Kung Fu Panda

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Tiikeritär)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Elokuvasarjasta katso artikkeli Kung Fu Panda (elokuvasarja) ja hahmosta Po (Kung Fu Panda).
Kung Fu Panda
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja John Stevenson
Mark Osborne
Käsikirjoittaja Jonathan Aibel
Glenn Berger
Tuottaja Melissa Cobb
Säveltäjä Hans Zimmer
John Powell
Kuvaaja Yong Duk Jhun
Leikkaaja Clare Knight
Pääosat Jack Black
Dustin Hoffman
Angelina Jolie
Jackie Chan
Lucy Liu
Seth Rogen
David Cross
Ian McShane
Randall Duk Kim
James Hong
Dan Fogler
Michael Clarke Duncan
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö DreamWorks Animation
Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 6. kesäkuuta 2008
Suomi 1. elokuuta 2008
Kesto 91 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 130 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 631 744 560 dollaria
Seuraaja Kung Fu Panda 2
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Kung Fu Panda on vuonna 2008 valmistunut yhdysvaltalainen animaatioelokuva kömpelöstä pandasta, joka pyrkii legendaariseksi lohikäärmesoturiksi. Kung Fu Pandan ohjasivat Mark Osborne ja John Stevenson ja elokuvan tuotti Melissa Cobb. Vaikka ajatus kung-futa taitavasta pandasta syntyi jo vuonna 1993,[2] niin filmin idean loi Michael Lachance,[3] DreamWorks Animationin johtaja. Elokuvan tekeminen alkoi vuonna 2004 ja sen ensi-ilta oli vuoden 2008 Cannesin elokuvafestivaaleilla toukokuussa 2008. Elokuva tuli virallisesti teattereihin kesällä 2008. Se voitti vuoden 2009 Annie-gaalassa kymmenen palkintoa.[4]

Elokuva tuotettiin DreamWorks Animation -studiolla Glendalessa ja sen julkaisi Paramount Pictures. Elokuvassa ääninäyttelevät Jack Black, Jackie Chan, Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Lucy Liu, Seth Rogen, David Cross ja Ian McShane.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu Rauhan laaksoon, joka on fiktiivinen paikka muinaisessa Kiinassa, ja jota asuttavat antropomorfiset eläimet. Po on nuori, kömpelö ja ylipainoinen panda, joka ihailee fanaattisesti kungfuta sekä Hurjaa viisikkoa eli Tiikeritärtä, Apinaa, Mantista, Kyytä ja Kurkea. Hurja viisikko on mestari Shifun kouluttama ryhmä kungfu-mestareita, jotka suojelevat laaksoa. Po on töissä hanhi-isänsä Pingin nuudeliravintolassa, eikä hän pysty toteuttamaan unelmaansa ja ryhtymään kungfu-mestariksi.

Shifun oppi-isä, iäkäs kilpikonna nimeltä mestari Oogway, saa näyn, jossa Shifun entinen oppilas ja kasvattipoika, ilkeä lumileopardi Tai Lung, pakenee vankilastaan ja palaa Rauhan laaksoon kostamaan sen, että häneltä kiellettiin aikoinaan oikeus Lohikäärmekääröön. Käärön kerrotaan paljastavan kantajalleen salaisuuden, jonka avulla voi saada rajattomat voimat. Shifu järjestää Hurjalle viisikolle kungfu-turnajaiset, jotta Oogway voisi kertoa, kuka viisikosta tulee olemaan legendaarinen Lohikäärmesoturi; Lohikäärmesoturi on ainoa kungfu-mestari, joka ansaitsee saada tietää Lohikäärmekäärön salaisuuden ja joka pystyy päihittämään Tai Lungin. Po haluaa palavasti mennä katsomaan turnajaisia ja Lohikäärmesoturin valintaa, mutta joutuu lopulta ottamaan isänsä toiveesta mukaansa kömpelöt nuudelivaunut ja raahaamaan ne pitkät portaat ylös turnajaispaikalle. Kun Po viimein pääsee portaiden yläpäähän, turnajaisareenan ovi on jo ehditty sulkea. Epätoivoinen Po yrittää erilaisilla tavoilla päästä muurin yli tuloksetta. Viimeiseksi hän sitoo itsensä ilotulitteisiin ja laukaisee itsensä taivaalle. Hän romahtaa alas keskelle turnajaisareenaa juuri sillä hetkellä, kun Oogwayn on määrä osoittaa Lohikäärmesoturi. Katsojien yllätykseksi Oogway osoittaa Pota, joka yrittää liikuttaa päätänsä pois Oogwayn sormen edestä, mutta tämä liikuttaa sitä sinne mihin Po liikuttaa päätänsä, ja näin osoittaa Pota tarkoituksellisesti.

Shifu ei pysty uskomaan, että ”iso lihava panda” voisi olla Lohikäärmesoturi, joten hän yrittää päästä Posta eroon nuhtelemalla ja nöyryyttämällä tätä harjoituksissa julkisesti. Myöskään Hurja viisikko ei säästele sanojaan ivatessaan Pon olemattomia kungfu-taitoja. Oogway kuitenkin auttaa Pota kestämään julmat harjoitukset, ja ennen pitkää tämä alkaa saavuttaa suosiota Hurjan viisikon keskuudessa sinnikkyydellään, ruoanlaittotaidoillaan ja hyvällä huumorillaan.

Sillä välin Tai Lung pakenee vankilastaan Oogwayn ennustuksen mukaisesti. Lumileopardi onnistuu pakenemaan tiirikoimalla kahleidensa lukot Shifun lähettämän viestinviejä Zengin pudottamalla sulalla. Oogway vannottaa Shifun kouluttamaan Pon kungfu-mestariksi ja jättää sitten maallisen elämän. Po itse puolestaan alkaa olla epätoivoinen, sillä kungfun perustaidotkaan eivät tahdo häneltä sujua. Po myöntää tuntevansa itseinhoa, eikä hän jaksa käsittää, miten hän muka voisi pysäyttää Tai Lungin. Shifu kuitenkin huomaa, että Po pystyy fyysisesti uskomattomiin suorituksiin tavoitellessaan ruokaa. Niinpä Shifu käyttää ruokaa kouluttaakseen Po käyttämään taitojaan hyväksi kungfussa.

Sillä välin Hurja viisikko lähtee pysäyttämään Tai Lungia omin päin, mutta lumileopardi päihittää heidät helposti. Shifu päättää, että Po on valmis saamaan Lohikäärmekäärön. Käärö kuitenkin paljastuu olevan pelkkä tyhjä, heijastava kultapintainen paperi. Epätoivoinen Shifu määrää Pon ja Hurjan viisikon evakuoimaan laakson sillä välin, kun hän itse pidättelee Tai Lungia mahdollisimman pitkään. Tai Lung ja Shifu käyvätkin kiihkeän kaksintaistelun. Apea Po löytää isänsä, joka yrittää lohduttaa poikaansa paljastamalla kuuluisan keittonsa salaisen ainesosan: Po saa yllätyksekseen kuulla, ettei mitään salaista ainesosaa ole olemassakaan. Hänen isänsä selittää, että asiat ovat erityisiä, jos niiden uskotaan olevan. Po käsittää, että tätä myös Lohikäärmekäärö tarkoittaa, ja palaa takaisin Jadepalatsiin kohtaamaan Tai Lungin. Tai Lung on tässä vaiheessa ehtinyt jo miltei tappaa Shifun. Po osoittautuu vaikuttavaksi vastustajaksi suojellessaan Lohikäärmekääröä Tai Lungilta. Lopulta käärö kuitenkin päätyy Tai Lungin käsiin, mutta lumileopardi ei kykene tajuamaan saatikka hyväksymään käärön symbolista merkitystä, mikä yksinkertaisesti tarkoittaa, että rajaton voima asuu jokaisessa yksilössä. Lopulta Po päihittää Tai Lungin Wuxin sormiotteella. Rauhan laakson asukkaat saapuvat ylistämään voittoisaa Pota. Myös Hurja viisikko osoittaa Polle kunnioituksensa ja tunnustaa tämän todelliseksi kungfu-mestariksi. Tai Lungin kanssa käydystä kamppailusta uupunut Shifu saa viimein sisäisen rauhan nyt, kun rauha on jälleen palannut Rauhan laaksoon.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisen dialogin ohjasi Annamari Metsävainio.

Alkuperäinen näyttelijä Suomalainen näyttelijä Rooli
Jack Black Tuomas Uusitalo Po
Dustin Hoffman Ismo Kallio mestari Shifu
Angelina Jolie Matleena Kuusniemi Tiikeritär
Ian McShane Seppo Pääkkönen Tai Lung
Jackie Chan Tommi Evilä mestari Apina
Seth Rogen Arttu Wiskari mestari Mantis
Lucy Liu Iina Kuustonen mestari Kyy
David Cross Kari Ketonen mestari Kurki
Randall Duk Kim Ossi Ahlapuro mestari Oogway
Michael Clarke Duncan Sam Huber komentaja Vachir
James Hong Pekka Autiovuori herra Ping (Pon isä)
? Pasi Ruohonen Rikollisjoukon pomo
? Antti Pääkkönen Alligaattoriroisto
? Susa Saukko Ketturoisto
? Paputarjoilijatar
? Markku Huhtamo Paputarjoilija
Dan Fogler Juha Varis Zeng (palatsin kuriiri)
? Antti Pääkkönen, Miika Vintturi, Pasi Ruohonen,

Ida Martikainen, Liu Liu, Ralf Öhberg, Susa Saukko,

Juha Varis, Sam Huber, Anna Ahveninen,

Noora Nieminen, Lauri Planman, Annamari Metsävainio,

Fanny Axberg, Markus Degerman, Hans Halmari,

Susanna Sirkiä, Oliver Martikainen ja Aksu Palmén

Muissa rooleissa

Videopeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Activision julkaisi elokuvaan perustuvan Kung Fu Panda -videopelin vuonna 2008 useille eri alustoille.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kung Fu Panda The Numbers.
  2. Brown, Geoff. "Who framed the animator's artistry?", The Times, 19.10.1993. 
  3. Imagi Announces Strategic Alliance for Gatchaman and Astro Boy Toy Development 7.8.2007. IT News. Arkistoitu 9.10.2008. Viitattu 1.9.2008.
  4. HS: Kung Fu Panda voitti Annie-animaatiopalkinnon


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]