Tianqi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tianqi
明熹宗像
Kiinan keisari
Valtakausi 1. lokakuuta 162030. syyskuuta 1627
Edeltäjä Taichang
Seuraaja Chongzhen
Syntynyt 23. joulukuuta 1605
Peking, Kiina
Kuollut 30. syyskuuta 1627 (21 vuotta)
Peking, Kiina
Suku Zhu
Isä Taichang
Äiti Xiaohe

Keisari Tianqi (kiin. 明熹宗像, 23. joulukuuta 160530. syyskuuta 1627), alku­peräiseltä nimeltään Zhu Youxiao (kiin. 朱載垕),[1] oli Kiinan Ming-dynastian viides­toista keisari, joka hallitsi vuosina 1620–1627.[2][1] Hän oli keisari Taichangin poika. Hänen aika­kausi­nimensä Tianqi merkitsee taivaallista avausta. [3]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zhu Youxiao tuli keisariksi 15-vuotiaana sen jälkeen, kun hänen isänsä, keisari Taichang oli kuollut hallittuaan vain vajaan kuukauden.[3] Hän ei kiinnittänyt kovin suurta huomiota valtiollisiin asioihin, ja häntä syytettiin myös niiden velvollisuuksien laimin­lyönnistä, jotka pojalle kuuluivat hänen isäänsä kohtaan, sillä hän ei toiminut isänsä toivomalla tavalla. On mahdollista, että Zhu Youxiao kärsi oppimis­vaikeuksista tai muustakin. Hän oli luku­taidoton[3] eikä osoittanut kiinnostusta opintoihinsa.

Koska hän ei kyennyt lukemaan muistioita eikä ollut kiinnostunut valtiollisista asioista, hovin pää­eunukki Wei Zhongxian piti tosiasiallista valtaa hallussaan[1] yhdessä rouva Keshin, Zhu Youxiaon lasten­hoitajan kanssa.[3] Zhu Youxiao ilmeisesti käytti suuren osan ajastaan puusepän töihin.[1] Wei käytti tilaisuutta hyväkseen ja ryhtyi nimittämään palatsin tärkeisiin virkoihin henkilöitä, joihin hän luotti. Samaan aikaan rouva Keshi, nuoren keisarin lasten­hoitaja, yritti pitää vallan hallussaan poistamalla kaikki muut naiset keisarin haaremista lukitsemalla keisarin jalka­vaimot sisään ja jättämällä heidät kuolemaan nälkään.

Moralistinen kungfutselainen Donglin-liike katsoi keisari­kunnan olevan hätä­tilassa. [4] Siihen hovi peitellysti vastasi teloittamalla useita virka­miehiä, joilla oli yhteyksiä Dongliniin. Tianqin aikana kansan elin­olot huononivat, ja häntä vastaan kohdistui useita kansan­nousuja.

Tianqi kuoli vuonna 1627. Koska hänen kaikki poikansa olivat kuolleet nuorina, häntä seurasi valta­istuimelle hänen nuorempi veljensä Zhu Youjian, josta tuli keisari Chongzhen. Koska myös Tianqin molemmat tyttäret olivat kuolleet, hänellä itsellään ei enää ollut jälkeläisiä.


Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pojat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro Arvonimi Nimi Syntyi Kuoli Avioitui Puoliso Äiti Huomautus
1 Kruununprinssi Huaichong
懷沖太子
Zhu Ciran (朱慈燃) 1623 1623 Keisarinna Zhang Syntyi kuolleena
2 Kruununprinssi Daohuai
悼懷太子
Zhu Ciyu (朱慈焴) 1623 1624 Keisarin puoliso Hui, syntyjään Fan
3 Kruununprinssi Xianchong
献沖太子
Zhu Cijiong (朱慈炅) 1625 30. toukokuuta 1626 Keisarin puoliso Rong, syntyjään Ren Died in the Wanggongcheng Explosion

Tyttäret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro Arvonimi Nimi Syntyi Kuoli Avioitui Puoliso Äiti Huomautus
1 Prinsessa Yongning
永寧公主
Zhu Shu'e (朱淑娥) 1622 1624 Keisarin puoliso Hui, syntyjään Fan
2 Prinsessa Huaining
懷寧公主
Zhi Shumo (朱淑嫫) 17. huhtikuuta 1624 1625 Keisarin puoliso Cheng, syntyjään Li Syntyi Pekingin suuren maanjäristyksen aikana

Televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elo-syyskuussa 2009 Kiinan televisiossa näytettiin kaikkiaan 42 tuntia kestänyt televisio­sarja, joka esitti näytel­mällisesti Wei Zhongxianin ja rouva Ken vallankäyttöä keisari Tianqin aikana. Sitä esitettiin 21 iltana, ja kukin jakso kesti kaksi tuntia. Se osoitti elävästi, kuinka perinnöllinen monarkia voi johtaa järkyttävään vallan väärin­käyttöön. Sarja päättyi torstaina 17. syyskuuta, tasan kaksi viikkoa ennen Kiinan kansan­tasa­vallan 60-vuotis­päivää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Tianqi Encyclopedia Britannica. Viitattu 22.3.2014.
  2. Edward L. Shaughnessy: Kiehtova Kiina, s. 38. Suomentanut Riitta Bergroth. Gummerus, 2006. ISBN 951-20-7160-6.
  3. a b c d Zhu Yujiao – The Tianqi Emperor mingtombs.eu. Viitattu 22.3.2014.
  4. Donglin Encyclopedia Britannica. Viitattu 22.3.2014.
Edeltäjä:
Taichang
Kiinan keisari
1620–1627
Seuraaja:
Chongzhen
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tianqi Emperor