Tiedon portaat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tiedon portaat on 1960-luvulla (viimeinen osa vuonna 1970) julkaistu suomenkielinen itseopiskeluun tarkoitettu kahdeksanosainen tietokirja. Sen toimittajia olivat Heikki Eskelinen, Risto Kautto, Sauli Järvinen ja Jaakko Jäntti. Toimituskuntaan kuuluivat Heikki Hosia, Kosti Huuhka, Lauri Järvi, Antero Manninen, Eero Saarenheimo, Hannu Tarmio ja Reino Tuokko. Teossarjan julkaisi WSOY.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teossarjan sisältönä ovat yhteensä 64 tiedonalan peruskurssit, pääpiirteissään ryhmiteltynä äidinkielen, 9 vieraan kielen, 13 luonnontieteen alan, 23 humanistisen ja yhteiskunnallista alan sekä 18 käytännön elämän oppikurssiin. Esimmäinen osa sisältää lisäksi ohjeita itseopiskelutekniikalle. Kurssit on jaettu ”yhden iltapuhteen” oppitunneiksi ja rakentuvat aina edellisen perustalle portaittain, mistä koko sarja sai nimensä. Jokaisen kurssin lopussa kielikursseja lukuun ottamatta on hakemisto ja viimeisen osan lopussa ne yhdistävä suurhakemisto. Oppimistestit eli värilliselle paperille painetut liite- ja kertaustehtävät olivat uutuus siihenastisissa suomalaisissa tietokirjoissa.

Ensimmäinen osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä osassa (2. painos 1966) on 555 sivua, 550 kuvaa ja kuvaryhmää tekstin yhteydessä, 12 moniväriliitettä ja 32 testiliitesivua. Aiheet ovat (kustantajan esipuhe on jokaisen osan alussa):

sekä englannin kielen osiota täydentävän erikoishintaan ostettavissa olevan "Vaivatonta englantia" -äänilevyn teksti suomennoksineen.

Toinen osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisessa osassa (2. painos 1966) on 637 sivua, 520 kuvaa ja kuvaryhmää tekstin yhteydessä, 11 moniväriliitettä ja 28 testiliitesivua. Aiheet ovat:

sekä venäjän kielen osiota täydentävän erikoishintaan ostettavissa olevan "Vaivatonta venäjää" -äänilevyn teksti suomennoksineen.

Kolmas osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannessa osassa (1967) on 619 sivua, 645 kuvaa ja kuvaryhmää tekstin yhteydessä, 12 moniväriliitettä ja 48 testiliitesivua. Aiheet ovat:

sekä ranskan kielen osiota täydentävän erikoishintaan ostettavissa olevan "Vaivatonta ranskaa" -äänilevyn teksti suomennoksineen.

Neljäs osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljännessä osassa (1967) on 581 sivua, 495 kuvaa ja kuvaryhmää tekstin yhteydessä, 12 moniväriliitettä ja 40 testiliitesivua. Aiheet ovat:

sekä ruotsin kielen osiota täydentävän erikoishintaan ostettavissa olevan "Vaivatonta ruotsia" -äänilevyn teksti suomennoksineen.

Viides osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viidennessä osassa (1968) on 520 sivua, 476 kuvaa ja kuvaryhmää tekstin yhteydessä, 11 moniväriliitettä ja 40 testiliitesivua. Aiheet ovat:

sekä espanjan kielen osiota täydentävän erikoishintaan ostettavissa olevan "Vaivatonta espanjaa" -äänilevyn teksti suomennoksineen.

Kuudes osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuudennessa osassa (1969) on 592 sivua, 868 kuvaa ja kuvaryhmää tekstin yhteydessä, 15 moniväriliitettä ja 44 testiliitesivua. Aiheet ovat:

Seitsemäs osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemännessä osassa (1969) on 702 sivua, 429 kuvaa ja kuvaryhmää tekstin yhteydessä, 11 moniväriliitettä ja 48 testiliitesivua. Aiheet ovat:

sekä italian ja saksan kielten osioita täydentävien erikoishintaan ostettavissa olevien "Vaivatonta italiaa" ja "Vaivatonta saksaa" -äänilevyjen tekstit suomennoksineen.

Kahdeksas osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahdeksannessa osassa (1970) on 727 sivua, 365 kuvaa ja kuvaryhmää tekstin yhteydessä, 16 moniväriliitettä ja 32 testiliitesivua. Aiheet ovat:

ja koko teossarjan aakkosellinen hakemisto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heikki Eskelinen, Risto Kautto, Sauli Järvinen, Jaakko Jäntti (toim.): Tiedon portaat (1.–8. osat). Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1966–1970.