Ero sivun ”Rantalentopallo” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muutosta koossa ,  9 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p (r2.7.1) (Botti lisäsi: jv:Voli Pesisir)
p
[[Kuva:VPLaredo2004m.jpg|thumb|300px|Rantalentopallo-ottelu käynnissä Espanjassa.]]
'''Rantalentopallo''' eli '''beach volley''' on [[lentopallo]]n muunnos, jota pelataan kaksihenkisin joukkuein hiekka-alustalla. Pelialueen koko on kahdeksan kertaa kahdeksan metriä ja verkon korkeus sama kun lentopallossa. Lentopallosta poiketen torjunta lasketaan yhdeksi kosketukseksi.
 
==Historia==
Pelikenttä muodostuu kahdesta 8 x 8 metrin kenttäalueesta, joita erottaa toisistaan verkko. Verkon korkeus miehillä on 243 cm ja naisilla 224 cm. Pelin tarkoituksena on saada pallo vastapuolen kenttään tai pelata pallo ulos pelialueelta siten, että vastustaja koskee palloon viimeksi. Joukkueella on käytössään kolme kosketusta, jotka aloitussyötön jälkeen jakaantuvat yleensä vastaanottoon, passiin ja iskulyöntiin tai jujuun. Sama pelaaja ei saa koskea palloa kahdesti peräkkäin, paitsi jos ensimmäinen kosketus oli torjunta.
 
Torjunta lasketaan joukkueen kosketukseksi aina toisin kuin lentopallossa. Torjunnan jälkeen joukkueella on enää vain kaksi kosketusta jäljellä. Palloa saa pelata kaikilla ruumiinosilla, myös jaloilla ja päällä. Aloitussyöttö tulee kuitenkin suorittaa kädellä tai käsivarrella. Aloitussyötön vastaanoton ei tarvitse aina olla "kova" kosketus. Vastaanoton voi myös suorittaa sääntöjen mukaisella sormilyönnillä. Sormilyönniltä vaaditaan kuitenkin enemmän tekniikka kuin lentopallossa, joten sormilyöntiä ei käytetä vastaanotossa käytännössä missään päin maailmaa. Myös verkon yli pallon voi toimittaa sääntöjen mukaisella sormilyönnillä, mutta tällöin pallon on kuljettava rintamasuunnan mukaisesti eteen- tai taaksepäin. Alemmilla tasoilla käytetään useasti sovellettuja sääntöjä, jolloin sääntöjen tulkinta on helpompaa säilyttäen kuitenkin lajin perusominaisuudet.
 
Erää pelataan 21 pisteeseen saakka kahden pisteen erolla (mikäli tilanne on tasan 20–20, pelataan, kunnes saavutetaan 2 pisteen ero). Ottelun voittaa se, joka voittaa ensin kaksi erää. Pelin jatkuessa kolmanteen erään pelataan ratkaiseva erä 15 pisteeseen saakka kahden pisteen erolla. Aina seitsemän pelatun pisteen jälkeen joukkueet vaihtavat kenttäpuolia. Poikkeuksena on kolmas erä jossa joukkueet vaihtavat puolia joka viiden pelatun pisteen jälkeen.
 
==Aiheesta muualla==
1 966

muokkausta

Navigointivalikko