Tiikoni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiikoni Canberran eläintarhassa Australiassa.

Tiikoni (engl. tigon) on hybridikissa, joka syntyy urostiikerin ja naarasleijonan saadessa keskenään jälkeläisiä.[1] Tiikonia kutsutaan joskus myös tiijonaksi, teijonaksi tai tigoniksilähde?.

Tiikonit ovat äärimmäisen harvinaisia. Luonnossa niitä ei esiinny johtuen jo siitäkin, että tiikerit ja leijonat elävät enimmäkseen eri alueilla. Eläintarhoissa tiikoneita on kuitenkin saatu syntymään. Urostiikeri ei kuitenkaan helposti parittele leijonan kanssa.

Useista muista eläinlajien risteytyksistä poiketen tiikonit, etenkin naaraat, ovat usein lisääntymiskykyisiä. Tämän vuoksi tiikonit voivat paritella puhtaiden tiikerien tai leijonien kanssa, ja näin voi syntyä myös eläimiä, jotka ovat neljäsosan tiikereitä ja kolme neljäsosaa leijonia tai päin vastoin. Tämä tarkoittaa sitä, että luonnontieteellisen käsityksen mukaan tiikeri ja leijona eivät olisi erillisiä lajeja, vaan pikemminkin saman lajin alalajeja.lähde?

Tiikonit ovat yleensä kooltaan varsin pieniä, ja huomattavasti liikereitä pienempiä, koska niiden kasvua rajoittava geeni ilmentyy kummaltakin vanhemmalta.

  1. What Is the Difference Between Ligers & Tigons? Animals.mom.me. Viitattu 28.5.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.