Tleson (savenvalaja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tleson
Τλήσων
Tlesonin tekemä huulimalja-tyypin kyliks, n. 540 eaa. Alaosassa signeeraus ΤΛΕΣΟΝ ΗΟ ΝΕΑΡΧΟ ΕΠΟΙΕΣΕΝ, Tlēsōn ho Nearkho epoiesen, ”Tleson Nearkhoksen poika teki [minut]”.
Tlesonin tekemä huulimalja-tyypin kyliks, n. 540 eaa. Alaosassa signeeraus ΤΛΕΣΟΝ ΗΟ ΝΕΑΡΧΟ ΕΠΟΙΕΣΕΝ, Tlēsōn ho Nearkho epoiesen, ”Tleson Nearkhoksen poika teki [minut]”.
Henkilötiedot
Syntynyt500-luku eaa.
Kuollut500-luku eaa.
Ammatti savenvalaja
vaasimaalari?
Taiteilija
Aktiivisena n. 555–535 eaa.
Taidesuuntaus mustakuviokeramiikka

Tleson (m.kreik. Τλήσων, Tlēsōn) oli antiikin kreikkalainen savenvalaja ja mahdollisesti myös vaasimaalari, joka teki attikalaista mustakuviokeramiikkaa. Hän toimi Ateenassa arkaaisella kaudella noin vuosina 555–535 eaa.[1]

Tlesonin isä oli vaasimaalari Nearkhos. Tleson, samoin kuin hänen veljensä savenvalaja Ergoteles, oli osa niin kutsuttua Pienet mestarit -ryhmää. Hän teki vain ryhmälle ominaisia Pieni mestari -maljoja, joita on laitettu hänen nimiinsä noin 60 kappaletta. Monissa vaaseissa on vain hänen signeerauksensa savenvalajana. Tärkeimmästä Tlesonin vaaseja maalanneesta vaasimaalarista käytetään tutkimuksessa nimitystä Tleson-maalari, mutta on mahdollista, että kyseessä on Tleson itse.[1][2] Tlesonin vaaseja maalasivat myös Oltos ja Kentauri-maalari.

Nimi Tleson esiintyy keramiikassa jälleen noin vuosina 510–500 eaa., mutta tämä saattaa olla joku saman suvun nuorempi edustaja.[3]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tleson The J. Paul Getty Museum. Viitattu 20.1.2020.
  2. Tleson Painter The J. Paul Getty Museum. Viitattu 20.1.2020.
  3. Webster, Thomas Bertram Lonsdale: Athenian Culture and Society, s. 65. University of California Press, 1973. ISBN 0520023234. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]