Tihemetsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Voltvetin kartano.

Tihemetsa on pienkauppala (vir. alevik) Virossa Saarden kunnassa, maan eteläosassa. Vuonna 2000 siellä oli 897 asukasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tihemetsa on syntynyt Voltvetin (saksaksi Tignitz) kartanon maille ja ympärille. Voltvetin kartanosta on ensimmäinen maininta vuodelta 1563.

Tihemetsa oli itsenäinen kunta 1939-1950.

Voltvetin kartano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartanon päärakennus on rakennettu uusklassiseen tyyliin vuonna 1830. 1930-1970-luvuilla rakennusta korotettiin kerroksella kolmekerroksiseksi, muutettiin sisäänkäynnin pilaristoa sekä laajennettiin sivuille. Pohjoinen sivusiipi purettiin vuonna 2008. Samassa yhteydessä restauroitiin sisäänkäyntiportaikon kullatut leijonaveistokset. Vuosina 2011-2012 purettiin tarpeettomaksi käynyt kolmas kerros sekä palautettiin portaikon ulkoasu alkuperäiseksi. Kartanon puiston dendrologinen arvo on joitakin vuosia sittenmilloin? havaittu. Puistosta on kartoitettu noin 150 eri puulajia.

Voltveti oli alun perin saksalaisen Wolffeldtin suvun omistuksessa. Vuodesta 1786 kartano kuului von Stryk -suvulle. Viimeisin kartanonomistaja suvusta oli Heinrich von Stryk.

Kartanossa aloitti toimintansa metsätalouskoulu vuonna 1925. Nykyäänmilloin? kartanossa toimii Pärnumaan maakunnan ammattikoulutuskeskus.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tihemetsa tuli tunnetuksi 1960-luvun alussa laulusta "Tihemetsa Tiina", jonka levytti Viron radion mieskvartetti.

Tihemetsan pohjoisosassa, Viljandin-maantien varrella on Laurin motocrossrata.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]