Tino Singh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tino Singh (s. 4. heinäkuuta 1971 Khambhat, Intia) on intialaissyntyinen, sittemmin suomalaistunut elintarvikealan start-up yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja. Hän toimi myös useita vuosia kansainvälisen markkinoinnin parissa digimarkkinoinnissa Alankomaissa[1], tapahtumamarkkinoinnin parissa pohjoismaisesti sekä mainostoimiston toimitusjohtajana. Sitä ennen hän oli toimi juontajana, tanssijana ja muusikkona.

Singh toimi televisio-ohjelman Passi ja hammasharja juontajana vuosina 1996–1998. 1990-luvulla hän aloitti myös laulajan uran, jota hän hyödynsi muun muassa Passi ja hammasharja -ohjelmassa. Hän on myös aikonaan esiintynyt laulajana eri yhtyeissä, muun muassa Shade of Brown (funk-soul), Liberation orchestra (funk-soul) sekä Tino Singh and the Pimp Daddies (cover) ja toimi myös juontajana, moderoijana ja viihdyttäjänä erilaisissa tapahtumissa. Hän on sittemmin toiminut TwoDads-nimisen yrityksen johdossa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singh aloitti tanssiuransa 1980-luvulla ensin Helsingin City-käytävässä nuorison breakdance-piireissä ja kävi myös opiskelemassa Helsingin Tanssiopistossa. Sittemin hän siirtyi Aira Samulinin tanssikouluun, josta hänet rekrytoitiin koulun esiintyvään joukkoon Rytmikkäisiin. Marco Bjurströmin StepUp-tanssiryhmässä Singh toimi ammattitanssijana 1990-luvun alkuun saakka. Hän oli mukana Svenska Teaternin Hype-musikaalissa 1995, jota esitettiin yli 200 näytöstä,[2] jonka jälkeen hän toimi Kolmoskanavan Passi ja hammasharja -viihdeohjelman juontajana (1996–1998). Singh on myös kokeillut näyttelemistä Tähtitehdas-saippuasarjassa (1998) Tuukka Valon roolissa.

Singh on showtanssin maailmanmestari vuodelta 1993 yhdessä tanssiparinsa Marianne Järvisen kanssa.[1] Hän on julkaissut vuonna 1998 yhdessä silloisen vaimonsa kanssa ruokakirjan Tino´s Delhi (Gummerus).

Singh työskenteli Sportus.Com verkkokaupassa ja muutti Amsterdamiin vuosituhannen vaihteessa tekemään digimarkkinointia. Hän palasi 2003 Suomeen ja työskenteli muun muassa Seikkailu Oy:ssä tapahtumatuottajana ja PHS/TBWA-mainostoimistoketjussa pohjoismaisen tapahtumamarkkinoinnin parissa. Vuonna 2006 hän esiintyi Spin-musikaalissa Svenska Teaternissa.[1]

Kollegoidensa kanssa hän perusti Roy-mainostoimiston 2009 ja päätyi yrityksen toimitusjohtajaksi.[1]

Keväällä 2014 Tino Singh juonsi Viidakon tähtöset -televisiosarjan kolmannen tuotantokauden.[3]

Singh perusti 2016 yhtiökumppaninsa kanssa yrityksen nimeltä TwoDads, jonka tavoitteena on taistella globaalia lasten lihavuutta vastaan tuottamalla lapsille terveellisiä elintarvikkeita.

Poliittinen vaikuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singh oli Kokoomuksen ehdokkaana vuoden 1999 eurovaaleissa, muttei tullut valituksi.[4] Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa hän oli RKP:n ehdokkaana ja sai 249 ääntä.[5] Kunnallisvaaleissa 2017 Singh oli ehdolla Helsingin Vihreiden listalla ja jäi valitsematta.

Singh on kertonut haluavansa taata Felix-pojalleen suvaitsevaisemman ja kansainvälisemmän Suomen. Se on yksi syy, miksi hän asettui RKP:n ehdokkaaksi kevään 2011 eduskuntavaaleissa. Toinen syy, miksi hän halusi asettua ehdolle on se, että hän on kokenut Suomessa käytävän maahanmuuttokeskustelun niin turhauttavana. Singh perusti aluksi Minun Suomeni on kansainvälinen -ryhmän Facebookiin, johon liittyi neljässä viikossa 35 000 ihmistä. Siitä hän tajusi, ettei ole ainoa, joka kokee näin suurta turhautumista kielteisen maahanmuuttokeskustelun vuoksi. Singh haluaa sivustakatselun sijaan yrittää muuttaa sitä, millaiseen Suomeen hänen oma poikansa kasvaa, "ei sulkeutuneeseen ilmapiiriin, vaan avoimeen ja kansainväliseen".[6] Hän oli naimisissa toimittaja Katja Pantzarin kanssa, mutta liitto päättyi avioeroon vuonna 2017.[7]

Singh on ollut 2010-luvulla järjestämässä useita poliittisia tapahtumia, kuten Norjan joukkosurman jälkeinen Hiljaisuuden rikkomisen päivä, Meillä on Unelma 2015 sekä Peli Poikki 2016. Hän oli mukana Oikeus Elää -tukikonsertissa, joka järjestettiin kielteistä turvapaikkapäätöstä protestoivien turvapaikanhakijoiden tueksi 2017.

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tino Singhistä tuli mainostoimisto Detail Agencyn omistaja, kun hän marraskuussa 2010 osti yrityksen koko osakekannan muilta osakkailta johtajana toimiessaan. Samalla Singh aloitti toimiston toimitusjohtajana.

Detail Agency on sittemmin Singhin johdolla keskittynyt erityisesti shoppermarkkinointiin. Yritys on myös rekisteröinyt Kaupan Paras Kaveri -jakelutiemarkkinoinnin työkalut. Detail Agency on Singhin luotsauksessa muuttanut nimensä Roy Marketing Networkiksi ja on nyt itsenäisten markkinoinnin ammattilaisten verkosto[8], johon kuuluu muun muassa brändeihin ja identiteetteihin erikoistunut mainostoimisto Fiander, Right Identity Tampereelta sekä useita eri alojen erikoisosaajia, kuten Fiskarsilla global retail managerina aiemmin työskennellyt Mikaela Tokola.[8]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit:

Singlet:

 • "Come And Get It" (1996)
 • "Maximum Energy" (1996)
 • "Dance In The Rain" (1996)
 • "Summertime" (1997)
 • "Passi Ja Hammasharja" (1997)
 • "Liberation" (1998)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Lotila, Sami: Kulttuuriälyn kauppias (Singhin haastattelu.) Talouselämä. 19.10.2012. Viitattu 26.5.2019.
 2. Koivuranta, Riitta: 25 vuotta sitten suomalaisteinit kohosivat lama-angstin yläpuolelle tekno­musiikin ja tanssin ansiosta, eikä huuma unohdu koskaan – Kokosimme tekijöiden muistoja. Helsingin Sanomat, 27.1.2019. Digilehden juttu (tilaajille).
 3. Rytkönen, Annika: Hän on uusi Viidakon tähtöset -juontaja Iltalehti. 29.10.2013. Viitattu 19.3.2014.
 4. SDP ja vasemmistoliitto menettivät, vihreät ja kristilliset voittivat paikan Verkkouutiset. 13.6.1999. Viitattu 1.2.2011.
 5. Nämä julkkisehdokkaat floppasivat. Aamulehti
 6. Tino Singh: Isätkin tarvitsevat tukea. Mtv3
 7. Entinen tv-juontaja Tino Singh eroaa: "Kasvoimme erilleen". Iltalehti, viihdeuutiset
 8. a b Roy Marketing saa vähittäiskaupan asiantuntijan Fiskarsilta Markkinointi & Mainonta. 10.3.2014. Viitattu 19.3.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]