Tiktaalik roseae

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiktaalik roseae
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Lihaseväiset Sarcopterygii
Alaluokka: Tetrapodomorpha
Suku: Tiktaalik
Laji: roseae
Kaksiosainen nimi

Tiktaalik roseae
Daeschler, Shubin & Jenkins, 2006

Katso myös

  Tiktaalik roseae Wikispeciesissä
  Tiktaalik roseae Commonsissa

Tiktaalik roseae on Kanadasta, Ellesmerensaarelta napapiirin pohjoispuolelta 2000-luvun alussa löydetty merkittävä selkärankaisfossiili. Tiktaalik oli noin 375 miljoonaa vuotta sitten devonikauden lopulla elänyt laji, jolla oli sekä kalan, matelijan että nisäkkään piirteitä. Fossiililöytö oli erittäin mielenkiintoinen, koska se valaisee prosessia, jossa kaloista kehittyi käveleviä eläimiä. Tiktaalik luokitellaan varsieväkalaksi.

Löytö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen fossiili löydettiin vuonna 2004 ja kaksi muuta tunnettua yksilöä pian sen jälkeen. Ne ovat suurikokoisia, noin kolmen metrin pituisia yksilöitä ja ne ovat säilyneet erittäin hyvin. Eläimen saama sukunimi Tiktaalik on inuiittien kieltä ja tarkoittaa suurta makean veden kalaa, jolla ei ole kalan tapaan ruotoja vaan kylkiluita muistuttavat luut.

Tuntomerkit ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalamaisia piirteitä fossiileissa ovat suomupeite sekä evät. Eläimellä oli kuitenkin selvä niska, joka mahdollisti pään liikkumisen selvästi paremmin kuin kaloilla. Sen evissä oli myös ranteet ja sormien luiden kaltaisia luita. Takaraajojen rakenne on fossiililöytöjen puutteellisuuden vuoksi tuntematon.

Rakenteesta voidaan päätellä eläimen eläneen matalassa vedessä ja tarvittaessa pystyneen liikkumaan lyhyitä matkoja kuivalla maalla. Laji eli 375 miljoonaa vuotta sitten suurin piirtein nykyistä Amazonin suistoa muistuttavassa subtrooppisessa ympäristössä. Kanadan arktiset alueet sijaitsivat tällöin lähellä päiväntasaajaa.

Asema evoluutiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiktaalik, varsieväisiä ja kalasammakoita aikakaaviossa.

Tiktaalik on evoluutioteorian mukaan keskidevonikautisten lihaseväisten kalojen ja myöhäisdevonin Acanthostega-tyyppisten sammakkoeläinten välimuoto tai lähellä sitä[1].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiede, 6/2009, sivu 52

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.