Tietojärjestelmätiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tietojärjestelmätiede (engl. information systems (science)) on tieteenala, joka tarkastelee tietojärjestelmien kehittämistä, sovelluksia, käyttöä, johtamista ja vaikutuksia eri konteksteissa.

Tieto- ja viestintäteknologioiden nopean kehityksen myötä tietojärjestelmätiede keskittyy nykyään lähes pelkästään tarkastelemaan tietokoneita ja muita elektronisia medioita tietojenkäsittelyn välineinä. Kuitenkin tulee huomata, että tietojärjestelmätiede ei ole sidottu pelkästään tietokoneisiin, vaan käsittää myös manuaaliset metodit tiedon tallentamiseen, organisoimiseen, etsimiseen ja jakamiseen.

Tietojärjestelmä, oli sitten kyseessä elektroninen tai manuaalinen, käsittää ihmiset, laitteet, käsiteltävät tiedot ja käsittelyä ohjaavat algoritmit ja toimintatavat.

Tietojärjestelmätiede yhdistää tyypillisesti tietotekniikkaa ja sen käyttöä. Kolme yleisintä suuntausta ovat:

1) Management information systems, joka keskittyy yritysten tietojärjestelmiin liittyviin organisoimiseen, johtamiseen ja taloudellisiin seikkoihin liittyviin kysymyksiin. Tätä opiskellaan tyypillisesti kauppakorkeakouluissa.

2) Human computer interaction (HCI) tarkastelee käyttöliittymiä ja käytettävyyttä soveltaen psykologian menetelmiä.

3) Social informatics, joka keskittyy tietojärjestelmien sosiaalisiin ja toiminnallisiin vaikutuksiin myös yhteiskunnallisella tasolla.

Opetus ja tutkimus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa tietojärjestelmätiede-nimistä oppiainetta voi opiskella seuraavissa yliopistoissa:

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa tietojärjestelmätiedettä opetetaan Tieto- ja palvelujohtamisen laitoksella. Tieto- ja palvelujohtamisen KTM-tutkinto valmistaa opiskelijoita yritysten operaatioiden johtamiseen ja kehittämiseen liittyviin haasteisiin sekä tietojärjestelmien ja -teknologioiden (ml. kvantitatiiviset mallit) hyödyntämiseen liiketoiminnassa.

Turun yliopistossa tietojärjestelmätiedettä opetetaan Turun kauppakorkeakoulun Johtamisen ja yrittäjyyden laitoksella sekä suomenkielisisissä KTM- ja FM- tutkinto-ohjelmissa että kansainvälisissä ohjelmissa (International Master in Management of IT (IMMIT (Arkistoitu – Internet Archive)) ja Global IT-Management (GITM (Arkistoitu – Internet Archive)) -maisteriohjelmassa. GITM-ohjelmat toteutetaan yhteistyössä kolmen ulkomaisen yliopiston kanssa: Tilburg University, University of Passau ja Central China Normal University Wuhanissa. Ohjelmista voi valmistua Filosofian maisterin sekä Kauppatieteiden maisterin tutkintoihin.

Åbo Akademissa tietojärjestelmätiede on ÅA Hankenin oppiaine. Oppiaine keskittyy digitalisaation johtamiseen, digitaalisten palvelujen kehittämiseen, ja analytiikkaan. Tietojärjestelmätiedettä opetetaan sekä ruotsinkielisessä KTM-tutkinto-ohjelmassa että kansainvälisessä ohjelmassa Master's Degree Program in Governance of Digitalization. Ohjelmista valmistuu kauppatieteiden maisteriksi.

Jyväskylän yliopistossa tietojärjestelmätiede on osa Informaatioteknologian tiedekuntaa. Pääainetta opiskelevat lukevat kuitenkin pakollisena sivuaineena joko yrityksen taloustieteitä tai kansantaloustieteitä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun puolelta ja valmistuvat kauppatieteiden kandidaateiksi tai maistereiksi kuten muutkin ainetta opiskelevat.

Tampereen yliopistossa lähin vastaava tutkinto on hieman teknisempi kenen mukaan? tietojenkäsittelytiede, josta valmistutaan filosofian maisteriksi tai diplomi-insinööriksi.

Vaasan yliopistossa tietojärjestelmätiede sisältyy tietotekniikan oppiaineeseenlähde?. Vaasan yliopistossa tietotekniikkaa pääaineenaan opiskelevat valmistuvat kauppatieteiden kandidaateiksi tai maistereiksi ja ohjelmistotekniikkaa opiskelevat valmistuvat tekniikan kandidaateiksi tai diplomi-insinööreiksi. Tietotekniikkaa, viestintätieteitä ja taloustieteitä yhdistävässä teknisen viestinnän ohjelmassa on mahdollista valmistua joko teknillisestä tiedekunnasta kauppatieteiden maisteriksi tai filosofisesta tiedekunnasta filosofian maisteriksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fichman, Pnina & Rosenbaum, Howard (eds.): Social informatics : past, present and future. Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing,, 2014. ISBN 978-1-4438-5576-1. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tietojärjestelmätiede | Aalto-yliopisto www.aalto.fi. Viitattu 24.10.2021.
  2. Tietojärjestelmätieteen kandidaatti- ja maisteriopinnot In­for­maa­tio­tek­no­lo­gian tie­de­kun­ta. Arkistoitu 24.10.2021. Viitattu 24.10.2021.
  3. Tietojärjestelmätiede, KTM Vaasan yliopisto. 9.7.2020. Viitattu 24.10.2021.
  4. Tietojärjestelmätiede Åbo Akademi. 25.9.2019. Viitattu 24.10.2021.