Tippaleipä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tippaleipiä
Etelä-saksalainen Strauben
Persialainen zolbia, Lähi-idän zalabia (etualalla)
Jalebin valmistusta paistorasvassa, Itä-Intiassa

Tippaleipä on vapun ruokaperinteisiin Suomessa kuuluva makea leivonnainen, joka valmistetaan uppopaistamalla. Tippaleipiä on valmistettu jo ainakin 1700-luvulta suomalaisissa säätyläiskodeissa juhlaleivonnaisina ja niistä on tullut 1800-luvun lopulla vappujuhlissa tarjottava herkku. 1907 Helsingissä perustetun Elannon leipomon ensimmäinen tuote oli tippaleipä.[1]

Tippaleipää vastaava, Suomessa nykyään tehtävää monikerroksellista tippaleipää matalampi leivonnainen tunnetaan myös Ruotsissa nimellä trattkaka jo 1500-luvulta, Itävallassa ja Etelä-Saksassa nimellä Strauben jo 1400-luvun keittokirjoista (das Kochbuch Küchenmeisterei (Nürnberg, 1485)) sekä Yhdysvalloissa nimellä funnel cake.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tippaleivän alkuperä on kuitenkin todennäköisesti Persiassa, jossa samoista aineksista, samaan tapaan öljyssä paistamalla valmistettava leivonnainen zolbia tunnetaan useina variaationa jo 900-luvulta säilyneissä keittokirjoissa [2]. Siellä zolbia kuorrutetaan alun perin hunajaliemellä, mutta sittemmin sokeriliemellä, sekä saatetaan maustaa ruusuvedellä tai sahramilla tai muillakin mausteilla. Leivonnaisen valmistus on levinnyt jo varhain myös Intiaan nimellä jalebi ja muuallekin Etelä-Aasiaan (lukuisia nimi- ja valmistusvariaatioita), sekä Lähi-itään nimellä zalabia. Alueiden perinteistä riippuen se on juhlaruoka tai kahviloiden ja ruokatorien yleisessä valikoimassa. Zalabia on saatavilla nykyään Suomessakin eräissä arabialaisissa konditorioissa ja kahviloissa.

Tippaleivän valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tippaleipä valmistetaan maidosta, vehnäjauhoista, kananmunista, sokerista, sitruunan kuoresta, kasviöljystä, suolasta ja muista mausteista. Taikina laitetaan pursotinpussiin tai suppiloon ja pursotetaan ohuena spagettimaisena nauhana kuumaan öljyyn asetettuun pyöreään muottiin. Muotiksi käy metallinen säilyketölkki, josta on poistettu pohja ja kansi. Taikina kypsyy öljyssä, ja tippaleivät nostetaan öljystä reikäkauhalla. Ylimääräinen rasva valutetaan pois, ja päälle sirotellaan tomusokeria. Tippaleivät ovat rapeita herkkuja, joita vappuna tarjoillaan siman kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sirpa Karjalainen,Juhani U.E. Lehtonen: Juhlan aika: suomalaisia vuotuisperinteitä. Porvoo: WSOY, 1998. ISBN 951-0-22920-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. HOK-Elannon värikäs historia yhteishyva.fi. 23.9.2015. Viitattu 21.8.2019.
  2. annals of the caliphs' kitchens. BRILL, 413 chapter 100. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.