Tieliikennetaajama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taajama alkaa Vimpelissä. Liikennemerkit eivät osoita tilastotaajamien, vaan liikenteellisesti määriteltyjen taajama-alueiden rajoja: Eräissä pienissä taajamissa ei ole lainkaan taajamamerkkejä; toisaalta sellaisillakin asutuilla seuduilla, jotka eivät tilastollisesti ole taajamia, voi merkkejä olla.

Tieliikennetaajama on liikennemerkein merkitty taajama, jonka alueella vallitsevat tyypillisesti erilaiset liikennesäännöt taajaman ulkopuoliseen haja-asutusalueeseen verrattuna. Tieliikennetaajamien rajaus poikkeaa usein tilastollisista taajamista. Niiden tarkoitus on taata tieliikenteen turvallisuus ja sujuvuus asutuilla alueilla.

Suomen tieliikenteessä taajama tarkoittaa tieliikenneasetuksessa määritellyllä taajamamerkillä (numero E22) merkittyä aluetta, jolla ei saa ajaa 50 kilometriä tunnissa suuremmalla nopeudella ellei liikennemerkillä toisin mainita. Taajaman liikennemerkki otettiin Suomessa käyttöön huhtikuussa 1982.[1]

Taajaman ulkopuolisen alueen ja taajaman välillä on useita lainsäädännöllisiä eroja, muun muassa:

Taajamamerkkien ulkoasu vaihtelee maittain: Esimerkiksi Suomessa ja Ruotsissa merkeissä on pelkkä kuva-aihe, Tanskassa kuvan lisäksi taajaman nimi ja Alankomaissa pelkkä nimi. Alla on kuvat taajaman alkamisesta ja päättymisestä kertovista liikennemerkeistä mainituissa maissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]