Ero sivun ”Petonen” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Epäolennaista tietoa karsittu.
Poistettu vanhentunutta tietoa.
Rivi 41: Rivi 41:
Petosella sijaitsee myös lukuisia uimarantoja, joista isoin ja tunnetuin on Kirveslahti. Rannalla on myös työmaakontti, jota talvella käyttävät avantouimarit.
Petosella sijaitsee myös lukuisia uimarantoja, joista isoin ja tunnetuin on Kirveslahti. Rannalla on myös työmaakontti, jota talvella käyttävät avantouimarit.


Valtakunnan tasolla eri kaupunginosia tarkastellessa Petosella on tapahtunut neljänneksi eniten henkirikoksia vuosien 2000–2020 välisenä aikana.
[[Poliisiammattikorkeakoulu]]n vuoden 2007 tilastojen mukaan Petonen on Kuopion väkivaltaisin lähiö. Keskusta-alueella sattuu väkivaltarikoksia Petoseen verrattuna kuitenkin yli kaksinkertainen määrä.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.iltalehti.fi/uutiset/200808208134483_uu.shtml | Nimeke = IL selvitti Suomen 10 suurimman kaupungin väkivaltaisimmat kaupunginosat| Ajankohta = 20.8.2008| Julkaisija = Iltalehti| Viitattu = 8.1.2009}}</ref> Myös vuoden 2012 rikostilastoissa Petonen sijoittuu toiseksi.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288490059872.html | Nimeke = Täällä sattuu ja tapahtuu - IS selvitti Suomen rikollisimmat kaupunginosat| Ajankohta = 7.8.2012| Julkaisija = Iltalehti| Viitattu = 7.10.2012}}</ref> Lisäksi koko valtakunnan tasolla eri kaupunginosia tarkastellessa Petosella on tapahtunut neljänneksi eniten henkirikoksia vuosien 2000–2020 välisenä aikana.


==Lähteet==
==Lähteet==

Versio 22. helmikuuta 2021 kello 13.20

Petonen
Kaupunki Kuopio
Suuralue Petonen
Kaupunginosa nro 32., 34. ja 35.
Väkiluku 14 790
Osa-alueet Litmanen, Pitkälahti, Pirtti (pois lukien Savolanniemi)
Kuopion Petosen (Litmasen) keskustaa: vuonna 1992 valmistuneen Vapauden aukion seutua. Taustalla Pyörön terveysasema ja osa Petosen kauppakeskusta, josta löytyy muun muassa K-supermarket, S-market ja apteekki.
Pyörön terveysasema Vapauden aukion laidalla Pyörönkaarella.
Petosen seurakuntatalo Kuopion Petosen keskustassa Vapaudenaukion laidalla (Pyörönkaari 21).
Lippumäen uima- ja sisäliikuntahallin sisäänkäynti.
Pirtin torni, (puhekielessä 2000-Talo) on kaupungin vuokrataloyhtiö Niiralan Kulma Oy:n kerrostalo.

Petonen on asuinalue Kuopion taajama-alueen eteläosissa, 10–12 km:n etäisyydellä keskustasta. Petosen alue rajoittuu pohjoisessa Jynkkään ja Neulamäkeen, lännessä Kiviharjuun ja Hiltulanlahteen, etelässä Vanuvuoreen, Kallaveteen ja idässä Saaristokaupunkiin.[1] Virallisesti Petoseen kuuluvat Pitkälahden, Litmasen ja Pirtin kaupunginosat, pois lukien Savolanniemi.

Petosen "puistokaupungin" rakentaminen alkoi vuonna 1986. 31.12.2019 alueella asui 14 790 asukasta, joista n. 6,5 % vieraskielistä väestöä. Työpaikkoja alueelle (Pitkälahti, Litmanen, Pirtti) sijoittuu noin 2 100 (2018)[2]. Rakennuskanta koostuu enimmäkseen omakoti- ja rivitaloista, joskin Petosen keskustaksi mielletty Pyörön alue on selkeästi kerrostalovaltainen. Petonen ei ole varsinaisesti oma kaupunginosansa, vaan se on Kuopion suuralue/lähiö.

Petosen eteläpuolelle rakennetaan yritysalueita, Matkusta[3] ja Kylmämäkeä, jonne on jo sijoittunut muun muassa Junttan ja Postin lajittelukeskus. Toukokuussa 2012 lähistölle, Hiltulanlahden Matkuksen yritysalueelle valmistui Ikea, jonka yhteyteen avattiin samana syksynä Kauppakeskus Matkus.

Palvelut

Asuinalueen tärkeimmät palvelut sijoittuvat esplanadityylisen Pyörönkaaren välittömään läheisyyteen. Petosella on oma sosiaali- ja terveysasema, kirjasto, seurakuntakeskus, vapaa-ajantalo ja useita palvelutaloja. Liikuntamahdollisuuksia Petosella tarjoavat Lippumäen uimahalli ja sisäliikuntatilat sekä Litmasen kenttä.[3] Vuonna 2020 valmistunut Lippumäen liikuntakeskus sisältää muun muassa SM-tason luistinradan pikaluistelijoille (tekojäärata on kesäisin maksuttomassa tenniskäytössä), kuntosalin, tekonurmikenttiä, uuden harjoitusjäähallin sekä Pohjoismaiden suurimman ylipainehallin.[4][5] Lisäksi liikuntakeskuksen yhteydessä on monipuolinen skeittipuisto. Pitkälahdessa, Kuvelammen kentän vieressä sijaitsee Kuopion Tennisseuran ylläpitämä Kuopion tennishalli, jossa on kolme varattavaa tenniskenttää.

Perusopetusta Petosella järjestetään Pyörön, Pitkälahden, Pirtin ja Aurinkorinteen kouluissa. Lisäksi alueella on lukuisia päiväkoteja.[3]

Petosella toimivat päivittäistavarakaupat K-Supermarket, S-Market, Kaksi K-Marketia ja Lidl. Muita palveluita ovat muun muassa apteekki, Alko, pizzeriat, kampaamot ja erikoisliikkeet.[3] Postipalvelut toimivat K-Supermarket Petosen tiloissa ja pakettiautomaatteja on useissa eri kaupoissa.

Liikenneyhteydet

Matka-aika Petoselta Kuopion keskustaan on kulkuneuvosta riippuen noin 10–30 minuuttia. Petoselta on suora moottoritieyhteys Kuopion keskustaan. Matkan voi taittaa myös kävellen tai polkupyörällä, sillä koko matkalla on kevyen liikenteen väylät. Myös Vilkku-fillareille on pysäkkejä alueella useita. Alueelle on kattavat bussiyhteydet joka puolelta kaupunkia.

Tärkein sisääntuloväylä keskustan suunnasta on Petosentie, joka alkaa käytännössä moottoritieliittymästä ja päättyy Savolanniementien ja Pirttilahdentien risteykseen. Petosentie toimii myös Petosen ohitustienä, jos matkan kohteena on Saaristokaupunki.

Muuta

Petosella on vuodesta 1988 lähtien toiminut Pitkälahti-Petosen asukasyhdistys, joka toimii Petosen vapaa-ajantiloissa. Asukasyhdistys järjestää alueella asukas- ja kerhotoimintaa sekä tapahtumia. Yhdistys aktivoi alueen asukkaita toimimaan viihtyisän asumisen, monipuolisten palvelujen sekä terveellisen ympäristön puolesta ja edistää alueellista asukastoimintaa. Asukasyhdistys on vuodesta 1989 lähtien julkaissut Petosen Lehteä, jonka levikki on n. 12 200 kotitaloutta (2021). Asukasyhdistys myös ylläpitää Pinarin lounaskahvilaa Petosen vapaa-ajantiloissa.

Petosella sijaitsee myös pelastusalan oppilaitos Pelastusopisto, joka on Helsingin Pelastuslaitoksen Pelastuskoulun ohella ainoa Suomessa alan koulutusta tarjoava oppilaitos. Petosella on myös kaksi anniskeluravintolaa (Pub Karhunpesä sekä Leopardi).

Petonen on saanut suunnittelustaan ja toteutuksestaan Suomen arkkitehtiliiton SAFA-palkinnon vuonna 1992.

Petosella sijaitsee myös lukuisia uimarantoja, joista isoin ja tunnetuin on Kirveslahti. Rannalla on myös työmaakontti, jota talvella käyttävät avantouimarit.

Valtakunnan tasolla eri kaupunginosia tarkastellessa Petosella on tapahtunut neljänneksi eniten henkirikoksia vuosien 2000–2020 välisenä aikana.

Lähteet

  1. Kuopio.fi Suunnittelualuejako 2005
  2. Kuopion työpaikat ja elinkeinorakenne 1.1.2008. Kuopion kaupungin yrityspalvelu, 2008. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 8.1.2009).
  3. a b c d Petonen Kuopion kaupunginosat. Kuopion kaupunki. Viitattu 8.1.2009.
  4. Viikkosavo: Lippumäkeen nousee jättimäinen liikuntakeidas - katso kuvia uudistuvasta alueesta Viikkosavo. 28.8.2019. Viitattu 25.10.2019.
  5. Lippumäen liikuntakeskus (pdf) 19.2.2007. Viikkosavo 13.6.2012. Viitattu 7.10.2012.

Aiheesta muualla

Kirjallisuutta

  • Kokkarinen, Petteri 1987. Kaskimaasta kaupungiksi, Poimintoja Petosen alueen historiasta. Kuopion kaupunki.