Tilannekeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tilannekeskus (lyh. Tike) on paikka, jossa keskitetysti ja jatkuvasti seurataan erilaisia tilanteita ja välitetään tieto eteenpäin. Sellaisia on poliisilla ja pelastuslaitoksilla, ja esimerkiksi liikkuvalla poliisilla oli oma tilannekeskus. Myös tapahtumissa on nykyään Tike[1].

Syksystä 2007 Suojelupoliisi on hoitanut Valtioneuvoston tilannekeskuspäivystystä[2] (VNTIKE), jonka tehtävä on turvata valtionjohdon tiedonsaanti kaikissa olosuhteissa kellon ympäri. VNTIKE on myös Suomen kansallinen yhteyspiste muun muassa Euroopan union kriisikoordinaation ja EU:n, Yhdistyneitten kansakuntien (YK) ja NATOn pelastuspalvelualoihin.[3] Keskus tukee muun muassa Suomeen kohdistuvan informaatiovaikuttamisen vastaista työtä.[4][5] Erityisesti VNTIKE informoi Suomen pääministeriä ja toimii suoraan valtiosihteerin alaisuudessa vaikka se on osa valtioneuvoston kanslian valmiusosastoa hallinnollisesti.[3] Valtioneuvoston tilannekeskus toimii valtioneuvoston linnassa Senaatintorin varrella ja se on miehitetty ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.[5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tapahtumaturvallisuus, Siba.fi
  2. Valtioneuvoston kanslia
  3. a b Eeva Kolttola: Hyvä – paha hallinto: Johtaminen, tilannekuva, tieto ja luottamus turvallisuudessa, s. 43–46. Maanpuolustuskorkeakoulu, 2012. ISBN 978-951-25-2324-5. Teoksen verkkoversio.
  4. Tilannekeskustoiminta Valtioneuvoston kanslia. Viitattu 20.7.2019.
  5. a b Nina Järvenkylä: Suomi infovaikuttamisen kohteena: ”Tämä henkilö tai taho pyrki vahingoittamaan Suomea” Iltalehti. 10.06.2018. Viitattu 20.7.2019.
  6. Anna-Liina Kauhanen: Kun pääministerin annettiin pudota kartalta. Helsingin Sanomat, 4.6.2014, s. A 17.