Timo Tuominen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo näyttelijästä. Yleisurheilijasta katso artikkeli Timo Tuominen (yleisurheilija).

Timo Tuominen (s. 1964 Salo) on suomalainen näyttelijä jolla on vuodesta 2004 ollut kiinnitys Suomen Kansallisteatteriin [1]. Hän on esiintynyt myös mm. Helsingin Kaupunginteatterissa ja Teatteri Takomossa, jonka perustajajäsen hän on. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 1995. Tuominen on tehnyt myös lukuisia televisio- ja elokuvarooleja.

Salossa syntynyt Tuominen kävi koulunsa Ilmajoella[1]. Tuominen on näytellyt muun muassa elokuvissa Arvon veli sekä Aavan meren tällä puolen sekä TV-sarjassa Klikkaa mua. Kansallisteatterissa hän on näytellyt muun muassa Kristian Smedsin Tuntemattomassa sotilaassa (Koskela), Reko Lundánin Kissassa kuumalla katolla, Juha Hurmeen Europaeuksessa ja Pirkko Saision näytelmässä Slava! Kunnia. Helsingin kaupunginteatterissa hänet on nähty pääosassa muun muassa musikaalissa Housut pois.[2] Lisäksi hän vieraili Yle TV1 visailuohjelmassa Hyvät katsojat vuonna 2018.

Tuominen on vuosia esittänyt belgialaisen Jacques Brelin lauluja. Tuominen on itse kääntänyt esittämänsä laulut. Käännettyjä lauluja on yli 80. Tuominen on tehnyt seitsemän Brel-levytystä:

  1. Avec Jacques Brel
  2. Encore Brel
  3. Brel album
  4. Brel: Ne
  5. En concert
  6. Kun ei ole muuta kuin...
  7. Seuraava

Levytettyjä kappaleita on 75.[1][3]

Dubbaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit ovat omassa luettelossaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Drufva, Juha: Brelin työn jatkaja Kansan Uutiset. 14.7.2012. Viitattu 14.10.2017.
  2. Haku Tuominen, Timo Ilona-esitystietokanta. Teatterin tiedotuskeskus. Viitattu 14.10.2017.
  3. Timo Tuomisen rakastetut Jacques Brel -konsertit saavat jatkoa! Web Archive: L’Insitut français de Finlande. Arkistoitu 14.10.2017. Viitattu 21.1.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]