaan jalkavaimot Menhet, Menwi ja Merti olivat todennäköisesti aasialaisten heimopäälliköiden tyttäriä. Thutmosiksen ja Hatsepsut-Merytran pojasta tuli faarao Amenhotep II.

Thutmosiksen isän kuoltua 1479 eaa. hänestä tuli faarao, mutta hänen isänsä vaimo Hatsepsut nousi Thutmosiksen kanssahallitsijaksi. 22 vuoden ajan Thutmosiksella ei ollutkaan juurikaan valtaa, vaan Hatsepsut johti valtiota. Noin vuoden 1458 eaa. tienoilla Hatsepsut kuitenkin katosi jäljettömiin ja Thutmosis sai täyden vallan. Joidenkin teorioiden mukaan Thutmosis jopa järjesti Hatsepsutin kuoleman, mutta on todennäköisempää että hän kuoli muista syistä. Hatsepsutin kuoleman jälkeen Thutmosis tuhosi hänen nimensä kaikista muistomerkeistä poikansa Amenhotep II:n kanssa.

Thumosiksen saatua täyden vallan, hän alkoi laajentaa valtakuntaa useilla eri sotilaallisilla operaatioilla. Hänen sanotaan vallanneen satoja eri kaupunkeja. Thutmosiksen hallintokaudella lähes koko Lähi-itä liitettiin Egyptin valtioon. Hän oli myös ensimmäinen faarao joka laajensi valtakuntaa Eufrat-joen länsipuolelle. Aktiivisen sotilastoimintansa ja lyhyytensä takia häntä nimitetään joskus "Egyptin Napoleoniksi".

Thutmosis on haudattu kuninkaiden laaksoon hautaan KV34. Hänen kivinen sarkofaginsa on edelleen hautakammiossa, mutta vuonna 1881 muumiokätköstä löydetty puinen hauta-arkku ja muumio ovat nyt Kairon museossa.

Nedjem

Nedjem oli Thutmosis II:n hovissa elänyt kissa. Kissan nimi tarkoitti makeaa, miellyttävää tai onnellisuutta.[1][2]

Lähteet

Edeltäjä:
Hatsepsut
Egyptin faarao
18. dynastia
Seuraaja:
Amenhotep II

Malline:Link FA Malline:Link GA