Ero sivun ”Joe Esposito” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 5: Rivi 5:


== Esposito ja Elvis ==
== Esposito ja Elvis ==
Esposito tapasi Elviksen armeijapalveluksen yhteydessä vuonna [[1958]]. Myöhemmin miehet tutustuivat paremmin asemapaikassaan [[Länsi-Saksa]]ssa. Armeijan päätyttyä Elvis otti hyväksi ystäväkseen tulleen Joen henkivartijaksi Memphis Mafiaan. Lempinimensä "Diamond Joe" Esposito sai Elvikseltä ja se viittasi sekä saman nimiseen Espositon synnyinkaupungissa Chicagossa aiemmin vaikuttaneeseen oikeaan [[Italia|italialaisperäiseen]] [[mafia|mafiosoon]] kuin myös Memphis Mafiaan. Esposito sai myös toisen lempinimen Elviksen [[taistelulaji|taistelulajiharrastusten]] takia ja se oli "Lion" eli "Leijona". Myöhemmin Esposito astui hovissa niin sanottuun johtovirkaan eli Elviksen kiertuemanageriksi, joskin silloinkin Esposito oli tiukasti manageri [[Tom Parker|Eversti Parkerin]] alaisuudessa.
Esposito tapasi Elviksen armeijapalveluksen yhteydessä vuonna [[1958]]. Myöhemmin miehet tutustuivat paremmin asemapaikassaan [[Länsi-Saksa]]ssa. Armeijan päätyttyä Elvis otti hyväksi ystäväkseen tulleen Joen henkivartijaksi Memphis Mafiaan. Lempinimensä "Diamond Joe" Esposito sai Elvikseltä ja se viittasi sekä saman nimiseen Espositon synnyinkaupungissa Chicagossa aiemmin vaikuttaneeseen oikeaan [[Italia|italialaisperäiseen]] [[mafia|mafiosoon]] kuin myös Memphis Mafiaan. Esposito sai myös toisen lempinimen Elviksen [[karate|karateharrastuksen]] takia ja se oli "Lion" eli "Leijona". Myöhemmin Esposito astui hovissa niin sanottuun johtovirkaan eli Elviksen kiertuemanageriksi, joskin silloinkin Esposito oli tiukasti manageri [[Tom Parker|Eversti Parkerin]] alaisuudessa.


Yli 17 vuotta Elviksen alaisuudessa toiminutta Espositoa on kutsuttu usein Elviksen parhaimmaksi ystäväksi. Esposito olikin Elviksen ja [[Priscilla Presley|Priscilla Beaulieu]]n häissä bestmanina, kun silloinen Joen vaimo Joanna toimi taasen Priscillan morsiusneitona. Esposito toimi muutenkin useita vuosia Elviksen yhtenä läheisimmistä avustajista ympärivuorokautisesti. Elvis ja Joe pysyivät ystävinä Presleyn kuolemaan asti, jolloin Esposito osallistui [[Graceland]]issa elvytysyrityksiin ennen ambulanssin tuloa [[16. elokuuta]] [[1977]]. Presleyn hautajaisissa Esposito toimi yhtenä arkun kantajista.
Yli 17 vuotta Elviksen alaisuudessa toiminutta Espositoa on kutsuttu usein Elviksen parhaimmaksi ystäväksi. Esposito olikin Elviksen ja [[Priscilla Presley|Priscilla Beaulieu]]n häissä bestmanina, kun silloinen Joen vaimo Joanna toimi taasen Priscillan morsiusneitona. Esposito toimi muutenkin useita vuosia Elviksen yhtenä läheisimmistä avustajista ympärivuorokautisesti. Elvis ja Joe pysyivät ystävinä Presleyn kuolemaan asti, jolloin Esposito osallistui [[Graceland]]issa [[elvytys]]yrityksiin ennen ambulanssin tuloa [[16. elokuuta]] [[1977]].<ref>Guralnick 1999, s. 681–682</ref> Presleyn hautajaisissa Esposito toimi yhtenä arkun kantajista.

Joe Esposito mainitaan myös välillä Elviksen löytäjänä kohtalokkaana kuolinpäivänä [[16. elokuuta]] vuonna [[1977]], vaikka virallisen viranomaistiedon mukaan Elviksen naisystävä [[Ginger Alden]] on kuitenkin Elviksen löytäjä. Ginger löysi Elviksen makaamassa elottomana kylpyhuoneen lattialla. Myös Espositon koko läsnäolo tuona päivänä Gracelandissa on välillä kyseenalaistettu. Kyseiset eriävät viralliset tiedot muun muassa juuri Elviksen kuolemaan liittyvistä tapahtumista ovatkin johtaneet usein salaliittoteorioihin, mutta Esposito on aina tyrmännyt ne toisin kuin eräät muut Memphis Mafian jäsenet, jotka ovat antaneet joskus lennokkaitakin lausuntoja mahdollisen salaliiton puolesta.


== Elviksen jälkeen ==
== Elviksen jälkeen ==

Versio 18. syyskuuta 2017 kello 15.46

Tämä artikkeli käsittelee Elvis Presleyn kiertuemanageria. Artikkeli Joe Esposito (muusikko) käsittelee samannimistä muusikkoa.
Joe Esposito

Joe Esposito, lempinimeltään Diamond Joe, (22. tammikuuta 1938 Chicago, Illinois23. marraskuuta 2016[1]) oli yhdysvaltalainen kirjailija, kustantaja, näyttelijä ja kiertuemanageri, joka tuli parhaiten tunnetuksi Elvis Presleyn hovin Memphis Mafian jäsenenä ja Presleyn pitkäaikaisena kiertuemanagerina.

Esposito ja Elvis

Esposito tapasi Elviksen armeijapalveluksen yhteydessä vuonna 1958. Myöhemmin miehet tutustuivat paremmin asemapaikassaan Länsi-Saksassa. Armeijan päätyttyä Elvis otti hyväksi ystäväkseen tulleen Joen henkivartijaksi Memphis Mafiaan. Lempinimensä "Diamond Joe" Esposito sai Elvikseltä ja se viittasi sekä saman nimiseen Espositon synnyinkaupungissa Chicagossa aiemmin vaikuttaneeseen oikeaan italialaisperäiseen mafiosoon kuin myös Memphis Mafiaan. Esposito sai myös toisen lempinimen Elviksen karateharrastuksen takia ja se oli "Lion" eli "Leijona". Myöhemmin Esposito astui hovissa niin sanottuun johtovirkaan eli Elviksen kiertuemanageriksi, joskin silloinkin Esposito oli tiukasti manageri Eversti Parkerin alaisuudessa.

Yli 17 vuotta Elviksen alaisuudessa toiminutta Espositoa on kutsuttu usein Elviksen parhaimmaksi ystäväksi. Esposito olikin Elviksen ja Priscilla Beaulieun häissä bestmanina, kun silloinen Joen vaimo Joanna toimi taasen Priscillan morsiusneitona. Esposito toimi muutenkin useita vuosia Elviksen yhtenä läheisimmistä avustajista ympärivuorokautisesti. Elvis ja Joe pysyivät ystävinä Presleyn kuolemaan asti, jolloin Esposito osallistui Gracelandissa elvytysyrityksiin ennen ambulanssin tuloa 16. elokuuta 1977.[2] Presleyn hautajaisissa Esposito toimi yhtenä arkun kantajista.

Elviksen jälkeen

Elviksen kuoltua Joe Esposito jatkoi kiertuemanagerin töitä toisen tunnetun kiertuemanagerin ja myös Elviksen konsertteja aiemmin manageroineen Jerry Weintraubin alaisuudessa. Tällöin Esposito toimi hetkellisesti muidenkin tunnettujen artistien avustajana, kuten muun muassa Bee Gees -yhtyeen ja Michael Jacksonin kiertuemanagerina.

Espositon mukaan Jacksonin ja Elviksen tyttären Lisa Marie Presleyn lyhyeksi jäänyt avioliitto oli alun perinkin eräänlainen virhe, koska he olivat vain hyviä ystäviä ja Jacksoniin kohdistuneet silloiset lapsen hyväksikäyttösyytökset ajoivat parin lopulta kunnolla yhteen Lisa Marien lohduttaessa Jacksonia.

Saavutuksia

Kiertuemanagerina tunnetuksi tullut Esposito julkaisi myöhemmin elämässään useampia kirjoja joko yksinään tai yhteistyössä muun muassa Elvis-historioitsija Joe Russon ja kirjailija Daniel Lombardyn kanssa. Julkaistut kirjat käsittelevät lähinnä Elvis Presleytä ja Espositoa itseään Presleyn rinnalla. Tämän lisäksi Esposito oli mukana useammassa Elviksen elokuvassa ja dokumenttielokuvassa tuotannon avustajana. Esposito toimi myös näyttelijänä muutamissa Elvis-elokuvissa pienissä rooleissa, joista osa oli dokumenttielokuvia, kuten Tämä on Elvis (1970), Elvis kiertueella (1972) ja Kuningas Elvis (1981), joissa Esposito näytteli luonnollisesti itseään.[3]

Esposito pääsi lisäksi yhteen elokuvaan ja yhteen sarjaan esikuvaksi. Kurt Russellin tähdittämässä vuoden 1979 elokuvassa Elvis Joe Espositoa näytteli Joe Mantegna[4] ja vuonna 2005 tuotetussa CBS:n minisarjassa Elvis – legendan synty Espositon roolissa näytteli Ian Leson.[5]

Yksityiselämä

Joe oli kaksi kertaa naimisissa ja hänellä oli kaikkiaan kolme lasta. Aiemman vaimonsa Joan Robertsin kanssa hänellä oli kaksi tytärtä eli Debbie ja Cindy. Martha Gallubin kanssa Joella oli Anthony-niminen poika.

Esposito työskenteli vanhemmalla iällä myös kasinoisäntänä Las Vegasissa ja Daiquiri Group -juomayhtiön edustajana.

Joe Espositon kirjoittamat kirjat

  • Good Rocking Tonight, Diamond Joe Esposito ja Elena Oumano, (1996), Avon Books (ISBN 0380726947)[6]
  • Elvis Intimate and Rare, Diamond Joe Esposito ja Darwin Lamm, (1997), Elvis International Forum books (ASIN B0006QR02Y)[7]
  • Remember Elvis, Diamond Joe Esposito, Darwin Lamm ja Lauren McMullen, (2006), TCBJOE Publishing (ISBN 0977894525)[8]
  • Elvis Straight Up, Diamond Joe Esposito, Joe Russo ja Lauren McMullen, (2007), Steamroller Publishing (ISBN 097971320X)[9]
  • Celebrate Elvis #1, Diamond Joe Esposito ja Daniel Lombardy ja Lauren McMullen (2006), TCBJOE Publishing (ISBN 0977894533)[10]
  • Celebrate Elvis #2, Diamond Joe Esposito ja Daniel Lombardy ja Lauren McMullen (2007), TCBJOE Publishing (ISBN 097789455X)[11]

Lähteet

Viitteet

  1. Joe Esposito dead at 78 ElvisPresley.News. 24.11.2016. Viitattu 25.11.2016. (englanniksi)
  2. Guralnick 1999, s. 681–682
  3. Joe Esposito, IMDb. Viitattu 20.09.2011
  4. Elvis (TV 1979), IMDb. Viitattu 20.09.2011
  5. Ian Leson, IMDb. Viitattu 20.09.2011
  6. Good Rocking Tonight, Amazon. Viitattu 20.09.2011
  7. Elvis Intimate and Rare, Amazon. Viitattu 20.09.2011
  8. Remember Elvis, Amazon. Viitattu 20.09.2011
  9. Elvis Straight Up, Amazon. Viitattu 20.09.2011
  10. Celebrate Elvis #1, Amazon. Viitattu 20.09.2011
  11. Celebrate Elvis #2, Amazon. Viitattu 20.09.2011

Aiheesta muualla

  • TCBJoe Joe Espositon kotisivut (englanniksi)