Ero sivun ”Alamaailma-trilogia” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
7 195 merkkiä poistettu ,  11 vuotta sitten
tekijänoikeutta rikkova teksti pois
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
(Kopio osoitteista http://ohjelmat.yle.fi/kotikatsomo/alamaailma & http://tv1.yle.fi/ohjelmat/kotimainen-draama/alamaailma)
(tekijänoikeutta rikkova teksti pois)
{{Kopio|1=http://ohjelmat.yle.fi/kotikatsomo/alamaailma & http://tv1.yle.fi/ohjelmat/kotimainen-draama/alamaailma}}
{{Korjattava/mainos}}
{{Lähteetön}}
{{Televisiosarja
 
Sarjan ovat ohjanneet [[Minna Virtanen]] ja [[Petri Kotwica]]. Sarjan ovat käsikirjoittaneet [[Marko Leino]] ja [[Pekka Lehtosaari]].
 
''Alamaailma Trilogia'' kertoo idän ja lännen välillä tapahtuvasta huumausainekaupasta ja rahanpesusta akselilla [[Helsinki]]-[[Tukholma]]-[[Pietari (kaupunki)|Pietari]]. Tässä maailmassa Suomella on erittäin mielenkiintoinen asema, sillä se on viimeinen raja-asema idän ja lännen välissä.
 
Sarjassa on kolme toisiinsa kietoutuvaa, mutta samalla itsenäistä tarinaa, joista avautuu katsojalle vähitellen maamme rajat ylittävä, erittäin rankka ja realistinen rikosmaailma. Jokainen tarina muodostaa oman minisarjan: ''Vanki'' (6 x 50 min), ''Lakimies'' (3 x 50 min.) ja ''Kyttä'' (3 x 50 min).
 
Sarjan tarinat ovat fiktiivisiä mutta aihepiiri on pelottavan todellinen.
Vain yksi askel sivuun kaidalta tieltä ja maksu voi olla inhimillisesti katsoen hirvittävä. Tämän saavat kokea jokaisen tarinan päähenkilöt.
 
Tarinassa VANKI nuori Vesa Levola joutuu uuden vuoden yönä katutappeluun, jossa Vesan kimppuun hyökännyt mies kuolee. Vesa joutuu vankilaan, jossa hänet pakotetaan huumekuriiriksi vankilan ja siviilimaailman välillä. Hän joutuu maksamaan koko loppuelämänsä alun perin pienen virheen tai puhtaan sattuman takia.
 
Tarinassa LAKIMIES nuhruisen rikosasianaja Tomas Mattilan elämässä kaikki asiat on sekaisin. Hänen tilanteensa näyttää yhä mustemmalta, kun Tomas puolivahingossa astuu lain väärälle puolelle ja sotkeutuu pahasti ruotsalaiseen rikollisuuteen.
 
Tarinassa KYTTÄ ruotsinsuomalainen poliisi Pekka Manninen solutetaan venäläiseen huumeliigaan. Hän toimii poliisin valtuuksin koko ajan laittoman ja laillisen rajamailla, kunnes raja hämärtyy ja hän alkaa toimia samalla tavalla kuin rikolliset kuvitellen edelleen toimivansa kuin poliisi.
 
Pääosassa on joukko suomalaisia, ruotsalaisia ja venäläisiä eturivin näyttelijöitä, muun muassa [[Antti Reini]], [[Martti Suosalo]], [[Mikko Kouki]], [[Teijo Eloranta]], [[Max Ovaska]], [[Ville Haapasalo]], [[Shanti Roney]], [[Georgi Staykov]], [[Dan Bejarano]], [[Vyacheslav Razbegaev]] ja [[Aleksandr Diachenko]].
 
''Alamaailman'' ovat kuvanneet [[Börje Hellén]] ja [[Harri Räty]]. Sen on lavastanut [[Pirjo Rossi]], puvustanut [[Ella Brigatti]]. Sarjan on leikannut [[Jussi Lehto]] ja musiikin on säveltänyt [[Lauri Porra]].
 
== Vanki (6 x 50 min.)==
 
''Vankia'' on kuvattu Helsingissä, Pietarissa ja Tukholmassa. ''Vangin'' on ohjannut Minna Virtanen ja käsikirjoittanut Marko Leino. Leino on kirjoittanut tarinan pohjalta kriitikoiden ylistämän rikosromaanin ''[[Ansa (romaani)|Ansa]]'' ([[Kustannusosakeyhtiö Tammi|Tammi]] 2009), joka sai [[Suomen dekkariseura|Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon]] 2010.
 
Rooleissa on joukko suomalaisia, ruotsalaisia ja venäläisiä näyttelijöitä, muun muassa Mikko Kouki, Martti Suosalo, Max Ovaska, Eppu Salminen, Miia Nuutila, Ville Haapasalo ja Aleksandr Diachenko.
 
19-vuotias tietokonenörtti Vesa Levola joutuu Uudenvuoden yönä katutappeluun, jossa Vesan kimppuun hyökännyt mies kuolee. Vesa joutuu vankilaan, samalle osastolle kuin huumejengin pomo Reijo ”Reka” Sundström. Vesa joutuu huomaamattaan Sundströmin täydelliseen kiristysotteeseen. Hänestä tulee Rekan huumekuriiri vankilan ja siviilimaailman välillä. Sundström pyörittää huumeiden salakuljetusoperaatioita yhteistyössä Tukholman jugoslaavi-mafian ja Pietarin mafian kanssa. Vankila ei ole este hänen toiminnoilleen. Suomea käytetään kauttakulkumaana. Suunnitteilla on tähän asti historian suurimman heroiinilastin kuljetus Suomen läpi. Asiasta saa vihiä Helsingin huumeyksikön komisario Juha Viitasalo, joka on valmis ylittämään lain sallimat poliisivaltuudet lopettaakseen Sundströmin toiminnot. Vesa tajuaa olevansa yksi pelinappula shakkipelissä, jonka pääpelaajat ovat alamaailman ehdoton ”kingi”, Reka Sundström ja komisario Juha Viitasalo.
 
== Kyttä (3 x 50 min.) ==
 
''Kyttää'' on kuvattu Helsingissä, Pietarissa ja Tukholmassa. ''Kytän'' on ohjannut Minna Virtanen ja käsikirjoittanut Pekka Lehtosaari. Rooleissa on joukko suomalaisia, ruotsalaisia ja venäläisiä näyttelijöitä, muun muassa Antti Reini, Tatiana Susi, Dan Bejarano, Alexander Bolshakov ja Vyacheslav Razbegaev.
 
Tukholman huumeyksikön suomalainen huumepoliisi Pekka Manninen pistetään jäähylle ja passitetaan Suomeen, jossa Mannisen koville otteille löytyy käyttöä. Manninen solutetaan venäläiseen huumeliigaan tehtävänään kartoittaa Pietarista tulevan heroiinin reitityksiä tänne ja muualle Eurooppaan. Näitä reitityksiä on selvitetty tuloksetta jo pitkään Helsingin poliisin huumeosastolla. Manninen peitehommaan kuuluu viedä Suomesta Pietariin luksusautoja venäläisen tulkin, Nadjan kanssa. Pian mafia noteeraa Mannisen (Kari Petolan) taidot ja hän ylenee huumeliigassa vastuullisempiin tehtäviin. Manninen alkaa salakuljettaa heroiinia Suomeen. Mannisen peiteoperaatio on vähällä kaatua, kun hän törmää Ruotsissa pidättämäänsä huumediileriin Henkke Larssoniin, joka on venäläisen liigan palkkaama Ruotsin kontakti. Manninen joutuu venymään äärimmäisiin keinoihin, jotta hänen poliisitaustansa ei paljastuisi venäläiselle liigalle. Manninen ajaa itsensä tilanteeseen, josta ei helpolla löydy poispääsyä. Raja laillisen ja laittoman poliisitoiminnan välillä hämärtyy Manniselta siihen pisteeseen, että hän alkaa toimia kuin rikollinen vaikka itse uskoo vakaasti edelleen toimivansa kuin poliisi.
 
== Lakimies (3 x 50 min.)==
 
''Lakimiestä'' on kuvattu Helsingissä ja Tukholmassa. ''Lakimiehen'' on ohjannut Petri Kotwica ja käsikirjoittanut Marko Leino. Rooleissa on joukko suomalaisia ja ruotsalaisia näyttelijöitä, muun muassa Teijo Eloranta, Janne Hyytiäinen, Linda Zilliacus, [[Tiina Lymi]], Ida Riikonen, Shanti Roney ja Georgi Staykov.
 
Tomas Mattila on nukkavieru, elämäänsä turhautunut ja viinaan menevä rikosasianajaja, joka on hoidellut huumerikollisten asioita kymmenisen vuotta. Sitä ennen Mattila toimi yritysmaailmassa liikejuristina, mutta sai potkut. Samassa rytäkässä lähti vaimo, tytär ja talo. Ja nyt Mattila taistelee exänsä kanssa tyttären tapaamisoikeudesta. Mattila on täysin kyllästynyt nykyiseen työhönsä, asiakkaisiinsa ja omaan elämäänsä. Hän haluaisi eroon koko rikosmaailmasta, mutta sinnittelee eteenpäin, sillä viisikymppiselle potkut saanelle juristille ei ole mahdollisuuksia palata yritysmaailmaan. Eräänä päivänä Mattilan toimistoon astelee kaunis nuori nainen, joka tekee Mattilalle uskomattoman työtarjouksen. Kyseenalaistamatta mitenkään houkuttelevaa tarjousta, Mattila uskoo onnensa kääntyneen ja uransa saaneen uuden startin. Mattila raitistuu ja on kaikin puolin tyytyväinen elämäänsä, kunnes paljastuu, että itseasiassa hän ei ”tee laillisia sopimuksia” vaan auttaa ruotsalaista rikollisliigaa rahanpesussa. Mattila tajuaa tilanteensa liian myöhään, siitä ei ole enää ulospääsyä. Mattila ajautuu ojasta allikkoon, tässä tapauksessa entistä tiivimpään suhteeseen rikollismaailman kanssa.
 
{{Kausisarjat}}
25 319

muokkausta

Navigointivalikko