Ero sivun ”Juhana II (Portugali)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
385 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
kielenhuoltoa, jäsentelyä
p (r2.7.1) (Botti lisäsi: uk:Жоао II)
(kielenhuoltoa, jäsentelyä)
[[Kuva:JoaoII-P.jpg|thumb|Juhanaa esittävä maalaus 1600-luvulta]]
Portugalin '''Juhana II''' ([[3. maaliskuuta]] [[1455]]-–[[25. lokakuuta]] [[1495]]), lisänimeltään ''Täydellinen ruhtinas'' (portugaliksi ''João II o Príncipe Perfeito'') oli [[Portugali]]n ja [[Algarve]]n kolmastoista kuningas.
 
Juhana II:n isä oli [[Alfons V (Portugali)|Alfons V]] ja äiti Coimbran Isabella. Juhana avioitui serkkunsa Viseun Leonorin kanssa vuonna [[1473]]. Hän nousi hallitsijaksi vuonna [[1477]] isänsä vetäydyttyä luostariin, mutta varsinaisesti hänestä tuli kuningas vasta isänsä kuoltua vuonna [[1481]].
Juhana sai valtaa jo 1477 isänsä vetäytyessä luostariin, mutta varsinaisesti hänestä tuli kuningas isänsä kuoltua 1481. Hän seurasi isäänsä Afrikan sotaretkille jo nuorena prinssinä. Muut ylhäiset pelkäsivät ja vihasivat häntä, koska Juhana oli oman tiensä kulkija. Valtaan päästyään Juhana pyrki vähentämään aateliston valtaa ja keskittämään sitä itselleen. Aateliset alkoivat juonia ja punoa salaliittoja. Ensimmäiset salaliitoista Juhana tyrehdytti verisesti ja sai sitten hallita rauhassa. Ne aateliset, jotka vannoivat julkisesti uskollisuutta Juhanalle,saivat tiettyjä etuja, mutta heidänkin oli maksettava veroa kuninkaalle.
 
Juhana sai valtaa jo 1477 isänsä vetäytyessä luostariin, mutta varsinaisesti hänestä tuli kuningas isänsä kuoltua 1481. Hän seurasi isäänsä [[Afrikka|Afrikan]] sotaretkille jo nuorena prinssinä. Muut ylhäiset pelkäsivät ja vihasivat häntäJuhanaa, koska Juhanahän oli oman tiensä kulkija. Valtaan päästyään Juhana pyrki vähentämään aateliston[[aatelisto]]n valtaa ja keskittämään sitä itselleen. Aateliset alkoivat juonia ja punoa salaliittoja. Ensimmäiset salaliitoista Juhana tyrehdytti verisesti ja sai sitten hallita rauhassa. Ne aateliset, jotka vannoivat julkisesti uskollisuutta Juhanalle, saivat tiettyjä etuja, mutta heidänkin oli maksettava veroa kuninkaalle.
 
Juhanan aikakaudella Portugalin valtio maksoi velkansa ja sen valuutasta tuli Euroopan vakain. Syynä olivat Afrikasta löytynyt kulta ja kuninkaan veropolitiikka, joka kerrytti siirtomaatuloja valtion kassaan.
 
Juhana edisti [[löytöretket|löytöretkiä]], ja hänen aikanaan portugalilaiset etsivät meritietä Intiaan, kiersivät Hyvätoivonniemen[[Hyväntoivonniemi|Hyväntoivonniemen]] ja löysivät [[Kongo (joki)|Kongo-joen]]. Löytöretkien yksityiskohdista ei ole säilynyt paljoa tietoa, sillä lokikirjat pidettiin salaisina suojassa kilpailevilta Espanjalaisiltaespanjalaisilta, ja talleteuista kirjoista iso osa tuhoutui vuoden 1755 Lissabonin maanjäristyksessä.
 
Juhana kuoli ilman perillisiä, joten hänen seuraajansa oli Juhanan serkku Emanuel I.
Jälkipolvien antama lisänimi "Täydellinen ruhtinas" viittaa [[Niccolò Machiavelli]]n pääteokseen. Aikalaiset tunsivat Juhanan lisänimellä Tyranni.
 
Jälkipolvien antama lisänimi "Täydellinen ruhtinas" viittaa [[Niccolò Machiavelli]]n pääteokseen ''[[Ruhtinas (kirja)|Ruhtinas]]''. Aikalaiset tunsivat Juhanan lisänimellä Tyranni.
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
{{edeltäjä-seuraaja|Titteli=[[Portugalin kuningas]]|Kommentti= |
22 914

muokkausta

Navigointivalikko