Tigilin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tigilin piiri on numero 9 Kamtšatkan aluepiirin kartalla

Tigilin piiri (ven. Тиги́льский райо́н, Tigilski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Kamtšatkan aluepiirin Korjakian piirikunnassa Venäjällä. Vuonna 1926 perustetun piirin pinta-ala on 63 500 neliökilometriä. Asukkaita on 4 700 henkeä (vuonna 2009, ilman Palanaa).[1]

Tigilin piiri sijaitsee Kamtšatkan niemimaan luoteisrannalla. Koillisessa se rajoittuu Karagan, idässä Ust-Kamtšatskin, kaakossa Bystrajan ja lounaassa Sobolevon piireihin sekä lännessä Ohotanmereen.

Piiriin kuuluu 7 kylää (maalaiskuntaa): Hairjuzovo, Kovran, Lesnaja, Sedanka, Tigil, Ust-Hairjuzovo ja Vojampolka. Hallinnollinen keskus on Tigilin kylä. Piirin sisällä sijaitseva Palanan kaupunkimainen taajama muodostaa nykyisin erillisen kaupunkipiirikunnan.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen piirin väkiluku on vähentynyt puolella. Pohjoiset alkuperäiskansat korjakit ja itelmeenit muodostavat noin 44 % väestöstä (vuonna 2007).

Talous perustuu kalastukseen ja kalateollisuuteen. Lisäksi harjoitetaan poronhoitoa, metsästystä ja keräilytaloutta. Piirin taloudellinen tilanne on heikko ja varsinkin alkuperäisväestön elintaso alhainen.

Paikallislehtenä ilmestyy Panorama. Tigilissä toimii kotiseutumuseo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]