Ero sivun ”Luigi Dallapiccola” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
ArthurBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.3) (Botti lisäsi: uk:Луїджі Даллапікола
Rivi 36: Rivi 36:
[[ru:Даллапиккола, Луиджи]]
[[ru:Даллапиккола, Луиджи]]
[[sv:Luigi Dallapiccola]]
[[sv:Luigi Dallapiccola]]
[[uk:Луїджі Даллапікола]]
[[zh:路易吉·达拉皮科拉]]
[[zh:路易吉·达拉皮科拉]]

Versio 4. huhtikuuta 2011 kello 00.53

Luigi Dallapiccola (3. helmikuuta 1904 Pisino d'Istria19. helmikuuta 1975 Firenze) oli italialainen säveltäjä. Hän opiskeli pianonsoittoa Firenzen konservatoriossa, jossa hän itse toimi professorina vuosina 19311967. Dallapiccola sai myös opetusta sävellyksessä Vito Frazzilta.

Dallapiccola alkoi saavuttaa tunnettavuutta Mussolinin Italiassa. Hän oli kuitenkin fasistien vastustaja ja joutuikin hengenvaaraan toisen maailmansodan aikana. Esimerkiksi sellaiset aiheet kuin vaino, vankeus ja tyrannian vastustaminen ovat hänen tuotannossaan usein esillä.[1] Yhdeksi säveltäjän viimeisistä teoksista jäi ooppera Ulisse (19601968). Heikkenevä terveys vaikeutti hänen sävellystyötään viimeisinä vuosina. Säveltäjä kuoli keuhkoödeemaan.

Ulissen lisäksi Dallapiccolan tuotantoon kuuluvat muiden muassa oopperat Volo di notte (kantaesitetty 1940) ja Vanki (kantaesitetty 1950). Encyclopædia Britannican mukaan säveltäjästä tekee huomionarvoisen 12-säveljärjestelmän hyödyntäminen lämpimässä, emotionaalisessa ilmaisussa[2].

Lähteet

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.