ToeJam & Earl

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ToeJam & Earl
Toejam.jpg
Kehittäjä ToeJam & Earl Productions
Julkaisija Sega
Suunnittelija Greg Johnson (en)
Pelisarja ToeJam & Earl (d)
Julkaistu 12. helmikuuta 1992
Lajityyppi tasohyppely/seikkailu
Pelimuoto yksinpeli/moninpeli
Ikäluokitus CERO: A (All ages) (d)
ESRB: Everyone
PEGI 3
USK 0
Alusta Sega Mega Drive
Jakelumuoto 4 MB kasetti
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

ToeJam & Earl on Kalifornian San Rafaelissa majaansa pitävän ToeJam & Earl Productionsin kehittämä tasohyppely/seikkailupelisarja useille konsoleille. Sarjaan kuuluvat Sega Mega Drivelle julkaistut ToeJam & Earl (Yhdysvalloissa 12. helmikuuta 1992) ja ToeJam & Earl in Panic on Funkontron (1993) sekä Xboxille vuonna 2003 julkaistu ToeJam & Earl III: Mission to Earth. Ensimmäinen osa julkaistiin uudelleen 22. joulukuuta 2006 Nintendo Wiin Virtual Console -palvelussa.

Pääosissa ovat planeetta Funkontronilta kotoisin olevat avaruusoliot ToeJam ja Earl, joiden lempimusiikkia on 1970-luvun tyylinen funk-musiikki. Musiikkityyli on sarjan kantava teema, ja sitä hyödynnetään hieman tuon ajan blaxploitaatioelokuvien tavoin. Kehitystyöstä ovat pääasiallisesti vastanneet Greg Johnson ja Mark Voorsanger. Pelin on tuottanut Scott Berfield ja julkaisijana toimi Sega. Musiikin on säveltänyt John Baker.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ToeJam on punainen, laiha ja kolmijalkainen avaruusolio, jolla on etanamaiset silmät, pitää valkoista lippalakkia, mustavalkoisia kenkiä ja ylisuurta kaulakorua. Kaulakoru muistuttaa Flavor Flavin vastaavaa. ToeJam liikkuu nopeammin kuin Earl.
  • Earl on oranssi ylipainoinen avaruusolio, joka käyttää aurinkolaseja ja sinisiä shortseja, jotka tuppaavat putoamaan. Earlin energiamittari on pidempi kuin ToeJamin.

ToeJam & Earl[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ToeJam & Earl
ToeJam & Earl

Peli alkaa sillä kun ToeJam ja Earl lentävät avaruuden halki aluksellaan. ToeJam päättää antaa Earlin ohjata, minkä seurauksena heidän on tehtävä pakkolasku planeetta Maahan. Avaruusalus menee kymmeneksi kappaleeksi, jotka leviävät ympäriinsä. Kotiin päästäkseen ystävysten täytyy yhdistää palaset ja koota alus uudelleen.

Maassa he kohtavaat maakalaisia kuten hullu hammaslääkäri (Painus Maximus), seko shoppailija (Spenditallinadae), nörttilauma (Geekus Dorkia), postilaatikkomörkö (Mailboxim Dontturustium), hulatanssija (Hawaiinus Bootius Shakium), amor (Cupidus Stupidus) ja kummitusjäätelöauto (Driverus Insanicus Ghostium). Kaikki edellä mainitut yrittävät vahingoittaa pelaajaa ja viedä häneltä hengen. Maa on vaarallinen paikka.

Pelattavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ToeJam & Earlin kentät on jaettu tasoihin, joissa täytyy kerätä avaruusaluksen puuttuva osanen ja löytää hissi, jolla pääsee seuraavalle tasolle. Samalla kerätään mahdollisimman paljon lahjapaketteja, joista löytyy erilaisia tavaroita, joilla saa erilaisia kykyjä. Esimerkiksi rakettikengillä voi liikkua erittäin nopeasti, Ikarus-siivillä voi lentää ja ankkakellukkeilla pysyy pinnalla uidessa. Paketeista voi saada myös lisäelämiä. Lisäenergiaa saa syömällä hahmojen mieltymysten mukaista ruokaa.

Toinen pelin merkittävä ominaisuus on jaetun ruudun kaksinpeli. Jos pelaajat menevät tarpeeksi kauaksi toisistaan, yhtenäinen ruutu jaetaan kahtia. Pelaajat voivat olla jopa eri tasoilla, mikä oli erittäin harvinaista pelin ilmestymisen aikoihin.

ToeJam & Earl in Panic on Funkontron[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ToeJam & Earl in Panic on Funkontron

ToeJam & Earl in Panic on Funkontron julkaistiin Mega Drivelle vuonna 1993. Jatko-osassa käytetään edeltäjästä poiketen sivukuvakulmaa. Pelissä paljastuu, että joukko maakalaisia salamatkusti ToeJamin ja Earlin avaruusaluksessa heidän kotiplaneetalleen Funkontronille. Sankareiden täytyy kaapata nämä iljettävät oliot purkkeihin ja lähettää heidät takaisin Maahan jokaisen tason lopussa. Sivutehtävänä on löytää universumin kaiken funkin lähteen Lamont "Funkapotamuksen" kymmenen kadonnutta esinettä ja suostutella hänet palaamaan takaisin Funkontronille.

Pelaajalla on käytössään arsenaali "funk-voimia", joista on apua kiinniotettaessa maakalaisia. Näihin taitoihin kuuluvat funk-liikkuminen - pelaaja voi liikkua seinien ja muiden esineiden läpi, sekä funk-tutka, joka näyttää piilotetut esineet. Pelistä löytyy myös muita uusia asioita, kuten minipeli Jam Out, Parappa the Rapperin tyylinen rytmipeli, sekä Hyperfunk-alueet, joissa pitää hankkia mahdollisimman paljon bonusesineitä rajoitetussa ajassa. Lahjapaketit ja ruuat tekevät odotetun paluun. Pelitilanteen voi tallentaa tietyissä kohdissa annettavien salasanojen avulla.

ToeJam & Earl III[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ToeJam & Earl III oli määrä julkaista Sega Dreamcastille, mutta sen valmistuksen loputtua vuonna 2001 päätettiin vaihtaa alustaksi Xbox. Valmis peli näki päivänvalon vuonna 2003. Sarjan ensimmäinen kolmiulotteinen peli pohjasi enemmän ensimmäisen osan konseptille, vaikka toisestakin osasta oli ideoita. Kolmas osa myös otti aikuisemman lähestymistavan aiheeseen.

ToeJam & Earl: Back in the Groove[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan neljäs osa, ToeJam & Earl: Back in the Groove julkaistaan 1. maaliskuuta 2019 Nintendo Switch-, Xbox One- ja PlayStation 4 -konsoleille.[1].

Muita esiintymisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ToeJam & Earl olivat mukana myös Mega Driven Ready-Aim-Tomatoes!-pelissä, jossa ammuttiin Menacer-sädepistoolilla tomaatteja ilkeitä maakalaisia päin. Hahmot ovat myös Art Alive! ja Wacky Worlds -piirrosohjelmissa, jotka julkaistiin Mega Drivelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Humanature Studios: Toejam and Earl: Back in the Groove 4.12.2018. Kickstarter. Viitattu 8.12.2018. (englanniksi)