Tiedon lomitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tallennustekniikassa tiedon lomitus tai raidoitus (engl. data striping) tarkoittaa loogisesti peräkkäisen tiedon, kuten yksittäisten tiedostojen, paloittelua ja palojen tallentamista vuorotellen useammalle eri fyysiselle laitteelle. Vierekkäisiä paloja voidaan kirjoittaa tai lukea samanaikaisesti koska käytettävissä on useampia laitteita. Useamman tallennuslaitteen samanaikainen käyttö parantaa suorituskykyä. Jos laitteet ovat samantasoisia, niiden yhteenlaskettu suoritusteho on periaatteessa yhtä moninkertainen kuin lukumäärä.

Lomituksesta on hyötyä vain jos suoritin pystyy lukemaan tai kirjoittamaan tietoa nopeammin kuin yksi laite pystyy lähettämään tai vastaanottamaan sitä. Samaan aikaan kun tietoa siirretään yhdeltä laitteelta, toinen laite voi hakea seuraavaa palaa.

Tietojen lomitusta hyödynnetään esimerkiksi tavallisilla RAID-tasoilla 0 ja 5, harvinaisemmilla tasoilla 2, 3, 4 ja 6, sekä useimmilla näiden johdannaisilla erikoistasoilla. Myös looginen taltiohallinta tukee raidoitusta.

Tiedon lomitus ja tiedon peilaus ovat eri tekniikoita, joita voidaan käyttää myös yhdessä.

Lomituksen etuna on suoritusteho. Joissakin RAID-konfiguraatioissa raidoituksen lisäksi tallennettu pariteetti tai tiedon peilaus parantaa myös vikasietoisuutta. Periaatteessa lomitus sinänsä heikentää vikasietoisuutta koska raitapakan yhdenkin laitteen vioittuminen vahingoittaa todennäköisesti kaikkia tietoja, jotka on lomitettu pakan kaikille laitteille.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.