Tiécoro Bagayoko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiécoro Bagayoko.

Tiécoro Bagayoko (19. heinäkuuta 1937 Goundam26. elokuuta 1983 Taoudeni) oli malilainen sotilas, joka kuului maata vuoden 1968 vallankaappauksen jälkeen hallinneeseen sotilasjunttaan.

Bagayoko syntyi bambarasotilaan perheeseen. Hän kävi armeijan poikakoulun Katissa ja liittyi Ranskan armeijaan vuonna 1955. Bagayoko osallistui Algerian sotaan ja palasi Malin itsenäistyttyä kotimaahansa. Hän sai sotilaslentäjäkoulutuksen Neuvostoliitossa ja kävi harjoittelun Yhdysvalloissa.

Luutnantti Bagayoko osallistui vuoden 1968 sotilasvallankaappaukseen, jossa hän sai mainetta presidentti Modibo Keïtan pidättäjänä. Bagayoko oli maata hallinneen kansallisen vapautuksen sotilaskomitean jäsen ja johti maan turvallisuuspalvelua. Hän vastasi sotilasvallan vastustajien nujertamisesta ja tuli tunnetuksi pidätettyjen julmasta kohtelusta sekä kerskailevasta elämäntavastaan.[1]

Sotilaskomiteaan kuuluneet Bagayoko, puolustusministeri Kissima Doukara ja liikenneministeri Karim Dembélé vastustivat presidentti Moussa Traorén suunnitelmaa paluusta siviilivaltaan. Heidät pidätettiin helmikuussa 1978 syytettyinä vallankaappausyrityksestä. Bagayoko tuomittiin kuolemaan lokakuussa 1978 ja maaliskuussa 1979 hän sai viiden vuoden pakkotyörangaistuksen talousrikoksista. Bagayoko kuoli Taoudenin vankileirillä, jonne hän oli itse lähettänyt sotilasjuntan vastustajia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Imperato, Pascal James & Imperato, Gavin H.: Historical Dictionary of Mali, fourth edition, s. 29–31. Lanham: Scarecrow Press, 2008. ISBN 978-0-8108-5603-5.