Toblerone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toblerone
Toblerone-logo.png
Tuotetyyppi makeinen
Omistaja Mondelez International Inc.
Alkuperämaa Sveitsi
Perustettu 1908
Edelliset omistajat Tobler, Interfood S.A., Jacobs Suchard AG, Kraft General Food
Kotisivu toblerone.com
Keskeltä katkaistu Toblerone-patukka.

Toblerone on Mondelez Internationalin omistama suklaapatukoiden tuotemerkki, jonka keksivät Theodor Tobler ja Emil Baumann Bernissä, Sveitsissä vuonna 1908. Patukan nimi on yhdistelmä Toblerin sukunimestä ja eräänlaista nougat-makeista tarkoittavasta italiankielisestä sanasta torrone.[1] Patukan kolmionmuotoiset palaset viittaavat Sveitsin ja Italian rajalla sijaitsevaan Matterhorn-vuoreen.[2] Kolmiomainen muoto ja murrettavien palojen välien suhteellisen suuri leveys vaikuttavat osaltaan mielikuvaan patukan koosta. Paketeissa on myös Matterhornin kuva. Kuvaan on piilotettu karhu symboloimaan Berniä, Tobleronen synnyinkaupunkia.

Tobleronea on tuotettu Bernissä vuodesta 1908[3]. Amerikkalainen monikansallinen yhtiö Mondelez osti Tobleronen vuonna 2012[3]. Yhtiö siirtää Tobleronen tuotannon Slovakiaan vuonna 2023[3]. Sveitsiläisen lain mukaan sveitsiläistä kuvastoa ei saa käyttää tuotteissa, joita ei ole tuotettu Sveitsissä[3]. Siksi Matterhorn-vuoren kuva korvataan geneerisemmällä vuorenhuipulla ja teksti ”of Switzerland” korvataan tekstillä ”established in Switzerland”[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toblerone – How it all began Toblerone. Arkistoitu 15.10.2016. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
  2. Our Secret – The name and the shape Toblerone. Arkistoitu 29.11.2016. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
  3. a b c d e Makeiset | Matterhorn-vuori poistetaan Toblerone-pakkauksista Helsingin Sanomat. 5.3.2023. Viitattu 5.3.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.