Ero sivun ”Fakta homma (elokuva)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Määritti vakautusasetukset sivulle ”Fakta homma (elokuva)”: Botti vakautti artikkelin automaattisesti mahdollisesti haitallisen muutoksen 16721794 takia. [Oletus: Vakaa] (vanhentuu 28. elokuuta 2017 kello 08.48 (UTC))
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 5: Rivi 5:
| kuvateksti = Fakta homma -DVD-julkaisun kansi. Ylemmässä mustavalkokuvassa Hansu ja Aulis, alemmassa kuvassa Pirre ja Heka.
| kuvateksti = Fakta homma -DVD-julkaisun kansi. Ylemmässä mustavalkokuvassa Hansu ja Aulis, alemmassa kuvassa Pirre ja Heka.
| ohjaaja = [[Jukka Virtanen]]
| ohjaaja = [[Jukka Virtanen]]
| käsikirjoittaja = [[Eija Vilpas]]<br />[[Riitta Havukainen]]<br />[[Taneli Mäkelä]]
| käsikirjoittaja = Riitta Havukainen, Taneli Mäkelä, Eija Vilpas
| tuottaja = [[Spede Pasanen]]
| tuottaja = [[Reija Virolainen|Spede Pasanen]]
| säveltäjä = [[Jaakko Salo]]
| säveltäjä = [[Jaakko Salo]]
| kuvaaja = Juha Jalasti
| kuvaaja = Juha Jalasti, Timo Jalasti, Kari Petäjäniemi
| leikkaaja = Eva Jaakontalo
| leikkaaja = Eva Jaakontalo
| pääosat = [[Riitta Havukainen]]<br />[[Eija Vilpas]]<br />[[Taneli Mäkelä]]<br />[[Lasse Karkjärvi]]
| pääosat = [[Riitta Havukainen]]<br />[[Eija Vilpas]]<br />[[Taneli Mäkelä]]<br />[[Lasse Karkjärvi]]

Versio 12. syyskuuta 2017 kello 16.35

Fakta homma
Fakta homma -DVD-julkaisun kansi. Ylemmässä mustavalkokuvassa Hansu ja Aulis, alemmassa kuvassa Pirre ja Heka.
Fakta homma -DVD-julkaisun kansi. Ylemmässä mustavalkokuvassa Hansu ja Aulis, alemmassa kuvassa Pirre ja Heka.
Ohjaaja Jukka Virtanen
Käsikirjoittaja Riitta Havukainen, Taneli Mäkelä, Eija Vilpas
Tuottaja Spede Pasanen
Säveltäjä Jaakko Salo
Kuvaaja Juha Jalasti, Timo Jalasti, Kari Petäjäniemi
Leikkaaja Eva Jaakontalo
Pääosat Riitta Havukainen
Eija Vilpas
Taneli Mäkelä
Lasse Karkjärvi
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Filmituotanto Spede Pasanen Oy
Ensi-ilta 31. lokakuuta 1987
Kesto 93 minuuttia
Alkuperäiskieli Suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Fakta homma on suomalainen komediaelokuva vuodelta 1987. Se pohjautuu Yle TV2:n tuottamaan saman nimiseen televisiosarjaan.[1] Fakta homman vahvasti karrikoidut pariskunnat, Aulis ja Hansu sekä Heka ja Pirre, matkaavat leirintäalueelle viettämään juhannusta. Matkan aikana nelikko kohtaa monen sortin sakkia, kuten taiteilijoita, suositun televisiokasvon, Niemisen pariskunnan ja Auliksen entisen kansakoulunopettajan. Elokuva sai vaisun vastaanoton niin yleisöltä kuin kriitikoiltakin.

Juoni

Pirjo "Pirre" Kaasinen ja Hannele "Hansu" Kaakko ovat tulossa ruokaostoksilta, he keskustelevat naapurustossaan asuvasta ulkomaalaistaustaisesta miehestä. Siirrytään Kaakkojen ja Kaasisten kotipihalle, missä Aulis Kaakko ja Heikki "Heka" Kaasinen valmistelevat Ladaa ja Solifer-asuntovaunua pientä juhannusretkeä varten.

Matkalle leirintäalueelle nelikko kohtaa Fakta homma -televisiosarjasta tutun väärennettyjen taulujen myyjän Bruno Kopsuksen, joka änkeää itsensä väkisin Auliksen Ladaan. Bruno on matkalla Savonlinnaan ja jättää nelikon saatuaan paremman kyydin. Huoltoasemalla tavataan 1980-luvun kuuluisuus, televisiojuontaja Kari Salmelainen, jolta pyydetään nimmarit.

Leirintäalueella Kaakot ja Kaasiset leiriytyvät vahingossa eräälle Niemiselle varattuun paikkaan. Sekaannuksen syy on leirintäalueen työntekijän, mutta asia järjestyy, kun Nieminen suostuu ottamaan toisen paikan. Järven rannalla Hansu ja Pirre huomaavat komean hengenpelastajan ja yrittävät herättää tämän huomion riekkumisellaan. Rouvat intoutuvat käyttäytymään suorastaan teinityttömäisesti. Mies ei kiinnitä rouviin huomiotaan. Nauttiessaan saunan jälkeen olutta laiturilla Hansu ja Pirre puhelevat eräästä jumppakurssista, joka oli Hansulle mieluisa mutta Pirrelle yhtä kärsimystä.

Juhannuksen lisäksi nelikko viettää Kaakkojen yhdeksättä hääpäivää, miehet järjestävät tarjoilun asuntovaunun edustalle. Hansu saa lahjaksi laulukirjan, Aulis ratinsuojuksen. Pirre lausuu parin kunniaksi kirjoittamansa runon. Myöhemmin illalla paikalle tulee Auliksen kansakoulunaikainen opettaja, Holvikari. Naiset utelevat Holvikarilta Auliksen kouluaikaisista tempauksista. Myös Nieminen vaimoineen liittyy seuraan juhannusta viettämään.

Hansu tapaa niityllä taiteilija Näreikön, joka tuonnempana liittyy juhannuksenjuhlijoiden seuraan ja aiheuttaa suorasukaisuudellaan päänvaivaa Kaakoille ja Kaasisille. Näreikkö kiinnostuu Hekasta ja haluaa maalata hänestä kuvan. Lopulta Heka ohjaa Näreikön toisaalle. Myös paikallisradion toimittaja osuu paikalle: hän tekee suoraa lähetystä perisuomalaisesta juhannuksen vietosta. Porukat lähettelevät terveisiä tuttavilleen ja sukulaisilleen. Heka palaa Näreikön luota ja lausuu mikrofoniin: "Lompakko hukku". Aiemmin päivällä Heka on huomannut hukanneensa lompakon, mutta ei ole saanut asiaansa sanotuksi. Sieniä Näreikön kanssa maistellut Heka kaatuu maahan. Pirre luulee Heka juoneen liiaksi alkoholia.

Aamulla on aika lähteä paluumatkalle. Heka löytää lompakon Ladan hansikaslokerosta. Pirre unohti sen sinne huoltoaseman pihalla, mistä hän nolostuu. "Kattokaas kun rouva Kaasinen on kerrankin vähän niinku puhumaton", Aulis kuittailee Pirrelle. Auliksen Lada suuntaa kohti kotia, paluumatkalla on määrä nauttia kunnon pullakahvit.

Vastaanotto

Aikalaiskriitikot antoivat Fakta hommalle melko huonot arviot. Helsingin Sanomien Helena Yläsen mielestä sarjan parhaat ominaisuudet oli vesitetty elokuvaversiossa, joka olisi vaatinut selkeitä juonen kaaria alkuperäissarjan nokkelien "puhuvien postikorttien" sijaan. Kalevan Sauli Pesosen mielestä televisiosarjan sinänsä hauskat hahmot muuttuivat elokuvaversiossa lähinnä pitkästyttäviksi. Fakta homman huonoa kuvanlaatua moitittiin: elokuva oli siirretty kuvanauhalta filmille.[2]

Näyttelijät

Mikko Kivinen on kolmannessa Fakta homma -roolissaan Niemisenä. Ville Virtasen radiotoimittaja on hänen viides roolinsa Fakta homma -tuotannoissa. Televisiosarjassa hänellä on neljä eri roolihahmoa. Saija Hakola vilahtaa kreditoimattomassa sivuosassa naisena leirintäalueella, Jaakko Salo on hanuristina.

Päähenkilöt

 Näyttelijä  Rooli  
 Riitta Havukainen  Hannele Kaakko  
 Lasse Karkjärvi  Heikki Kaasinen  
 Taneli Mäkelä  Aulis Kaakko  
 Eija Vilpas  Pirjo Kaasinen  

Sivuhenkilöitä

 Näyttelijä  Rooli  
 Minna Hokkanen  leirintäalueen hoitajatar  
 Aarre Karén  Holvikari  
 Mikko Kivinen  Nieminen  
 Kimmo Otsamo  Bruno Kopsus  
 Antti Raivio  leirintäalueen hoitajattaren poikaystävä  
 Kari Salmelainen  cameo-rooli  
 Vesa Vierikko  Näreikkö  
 Ville Virtanen  radiotoimittaja  

Huomioita

Fakta homma oli alkuaan Riitta Havukaisen ja Eija Vilppaan projekti, jonka he suunnittelivat Teatterikorkeakoulun opetusnäyttämölle. Lasse Karkjärvi ja Taneli Mäkelä tulivat omasta aloitteestaan mukaan aviomiehiksi. Pertti "Spede" Pasanen kiinnostui Fakta hommasta ja tuotti sen pohjalta elokuvan vuoden 1987 kakkostuotantonaan. Ykköstuotantona oli Uuno Turhapuro – kaksoisagentti. Fakta homma jäi Jukka Virtasen viimeiseksi elokuvaohjaukseksi, 1960-luvulla hän oli ohjannut useita Spede-tuotantoja.[3]

Fakta homma -elokuva ei pystynyt toistamaan televisiosarjan suosiota: se sai vain 29 000 katsojaa. Televisiosarjaan kuvattiin vuosina 1996 ja 1997 kuusitoista uutta jaksoa, jotka ovat pitkälti Hansun ja Pirren show’ta, sillä Aulis kirjoitettiin manan majoille Taneli Mäkelän jättäydyttyä pois jatkosta.[3]

Julkaisut

Fakta homma on julkaistu kotikäyttöön sekä analogisena VHS:nä että digitaalisena DVD:nä. Elokuvassa on monoääni ja kuvasuhteena 4:3.

Lähteet

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
  2. Elonet / Fakta homma (1987) / Lehdistöarvio elonet.fi. Viitattu 10.2.2016.
  3. a b Elonet / Fakta homma (1987) / Taustaa elonet.fi. Viitattu 10.2.2016.