Tiedustelupalvelu

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Tiedusteluvirasto)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
CIA:n New Headquarters Building (NHB) -rakennuksen sisäänkäynti (2009)

Tiedustelupalvelu (tunnettu myös nimityksellä tiedusteluvirasto) on valtion laitos, joka kerää tietoja toisista maista henkilövakoilun, signaalitiedustelun ja salakielten avaamisen avulla. Tiedustelupalvelut tutustuvat myös julkisiin tietoihin ja harjoittavat monesti yhteistyötä muiden laitosten, esimerkiksi armeijan kanssa. Tiedustelupalvelut hoitavat vastavakoilun ja terrorismin vastaiset toimet.

Jotkut tiedustelupalvelut harjoittavat salamurhia, asekauppaa, vallankaappauksia ja muita salaisia operaatioita, joiden tarkoitus on tukea omia liittolaisia ja heikentää vastustajaa. Tiedustelupalvelut tarjoavat usein propagandaa (harhaanjohtavaa ja/tai yksipuolista tietoa). Propagandaa saatetaan levittää joukkotiedotusvälineissä, jotka eivät suoraan liity tiedustelupalveluun. Tiedustelupalvelu saattaa hoitaa joitain asioita peiteorganisaatioiden kautta. Tiedustelupalveluilla on ollut joskus omia operaatioita, joista maan päättäjiä on informoutu vähän tai ei ollenkaan. Joitain tiedustelupalveluita on arvosteltu mm. siitä, että ne varmistavat vain pienen ryhmän turvallisuutta ja toimivat epäinhimillisillä tavoilla.

Tunnetuimpia tiedustelupalveluja ovat CIA, NSA, KGB (nykyisin FSB), Mossad ja MI6. Suomessa tiedustelua hoitavat Puolustusvoimien tiedustelulaitos (PVTIEDL) ja Pääesikunnan tiedusteluosasto.

Tiedustelupalveluiden käyttämät tietokanavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Tiedustelulajit
  • Signaalitiedustelu SIGINT (tiedustelua, joka on tehty sieppaamalla signaaleja)
    • COMINT (viesti- tai kuuntelutiedustelu)
    • ELINT (muu sähköinen tiedustelu kuin viestitiedustelu)
  • Henkilötiedustelu HUMINT (esimerkiksi agenttien värväys vieraasta maasta)
  • Kuvatiedustelu IMINT (vakoilusatelliitit, vakoilulentokoneet)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]