Tiikerisalamanteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiikerisalamanteri
Salamandra Tigre.png
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Pyrstösammakot Caudata
Alalahko: Salamanterimaiset Salamandroidea
Heimo: Aksolotlit Ambystomatidae
Suku: Ambystoma
Laji: tigrinum
Kaksiosainen nimi

Ambystoma tigrinum
(Green, 1825)[2]

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Tiikerisalamanteri Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Tiikerisalamanteri Commonsissa

Tiikerisalamanteri (Ambystoma tigrinum) on Ambystoma-sukuun kuuluva pyrstösammakkolaji. Se liikkuu öisin. Normaalia suuremmat yksilöt saattavat tappaa pienempiä yksilöitä. Laji jaettiin aiemmin kuuteen alalajiin. Niistä viisi luetaan nykyään kuuluvaksi toiseen lajiin Ambystoma mavortium, jolloin tiikerisalamanterista jää jäljelle vain aiemmin alalajina pidetty idäntiikerisalamanteri (A. t. tigrinum).[3]

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiikerisalamanterin pääväri on musta tai ruskea ja siinä on keltaisesta oliivinvihreän vaihtelevia pilkkuja tai läikkiä. Kuviot vaihtelevat suuresti populaatioiden välillä.[4] Pää on suuri ja silmät ovat pienet.

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiikerisalamanteria tavataan New Yorkista itärannikkoa pitkin etelässä Floridaan ja lännessä Nebraskaan, Kansasiin ja Etelä-Texasiin. Sitä ei elä Appalakeilla.[4] Sitä esiintyy aavikolla, ruohostomailla ja myös metsissä.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koiraan siittiöt sijaitsevat siittiökotelossa, jonka avulla se siirtää ne parittelun aikana naaraaseen. Naaras munii keväällä veteen, paikkaan, missä on oksia tai ruohoa. Toukat saattavat talvehtia vedessä.[5]

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiikerisalamanteri syö selkärangattomia ja pieniä selkärankaisia eläimiä.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IUCN SSC Amphibian Specialist Group: Ambystoma tigrinum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.6.2016. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Ambystoma tigrinum (TSN 173592) itis.gov. Viitattu 6.1.2014. (englanniksi)
  3. Ambystoma mavortium: Barred Tiger Salamander AmphibiaWeb. 2002. Berkeley, CA, USA: University of California. Viitattu 13.6.2018. (englanniksi)
  4. a b Kowalski, Ed: Tiger salamander Caudata Culture. 2001. Viitattu 13.6.2018. (englanniksi)
  5. Mark O'Shea, Tim Halliday: ”Tiikerisalamanteri”, Matelijat ja sammakkoeläimet, s. 205. Suomentanut Sari Welling-Hirvonen. Readme.fi, 2009. ISBN 978-952-220-174-4.
  6. Chris Mattison: ”Tiger Salamander”, Encyclopedia of reptiles and amphibians, s. 44–47. Grangebooks, 2005. ISBN 1-84013-794-0. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]