Tino Singh

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tino Singh (s. 4. heinäkuuta 1971 Khambhat, Intia) on intialaissyntyinen, sittemmin suomalaistunut elintarvikealan start-up yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja. Hän toimi myös useita vuosia kansainvälisen markkinoinnin parissa. mm. digimarkkinoinnin pioneerina Hollannissa, tapahtumamarkkinoinnin parissa pohjoismaisesti, sekä mainostoimiston toimitusjohtajana. Sitä ennen hän toimi mm. aikoinaan juontajana, tanssijana ja myös muusikkona.

Hän toimi televisio-ohjelman Passi ja hammasharja juontajana. 1990-luvulla hän aloitti myös laulajan uran, jota hän hyödynsi mm. Passi ja hammasharjassa. Nykyisin hän toimii TwoDads -nimisen yrityksen johdossa.

Tino on myös aikonaan esiintynyt laulajana eri yhtyeissä mm. Shade of Brown (Funk-Soul). Liberation orchestra (Funk-Soul), sekä Tino Singh and the Pimp Daddies (Cover), sekä toimi myös juontajana, moderoijana ja viihdyttäjänä erilaisissa tapahtumissa.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsena Tino oli jo hyvä tanssija. 5-vuotiaana intialaisten vanhempiensa kanssa Helsinkiin muuttanut poika yritti kovaa ja siksi hän menestyi. Lapsena ja nuorena hän myöntää hävenneensä intialaisuuttaan. Häpeä johtui siitä, että aina kun Intiasta tuli uutisia, ne koskivat Kalkutan nälänhätää, Bhopalin myrkkyturmaa tai muita ikäviä tapahtumia.

Tinon mukaan uutisissa ei koskaan kerrottu esimerkiksi sitä, että Intia on globaalin kaupan keskus tai että siellä on pilvenpiirtäjiä ja miljonäärejä. Tino kävi lapsena Jakomäen koulua. Hänen mukaansa siellä ei hänen lapsuudessaan ollut muita tummaihoisia. Se jätti jälkensä Tinoon. Koko aikuisikänsä hän on hakenut hyväksyntää ja elänyt kahden eri kansalaisuuden välillä.

Nykyisin Singh osaa jo olla ylpeä juuristaan. Noin kolmekymppisenä hän kiinnostui Intian historiasta ja kulttuurista. Tutustuminen omiin juuriin on valaissut hänet huomaamaan monipuolisemman Intian. Vajaat kymmenen vuotta sitten hän lähti vapaaehtoistöihin Intiaan kuuluville Andamanien ja Nicobarin saarille. Siellä Singh näki, että muutos on pikku hiljaa tulossa tuhansia vuosia vanhojen perinteiden maahan. [1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1980-luku Tino aloitti tanssiuransa ensin Helsingin City-käytävässä nuorison break dance piireissä ja kävi mm. Helsingin Tanssiopistossa oppimassa tanssia. Sittemin hän siirtyi Aira Samulinin tanssikouluun, josta hänet rekrytoitiin koulun esiintyvään joukkoon Rytimikkäisiin. 1985 Marco Bjurström perusti StepUp tanssiryhmän, jossa Singh toimi ammattitanssijana aina 90-luvun alkuun saakka. Peruskoulun Tino kävi Jakomäessä.
  • 1990-luku

Tanssi- ja laulutaitoinen nuorimies nousi julkisuuteen ensin Hype-musikaalissa 1995 ja toimi Kolmoskanavan Passi ja hammasharja -viihdeohjelman juontajana (1996–1998). Singh on showtanssin maailmanmestari vuodelta 1993 yhdessä tanssiparinsa Marianne Järvisen kanssa. Singh on myös kokeillut näyttelemistä Tähtitehdas-saippuasarjassa (1998) Tuukka Valon roolissa. Singh on julkaissut kokkikirjan Tino´s Delhi 1998 (Gummerus).

  • 2000-luku

Singh oli kokoomuksen ehdokkaana vuoden 1999 eurovaaleissa, muttei tullut valituksi.[1]

Singh työskenteli Sportus.Com verkkokaupassa ja muutti Amsterdamiin vuosituhannen vaihteessa tekemään digimarkkinointia.

2003 Singh muutti takaisin Suomeen ja työskenteli mm. Seikkailu Oy:ssä tapahtumatuottajana ja PHS/TBWA-mainostoimisto ketujssa tapahtumamarkkinoinnin parissa pohjoismaisesti.

Hän esiintyi Spin-musikaalissa vuonna 2006 ruotsalaisessa teatterissa.

Hän perusti kollegoidensa kanssa shoppermarkkinointiin keskittyneen Roy mainostoimiston 2009 ja päätyi yrityksen toimitusjohtajaksi.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa hän oli RKP:n ehdokkaana ja sai 249 ääntä.[2]

Keväällä 2014 Tino Singh juonsi Viidakon tähtöset -televisiosarjan kolmannen tuotantokauden.[2]

2016 Singh perusti yhtiökumppaninsa kanssa yrityksen nimeltä TwoDads jonka tavoitteena on taistella globaalia lasten lihavuutta vastaan tuottamalla terveellisä elintarvikkeita lapsille.

2017 Singh asettui ehdolle kunnallisvaaleissa Vihreän liiton listalta Helsingissä

Poliittinen vaikuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singh oli kokoomuksen ehdokkaana vuoden 1999 eurovaaleissa, muttei tullut valituksi.[3] Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa hän oli RKP:n ehdokkaana ja sai 249 ääntä.[4]

Tino Singh on kertonut haluavansa taata Felix-pojalleen suvaitsevaisemman ja kansainvälisemmän Suomen. Se on yksi syy, miksi mies asettui ehdolle RKP:n riveistä kevään 2011 eduskuntavaaleissa. Toinen syy, miksi hän halusi asettua ehdolle on se, että hän on kokenut Suomessa käytävän maahanmuuttokeskustelun niin turhauttavana. Hän perusti aluksi Minun Suomeni on kansainvälinen -ryhmän Facebookiin, johon liittyi neljässä viikossa 35 000 ihmistä. Nykyisin ryhmässä on yli 50 000 ihmistä. Siitä kävi ilmi, ettei hän ole ainoa, joka kokee näin suurta turhautumista tämän koko ajan vain negatiivisen maahanmuuttokeskustelun vuoksi. Singh haluaa sivustakatselun sijaan yrittää muuttaa sitä, millaiseen Suomeen oma poika kasvaa. "Ei sulkeutuneeseen ilmapiiriin, vaan avoimeen ja kansainväliseen".[5]

Singh on ollut järjestämässä useita poliittisia tapahtumia 2010 -luvulla kuten. Hiljaisuuden rikkomisen päivä (Norjan joukkosurman jälkeen), Meillä on Unelma 2015 sekä Peli Poikki 2016. Hän oli mukana Oikeus Elää -tukikonsertissa joka järjestettiin kielteistä turvapaikkapäätöstä protestoivien turvapaikanhakijoiden tueksi 2017.

2017 Singh on kunnallisvaaleissa Helsingin Vihreiden listalla ehdolla.

Markkinointi

Tino Singhistä tuli mainostoimisto Detail Agencyn omistaja, kun hän marraskuussa 2010 osti yrityksen koko osakekannan muilta osakkailta johtajana toimiessaan. Samalla Singh aloitti toimiston toimitusjohtajana.

Detail Agency on sittemmin Singhin johdolla keskittynyt erityisesti Shuoppermarkkinointiin. Se on myös rekisteröinyt Kaupan Paras Kaveri ® --jakelutiemarkkinoinnin työkalut. Detail Agency on Singhin luotsauksessa muuttanut nimensä Roy Marketing Networkiksi ja on nyt itsenäisten markkinoinnin ammattilaisten verkosto[6], johon kuuluu mm. brändeihin ja identiteetteihin erikoistunut mainostoimisto Fiander, Right Identity Tampereelta, sekä useita eri alojen erikoisosaajia, kuten Fiskarsilla Global Retail Managerina aiemmin työskennellyt Mikaela Tokola.[6]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit:

Singlet:

  • "Come And Get It" (1996)
  • "Maximum Energy" (1996)
  • "Dance In The Rain" (1996)
  • "Summertime" (1997)
  • "Passi Ja Hammasharja" (1997)
  • "Liberation" (1998)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]