Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus
Tiedot
Toiminnassa 1996–2004, 2017–
Tyylilaji heavy metal
Kotipaikka Jyväskylä
Laulukieli suomi, saksa
Jäsenet

Timo Rautiainen, laulu, kitara
Jarkko Petosalmi, kitara
Jari Huttunen, kitara
Nils Ursin, basso

Entiset jäsenet

Teppo Haapasalo, kitara
Arto Alaluusua, basso
Karri Rämö, kitara
Valtteri Revonkorpi, koskettimet
Seppo Pohjolainen, rummut

Levy-yhtiö

Sakara Records (2017–)
King Foo Entertainment
Spinefarm Records

Aiheesta muualla
Kotisivut

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus on suomalainen vuonna 1996 perustettu suomeksi laulava heavy metal -yhtye, jonka soundi on raskas ja jonka kappaleiden aiheet vaihtelevat globaaleista ekokatastrofeista henkilökohtaisiin tragedioihin. Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus on levyttänyt myös kaksi saksankielistä albumia, joiden kappaleet on käännetty saksaksi muilta albumeilta.

Yhtyeen tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat esimerkiksi "Nyt on mies!", "Surupuku", "Lumessakahlaajat", "Rajaton rakkaus", "Kylmä tila" ja "Hyvä ihminen".

Yhtyeen hakku ja lapio -aiheisen logon suunnitteli Ilkka Ahlgren.

Yhtye lopetti toimintansa vuonna 2004, mutta palasi julkisesti yhteen singlen julkaisun myötä vuonna 2017. Samalla yhtye ilmoitti tekevänsä kesällä 2017 kahdeksan festivaalikeikan kiertueen ja julkaisevansa uuden albumin syksyllä.[1]

Yhtyeen vaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trio Niskalaukaus yhtyeen nimenä oli yhtyeen mukaan "vitsi, jolla kuvataan lopunajan kaljakuppilabändiä". Nimestään huolimatta yhtye ei ollut trio, sillä siinä oli alkuaikoina solistin lisäksi enimmillään viisi soittajaa. Kokoonpano vakiintui pian viisimiehiseksi. Yhtye tuli tunnetuksi suomeksi lauletun raskaan rockin edelläkävijänä. Vuoden 2002 Rajaportti-albumin kaupallinen menestys avasi ovia julkisuuteen ja menestykseen muille samantyylisille yhtyeille. Rautiaisen lisäksi Niskalaukauksen kappaleita sanoittivat mm. Tomi Tuomaala, Jarkko Martikainen, Marja Mattlar, A. P. Sarjanto sekä Vexi Salmi.

Trio Niskalaukauksen ensimmäinen esiintyminen oli 23. toukokuuta 1998 Jyväskylässä Yläkaupungin yö -tapahtumassa ja viimeinen niin ikään Jyväskylässä Lutakossa 11. joulukuuta 2004. Väliin mahtui 216 esiintymistä kotimaassa ja ulkomailla.[2]

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus teki kuuden studioalbumin lisäksi EP:n tunnetusta joulunäytelmästä Tiernapojat ytimekkäästi nimellä Tiernapojat, jolla mukana oli yhtyeen lisäksi Jarkko Martikainen, Toni Wirtanen ja Ismo Alanko. He ovat myös esittäneet "EP-näytelmän" myös televisiossa Yle TV2:ssa. Martikainen on myös toiminut yhtyeen tuottajana, sanoittajana, sovittajana ja vierailevana laulaja-kitaristina.

Vuonna 2004 yhtye ilmoitti jäävänsä määrittelemättömän pituiselle tauolle ja julkaisi kokoelman Tilinteon hetki. Lopulta 1. marraskuuta 2006 yhtyeen ilmoitettiin lopettaneen toimintansa kahden vuoden mittaisen tauon päätteeksi ja Rautiaisen jatkavan soolourallaan.[3]

Trio Niskalaukauksen erinäisiä konsertteja vuosien varsilta sisältävä tupla-DVD Perunkirjoitus julkaistiin 21. tammikuuta 2009.

Yhtye ilmoitti toimintansa jatkamisesta vuonna 2017 julkaisten uuden kappaleen "Pitkän kaavan mukaan". Päätös jatkamisesta oli tehty jo loppusyksystä 2015 ja ehtona sille oli uuden musiikin tekeminen.[4] Samalla yhtye tiedotti lähtevänsä kesällä 2017 kahdeksan festivaalikeikan kiertueelle ja julkaisevansa uuden albumin syksyllä.

Yhtye julkaisi lokakuussa 2020 musiikkivideon "Hannukainen", jossa otetaan vahvasti kantaa suomalaisen luonnon puolesta.[5]

Marraskuussa 2023 yhtye tiedotti sen ja pitkäaikaisen rumpalin Seppo Pohjolaisen yhteistyön päättyneen.[6]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vierailijat albumeilla ja konserteissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen diskografia

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alanko Terp, Silas Petri: Neljäs sukupolvi - Suomalainen rock nyt. Johnny Kniga, 2006. ISBN 951-0-31764-0.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus on palannut! Uusi single ja video julki, keikkoja tulossa, albumi työn alla 23. helmikuuta 2017. Soundi. Viitattu 23.2.2017.
  2. trio niskalaukaus - keikkahistoria trioniskalaukaus.net. Arkistoitu 11.6.2007. Viitattu 4.3.2007.
  3. Heta Hyttinen: Trio Niskalaukaus kuopattiin – Timo Rautiainen jatkaa soolouraa 1. marraskuuta 2006. iltalehti.fi. Viitattu 4.3.2007.
  4. Huippubändi onnistui salaamaan comebackin yllättävän pitkään – Trio Niskalaukaus lähtee toiseen erään Yle Uutiset. Viitattu 9.4.2017.
  5. Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus julkaisi uuden musiikkivideon – kannanotto Ylläksen maisemissa vireillä olevaan kaivoshankkeeseen Ilta-Sanomat. 28.10.2020. Viitattu 4.11.2020.
  6. Trio Niskalaukaus tiedottaa kokoonpanomuutoksesta – ”Toivotamme Sepolle kaikkea hyvää” Soundi. 16.11.2023. Viitattu 17.11.2023.
  7. Alanko Tero, Silas Petri, Neljäs sukupolvi - Suomalainen rock nyt, Johnny Kniga, 2006, sivut 45-54
  8. Soundi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]