Titaanien sota – Attack on Titan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Titaanien sota – Attack on Titan
Attack on Titan logo.svg
Genre fantasia, tragedia, dystopia, toiminta
Manga
Tekijä Hajime Isayama
Julkaisija Japani Kōdansha
Suomi Sangatsu Manga
Sarjajulkaisulehti Japani Bessatsu Shōnen Magazine
Ensimmäinen painatus 9. syyskuuta 2009 – 9. huhtikuuta 2021
Kirjojen lukumäärä Japani 34
Suomi 31 (jatkuu)
TV-anime
Ohjaaja Tetsurō Araki (kaudet 1-3)
Masashi Koizuka (kaudet 2-3) Yūichirō Hayashi (kausi 4)
Studio Wit Studio (kaudet 1-3)
Production I.G
MAPPA (kausi 4)
Lähetyskanavat MBS TV (jaksot 1-37)
NHK General TV (jaksot 38-75)
Alkuperäinen lähetyskierros 6. huhtikuuta 2013
Jaksojen määrä 75 + 8 OVA

Titaanien sota – Attack on Titan (jap. 進撃の巨人, Shingeki no kyojin) on japanilainen sarjakuva, jonka pohjalta on tehty myös samanniminen animaatiosarja ja näytelmäelokuva. Sarjakuvan on käsikirjoittanut ja piirtänyt Hajime Isayama. Tarina sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa ihmisiä syövät titaanit ovat ajaneet ihmiskunnan sukupuuton partaalle ja jäljellä olevat ihmiset asuvat muurien suojissa. Tarina keskittyy kolmeen nuoreen, jotka liittyvät titaaneja vastaan taistelevaan armeijaan titaanien hyökättyä heidän kotikaupunkiinsa.

Sarjakuvaa on julkaistu Kōdanshan Bessatsu Shōnen Magazinessa vuodesta 2009 lähtien, ja sarjakuvasta koostettuja pokkareita on ilmestynyt 31. Suomeksi sarjakuvaa on julkaissut Sangatsu Manga vuodesta 2015. Titaanien sodan maailmaan sijoittuvat myös spin-off-sarjakuvat Shingeki! Kyojinchūgakkō ja Kui naki sentaku sekä Before the Fall ja Kakuzetsutoshi no joō -romaanit, joista ensimmäisestä on tehty myös sarjakuvaversio.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa ihmiset asuvat muurien suojissa titaanien vallattua maailman. Titaanit ilmestyivät 100 vuotta sitten, eivätkä ihmiset tiedä mistä ne ovat tulleet. Moni muurien suojassa elänyt ihminen ei ole koskaan edes nähnyt elävää titaania. Eräänä päivänä ulommalle muurille kuitenkin ilmestyy 60-metrinen kolossaalititaani ja pienempi haarniskatitaani, jotka murtavat muurin. Päähenkilö Eren Yeager näkee titaanin syövän äitinsä. Eren ja hänen ystävänsä Mikasa ja Armin pelastuvat ja liittyvät armeijaan päästäkseen taistelemaan titaaneja vastaan. Eren ystävineen päätyy lopulta erikoisjoukkoihin, joita johtaa kapteeni Levi Ackerman. Armeijan komentajana toimii Erwin Smith, joka haluaa palavasti selvittää, mitä titaanit ovat ja mistä ne ovat tulleet. Kun paljastuu, että Eren on ihminen, joka pystyy muuttumaan titaaniksi, alkavat titaanien mysteerit vähitellen avautua.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Eren Yeager (エレン・イェーガー Eren Yēgā)
Eren Yeager on sarjan päähahmo. Eren näkee titaanin syövän äitinsä silmiensä edessä, minkä vuoksi hän haluaa tuhota kaikki titaanit maan päältä. Hänellä on myös pakkomielle päästä muurien ulkopuolelle vapauteen tutkimaan maailmaa, joka ihmisiltä vietiin. Erenin isä katoaa salaperäisesti kun titaanien hyökkäys alkaa, mutta vaikuttaa tietävän titaaneista paljonkin. Erenin päätehtävä on päästä takaisin lapsuudenkotiinsa, jonne hänen isänsä on kätkenyt tietoja titaanien alkuperästä. Kun paljastuu, että Eren pystyy muuttumaan titaaniksi, tulee hänestä ihmiskunnan valttikortti.
 • Mikasa Ackerman (ミカサ・アッカーマン Mikasa Akkāman)
Mikasa on Erenin perheeseen huostaanotettu tyttö, jonka vanhemmat surmattiin ja joka olisi myyty ihmiskaupassa, ellei Eren olisi pelastanut häntä. Mikasalla on synnynnäiset tappajan vaistot, minkä takia hän on yksi ihmiskunnan parhaista taistelijoista. Hän on yleensä hyvin hillitty, mutta on rakastunut Ereniin ja puolustaa tätä tarvittessa raivoisasti. Mikasa on kaukaista sukua Levi Ackermanille.
 • Armin Arlert (アルミン・アルレルト Arumin Arureruto)
Armin on Erenin ja Mikasan lapsuudenystävä. Armin on aina halunnut Erenin kanssa muurien ulkopuolelle. Hänen unelmansa on nähdä meri, josta hän on lukenut kielletyistä kirjoista. Armin on hyvin älykäs poika, mutta epävarma itsestään. Tarinan edetessä hän saa kuitenkin lisää itseluottamusta ja oppii hyödyntämään kykyjään.
 • Levi Ackerman (リヴァイ・アッカーマン Rivai Akkāman)
Levi on erikoisjoukkojen kapteeni ja tiedustelujoukkojen komentajan Erwinin oikea käsi. Hänen sanotaan olevan ihmiskunnan vahvin soturi. Levi kuuluu Ackermanien sukuun. Levin tarinat kertoo, kuinka Erwin ja Levi tapasivat ja kuinka Levi päätyi seuraamaan Erwiniä, vaikka hänen alkuperäinen tarkoituksensa oli Erwinin tappaminen. Levi on orpo, joka ei tuntenut isäänsä ja äiti oli prostituoitu. Hänen äitinsä kuoleman jälkeen nälkiintyneen Levin eno, Kenny Ackerman, sattui paikalle ja hoiti sekä koulutti muutamia vuosia siskonpoikaansa. Levi eli lapsuutensa maanalaisessa kaupungissa, jossa oli tunnetusti hyvin huonot elinolot.
 • Erwin Smith (エルヴィン・スミス Eruvin Sumisu)
Erwin Smith on tiedustelujoukkojen 13. komentaja. Hän on uudistanut joukkojen toimintatapoja ja hänen aikanaan titaanien salat ovat viimein alkaneet paljastua. Hänen isänsä tapettiin hämärissä olosuhteissa Erwinin ollessa vasta lapsi ja Erwin on aina tuntenut syyllisyyttä tämän kuolemasta. Erwin on aina halunnut tietää, mitä muurien ulkopuolella on ja mistä titaanit ovat tulleet. Erwin on valmis menemään unelmiensa vuoksi hyvin pitkälle.
 • Historia Reiss/ Krista Lenz (ヒストリア・レイス Hisutoria Reisu) (クリスタ・レンズ Kurisuta Renzu)


Manga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Titaanien sota on ilmestynyt Kōdanshan Bessatsu shōnen magazinessa syyskuusta 2009. Alun perin sarjasta piti tulla 20 pokkarin pituinen[1], mutta nyt pokkareita on ilmestynyt jo 31. Titaanien sodan spin-off-mangasarjoista kaksi on julkaistu suomeksi: Kui naki sentaku nimellä Titaanien sota: Levin tarina ja Attack on Titan: Lost Girls nimellä Titaanien sota: Lost Girls.[2] Levin tarina kertoo Levin ja Erwinin kohtaamisesta ennen sarjan tapahtumien alkua. Sen on käsikirjoittanut Gun Snark ja piirtänyt Hikaru Suruga. Lost Girls kertoo tarinoita Mikasasta ja Anniesta. Se on manga-adaptaatio Hiroshi Sekon ranobesta ja sen on piirtänyt ja käsikirjoittanut Ryoosuke Fuji.

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animen 25:n jakson pituinen ensimmäinen kausi alkoi Japanissa 7. huhtikuuta 2013 ja päättyi 29. syyskuuta. Sen on ohjannut Tetsurō Araki. Toinen kausi alkoi 1. huhtikuuta 2017 ja päättyi 17. kesäkuuta. Siinä on 12 jaksoa ja sen ovat ohjanneet Tetsurō Araki ja Masashi Koizuka. Kolmas kausi alkoi heinäkuussa 2018. [3] Lokakuussa 2018 ilmoitettiin kauden jäävän tauolle, ja jatkuvan huhtikuussa 2019.[4] Kolmannen kauden toinen osa alkoi Japanissa 28. huhtikuuta 2019.[5] Kolmannen kauden päättyessä kesäkuussa 2019 ilmoitettiin sarjan neljännen ja viimeisen kauden alkavan vuonna 2020.[6] Myös Titaanien sodan spin-off-mangoista on tehty anime-adaptaatioita. Levin tarinoista on julkaistu kahden jakson pituinen OVA. Jaksot julkaistiin mangan 15:nnen ja 16:nnen volumen mukana.[7] Lost Girls -spinoffista on tekeillä kolmiosainen OVA. [8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Attack on Titan Creator Aims to End Manga in 20 Volumes Anime News Network. Viitattu 3.10.2017.
 2. Titaanien sota: Lost Girls Sangastu Mangalta Animelehti. Viitattu 3.10.2017.
 3. Attack on Titan 3rd Season's Promo Video Reveals July 22 Premiere Anime News Network. 27.4.2018. Viitattu 15.8.2018. (englanniksi)
 4. 'Attack On Titan' Season 3 Confirms Hiatus, Will Resume In 2019 ComicBook.com Anime. Viitattu 15.10.2018. (englanniksi)
 5. Attack on Titan Season 3 Part 2 Anime Premieres on April 28
 6. Attack on Titan The Final Season to Premiere in Fall 2020 Anime News Network. 30.6.2019. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
 7. Attack on Titan: No Regrets Spinoff Gets Anime DVDs Anime News Network. Viitattu 3.10.2017.
 8. Attack on Titan: Lost Girls Novel Gets 3 Original Anime DVDs Anime News Network. Viitattu 3.10.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Titaanien sota – Attack on Titan.