Ero sivun ”Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 95: Rivi 95:
[[ka:ბუნების დაცვის საერთაშორისო კავშირი]]
[[ka:ბუნების დაცვის საერთაშორისო კავშირი]]
[[rw:Abishyize Hamwe Bashinzwe Kubungabunga Isi]]
[[rw:Abishyize Hamwe Bashinzwe Kubungabunga Isi]]
[[lv:Starptautiskā dabas un dabas resursu aizsardzības savienība]]
[[lt:Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija]]
[[lt:Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija]]
[[hu:Természetvédelmi Világszövetség]]
[[hu:Természetvédelmi Világszövetség]]

Versio 25. huhtikuuta 2011 kello 20.24

IUCN
Perustettu 1948
Toimiala Luonnonsuojelu
Kotipaikka Gland, Sveitsi
Jäsenmäärä 10 000 vapaehtoista sekä 1000 palkattua asiantuntijaa
Aiheesta muualla
www.iucn.org

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto eli IUCN on kansainvälinen luonnonvarojen suojelemista edistävä ympäristöjärjestö. Vuonna 1948 perustetun järjestön päämaja sijaitsee Sveitsin Glandissa. Järjestön tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuuden suojelua ja varmistaa luonnonvarojen käyttö ekologisesti kestävällä tavalla.

IUCN edistää luonnonsuojelututkimusta, toteuttaa erilaisia käytönnön luonnonsuojeluhankkeita eri puolilla maailmaa ja edistää alan toimijoiden yhteisiä pyrkimyksiä kehittää ja toteuttaa luonnonsuojelua edistäviä toimintaohjelmia, lainsäädäntöä ja parhaita käytäntöjä.

Nimi IUCN tulee englanninkielisestä selitteestä International Union for Conservation of Nature. Järjestön nimi oli maaliskuuhun 2008 saakka The World Conservation Union (suom. Maailman luonnonsuojeluliitto) ja sitä ennen, vuoteen 1990 saakka International Union for Conservation of Nature and Natural Resources.

Valtiot ja kansalaisjärjestöt jäseninä

IUCN:ään kuuluu yli 1 000 jäsenorganisaatiota 140 maasta. Jäseninä on yli 200 ministeriötä ja muuta valtion organisaatiota sekä yli 800 kansalaisjärjestöä. Suomesta jäsenenä on Suomen valtio, jota edustaa ympäristöministeriö, sekä Suomen luonnonsuojeluliitto, Natur och miljö, WWF Suomi ja Metsästäjäin keskusjärjestö. Suomalaiset jäsenet muodostavat Suomen kansallisen IUCN-komitean. Komitean puheenjohtaja on ylitarkastaja Marina von Weissenberg ympäristöministeriöstä. von Weissenberg on IUCN:n hallituksen jäsen kaudella 2008-2012. Hän on ensimmäinen suomalainen IUCN:n hallituksessa.

Kattava asiantuntijaverkosto

Järjestön kuuden komission jäseninä on yli 10 000 alansa parhainta osaamista edustavaa, vapaaehtoista asiantuntijaa ja tutkijaa 181 maasta. Komissioiden aihealueet ovat:

  • lajiensuojelukomissio (Species Survival Commission SSC)
  • suojelualuekomissio (World Commission on Protected Areas WCPA)
  • ympäristölakikomissio (Commission on Environmental Law CEL)
  • kasvatus- ja viestintäkomissio (Commission on Education and Communication CEC)
  • ymparistö-, talous- ja sosiaalipolitiikan komissio (Commission on Environmental, Economic and Social Policy CEESP)
  • ekosysteemien hoidon komissio (Commission on Ecosystem Management CEM)

Eläimet, kasvit ja ekosysteemit

Järjestön toimikenttään kuuluvat kaikki maailman eläin- ja kasvilajit, maailman erilaiset luontokohteet eli ekosysteemit sekä suuri määrä merkittäviä, ympäristöä ja kestävää kehitystä koskevia asioita.

Järjestö pitää yllä lajien uhanalaisuusluokitusta ja suojelualueiden luokitusta.

Järjestön yleiskokoukset pidetään joka neljäs vuosi. Vuonna 2008 kokouspaikkana oli Barcelona. Yleiskokoukselle esitetyistä jäsenaloitteista on syntynyt merkittäviä kansainvälisiä sopimuksia, kuten uhanlaisten lajien kauppaa säätelevä CITES-sopimus.

IUCN päämaja Sveitsin Glandissa.

Countdown 2010 - Luonnon puolesta

IUCN ja Euroopaan komissio lanseerasivat vuonna 2004 Countdown 2010 -nimisen aloitteen, jonka tarkoituksena on kiinnittää kansalaisten, yritysten, kuntien ja muiden toimijoiden sekä median huomio keinoihin, joilla voidaan pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen. Kukin EU-maa on vuorollaan vastuussa aloitteen eteenpäin viemisestä EU-puheenjohtajuutensa aikana.

Suomi oli Countdown-koordinaatiovastuussa syksyllä 2006, jolloin järjestettiin kilpailu Paras teko Suomen monipuolisen luonnon puolesta. Sen voitti Helsingin kaupungin rakennusviraston käsityöpaja, joka on maisemoinut Vuosaaren maantäyttöalueen ja kaatopaikan nimeltään Vuosaaren huippu luonnon monimuotoisuutta lisäämällä ja kotimaisia lajeja hyödyntäen.

Vuoden 2008 Countdown-kunniakirjan voitti Paras luontoteko -kilpailussa Espoon kaupunki, joka päätti suojella 550 hehtaaria (5,5 km2) maata kaupungin 550-vuotisjuhlan kunniaksi.

Seuraava Countdown-kunniakirja jaetaan vuonna 2010 järjestettävän kilpailun voittajalle

Aiheesta muualla